30 Kwietnia 2026, 02:20:53 czas Polski

Autor Wątek: krokwie - przekrój, długość, nachylenie...  (Przeczytany 5959 razy)

Offline zamator

Odp: krokwie - przekrój, długość, nachylenie...
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Marca 2018, 13:00:40 czas Polski »
praktykowałem przy budowie dostawianego balkonu oraz przy drewutni na 15m3 (+ wszytko co wlezie pod daszek :)
hmmm dalej stoi :)

idę drewno organizować i otworzę pewnie nowy temat z relacją z zabudowy tarasu

Offline marcin6391

« Odpowiedź #16 dnia: 07 Marca 2018, 16:34:51 czas Polski »
Czekam właśnie na pozwolenie i dwa podobne będę robił  :)

JanZ

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Marca 2018, 21:00:34 czas Polski »
Łoooo matko, to ja teraz w kryminalne zgnije bom bez tych wszystkich uprawnień, papierów i całej tajemnej wiedzy o lotach w kosmos drewutnie na 12 mb postawił, że o warsztacie, stodole,... razem z ojcem stawianym nie wspomnę.  ;)
Nikt Cię do kryminału wsadzać nie będzie. Nie o to bynajmniej tu chodzi. Stawiasz na swoją odpowiedzialność Ty korzystasz, Twoja sprawa. Czujesz się na siłach i nie boisz że Ci to na głowę spadnie, Twoja sprawa. Kolega który założył temat szuka pomocy z doborem przekrojów mówiąc o jakichś zależnościach, które nie istnieją, co pozwala wnioskować że nie ma w temacie dużej wiedzy. Logicznym w takiej ewentualności wydaje się w takiej sytuacji udanie do fachowca i tyle. Wszyscy na forum lubimy realizować i tworzyć różne rzeczy ale czasem trzeba pogodzić się ze smutnym faktem, że ktoś posiada większą wiedzę w temacie i trzeba zdać się na niego.

Przed epoką komputerów też stawiali domy, stodoły i inne. Stały i nadal stoją.
No pewnie że stoją. O ile cieśla czy inny majster miał doświadczenie. Czasem miał go może mniej i komuś się chałupa na głowę zwaliła ale kto by się dzisiaj nad tym zastanawiał ile z tych konstrukcji diabli wzięli ;)
I doskonale sobie zdaje sprawę że bez komputera też się da. Ale po co? Ryzyko błędu, czas.

« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2018, 21:04:30 czas Polski wysłana przez JanZ »

gwd

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 07 Marca 2018, 21:35:38 czas Polski »
Kiedyś cieśla, żeby był cieślą terminował u majstra latami. Tak zdobywał doświadczenie. Dostęp do wiedzy był bardzo ograniczony bo i majster nie miał żadnego interesu, aby zdradzać swoje techniki, które zresztą zdobywał terminując latami.

Dzisiaj dostęp do informacji jest szybki i w zasadzie nieograniczony. Jeśli komuś brakuje jakiejś specyficznej wiedzy może ją szybko zdobyć. Po to jest m. in. forum. Oczywiście pojawiają się różne wpisy ale, każdy kto ma jako takie umiejętności i doświadczenie jest w stanie szybko opanować temat. Oczywiście pomysł z krokwiami 7x14 cm przy takim spadku i długości ponad 4 m jest złym pomysłem, ale kolejny jaki się pojawił jest już OK.

I jeszcze jedno: drewno jako materiał konstrukcyjny sporo wybacza. To nie kamienica z cegieł, że jak zacznie się walić to od dachu do piwnic. Drewno pracuje i na pewno jeżdżąc po kraju niejeden z nas widział opuszczone chałupki, stodoły czy wiatraki, które pogięte, powykrzywiane, z zapadniętym (ale nie zawalonym) dachem i cały czas stoją. 

Offline marcin6391

« Odpowiedź #19 dnia: 07 Marca 2018, 22:01:53 czas Polski »
Wytłumacz proszę, co stanie się z krokwią 7x14 na rozpiętości 350 cm, przy gęstości krokiew co 80 cm ?
Bom bardzo ciekaw...

gwd

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 07 Marca 2018, 22:05:43 czas Polski »
Ugnie się. I proces ten będzie się powiększał z czasem pod wpływem warunków fizycznych jak wilgoć, zaleganie śniegu, etc...
Zaznaczam, że chodzi o tak mały spadek jaki był wspomniany 15-16 stopni.

Krokwie nie muszą być szerokie, ale pożądane aby były wysokie.
Im większe nachylenie dachu tym przekrój względny rośnie.

I żeby nie było: sam stawiałem wiatę z krokwiami ok. 3,5m do murłaty i przekrojem 7x14cm ale przy nachyleniu 45 stopni wówczas przekrój względny to 14*1,41 czyli prawie 20cm. Nie wspominając, że konstrukcja lekka (tylko blachodachówka) i śnieg nie zalega.
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2018, 22:16:16 czas Polski wysłana przez gwd »

Offline marcin6391

« Odpowiedź #21 dnia: 07 Marca 2018, 22:15:47 czas Polski »
A po jakim czasie zacznie to być widoczne ?

gwd

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 07 Marca 2018, 22:22:45 czas Polski »
Ugnie się już pod własnym ciężarem.
A to po jakim czasie będzie widoczne to zależy jakie kto ma bystre oko:)
Jak spadnie śniegu 20cm to ugięcie będzie widoczne nawet dla mało bystrych oczu.
I nie przyjmuję argumentu, że mamy globalne ocieplenie. Wystarczy jedna zima a nawet jeden dzień z potężnym opadem.

Uzupełniłem swój poprzedni wpis. Ale jeszcze raz napiszę: nie uważam, że nie można dać krokwi 7x14. Można. Sam takie dałem ale na pewno nie dał bym takiego wymiaru przy takich parametrach dachu.

Każdy robi jak mu pasuje.

Offline zamator

« Odpowiedź #23 dnia: 07 Marca 2018, 22:48:15 czas Polski »
Jak główny prowodyr dyskusji chciałem kolegom podziękować za odpowiedzi i uwagi wszelakie...

Wszem i owem ogłaszam także, iż nie miałem nigdy zamiaru dawać 7x14  na krokwie.

Na dzień dzisiejszy pozostanę przy swoich 6x18.  Jeśli miałbym coś zmieniać, to raczej szedł bym w kierunku 5x20...

Bardziej zastanawia mnie obecnie, czy płatew 16x18 wytrzyma na odległości około 380cm... (16 - aspekty wizualne - to byc może odchudzę, 18 - ekonomia :(  Jutro sobie przeliczę ugięcia belki)

Przy okazji, drewno na krokwie / płatwie to  KVH, więc mam nadzieje ze problem jakości / wytrzymałości materiału nie będzie podlegał dyskusji.

Jeszcze raz dzięki za wszelką konstruktywną krytykę oraz wsparcie :)

gwd

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 07 Marca 2018, 22:56:58 czas Polski »
ale gdzie Ty masz te 380 bez podparcia, najdłuższy wymiar jest nad wejściem na taras ale tam jest 4*80 czyli ok. 2,5 m?

Offline zamator

« Odpowiedź #25 dnia: 07 Marca 2018, 23:14:38 czas Polski »
Z przodu tak, tam jest mniej - więcej symetria na słupach

Te słupy przy ścianie, już takiej "symetrii" w rozstawie nie będą miały.

Taras ma około 780, z czego 360 to okno tarasowe... 
Przy czym będą także zastrzały zrobione, więc ta odległość bez podparcia się mniejszy

Wrzucę może jutro inny rzut projektu, to będzie lepiej widać.