19 Kwietnia 2026, 13:40:52 czas Polski

Autor Wątek: regulacja wysokości blatu wyrówniarki  (Przeczytany 16951 razy)

Offline def

Odp: regulacja wysokości blatu wyrówniarki
« Odpowiedź #30 dnia: 08 Stycznia 2016, 17:12:38 czas Polski »
Ogolnie jest przyjęte, aby nie pisać postów pod swoimi postami. Nie wiem czy mi wolno kontynuować i czy kogoś to obchodzi co tu "zmyślam". Zaryzykuję i opiszę co zrobiłbym z blatem tej wersji Dymy. Może nawet poprę tę wypowiedź "brawurowym" szkicem. Najlepiej by było gdyby posiadacz zamieszczonego wzoru chciał też wykonać poprawki, ale jest na to za zimno i brak mu imperatywu. Zatem przygotowałbym katownik z blachy ( może jest jakiś gotowiec) o tej samej grubości i szerokości co ten mały fabryczny "klocek". Oryginał posiada 3 otwory; "fasolka", otwór na bolec mimośrodu i "fasolka". Fasolka to podłużny ( owalny ) otwór pod śrubę wymagającą luzu do regulacji czy też napinania. Nasz kątownik razem z główką śruby M8, nie powinien wystawać powyżej poziomu blatu i powinien posiadać dwa otwory dokładnie pasujące do istniejących dociskowych śrubek. Powinien, po przykreceniu, wolnym bokiem zadaszyć obie główki śrubek. W tym zadaszeniu trzeba będzie , po środku przygotować otwór na śrubę M 8, o czym później. Będziemy potrzebować jeszcze jeden kątownik (jak ten pierwszy), który zamocujemy na śrubie M 8 tak aby jednym bokiem przylegał do fabrycznego "klocka". Teraz należy wywiercić pionowo otwory na śrubę M 8, po jednym w kaźdym kątowniku i w pionie. Za pomocą nakrętek ( można też nagwintowć dolny otwór i wtedy wystarczy jedna nakrętka)  i śruby, gwintem regulować położenie blatu. Oczywiście należy do tego zwolnić śrubki 6 - tki, po ustawieniu je dokręcić. Fabryczna regulacja opiera się tylko na docisku, który nie jest stabilny, a nasza śruba jest podporą. Jeszcze dzisiaj popełnię szkic do tej wypowiedzi. Obiecane fotografie mimośrodu blatu mojej równiarki bedą może w niedzielę ( maszyna stoi poza moją miejscowością a ja jestem  obecnie niepełnosprawny)

Offline def

« Odpowiedź #31 dnia: 08 Stycznia 2016, 19:08:28 czas Polski »
,..... ciąg dalszy "rewelacji". Oczywiście jak zawsze, realizacja weryfikuje teorię, tylko ja to podobnie miałem i się sprawdziło. Moja Dyma, jeśli dobrze pamiętam, poziomowanie stałe miała pośrodku (dwie śruby z lewej strony fotografii). Pomiędzy "klockiem" a górnym kątownikiem potrzebne będą podkładki aby uzyskać nieco luzu na bolec mimośrodu,... Przy ustawianiu blatu należy go wydatnie obciążyć lub pospawać "klocek" z dolnym kątownikiem

http://naforum.zapodaj.net/684bcff26153.jpg.html#social
Ciągle nie jestem pewien czy się udało załączyć odpowiedni plik
« Ostatnia zmiana: 08 Stycznia 2016, 19:14:23 czas Polski wysłana przez def »

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #32 dnia: 08 Stycznia 2016, 19:33:54 czas Polski »
Chyba to samo, jutro zrobię fotkę, chyba że mam gdzieś na laptopie. Odbiorczy będę robił z HPL 10 mm powinien spasować bez większych przeróbek, ale najpierw zrobię test/szablon z HDF. Jak uśpię dzieciaka to może znajdę fotkę podawczego.

Offline def

« Odpowiedź #33 dnia: 10 Stycznia 2016, 15:33:16 czas Polski »
,... Obiecana fotografia:    http://naforum.zapodaj.net/0ac2b9ee6e0f.jpg.html

Jak widać, jest tak samo jak w Dymie. Reszel wstawił bolec ja wkręcam solidną śrubę (na klucz 19) . Dzisiaj pomiędzy wałkami  jako sprzężenie dałbym i może nawet jeszcze dam, śrubę rzymską; jest ich teraz cała masa od tycich do bardzo dużych. Jeśli macie Panowie jakieś pytania lub odmienne rozwiązanie w Dymie, może będę mógł coś podpowiedzieć. Ucieszyłby mnie meldunek, że ktoś wypróbował to usprawnienie,...

Offline PiotrK

« Odpowiedź #34 dnia: 02 Marca 2017, 19:35:11 czas Polski »
Witajcie,
Nie chciałem zaśmiecać forum i dlatego nie zakładam nowego wątku, a temat dotyczy ustawienia blatów w SCM (3 noże wał 86mm, 40 cm szerokość). Niestety już opadam sił z tą maszynką – udało mi się wyeliminować większość „usterek” ale został mi jeszcze jeden problem do rozwiązania. A mianowicie w trakcie pracy na wyrównywarce tworzy się „łódka”.  Dodam że blaty są idealnie równolegle do siebie i idealnej płaszczyźnie również z wałem. Blat podawczy jest 0,45mm niżej.
Macie pomysły co może być przyczyną? Bardzo proszę o pomoc szanownych kolegów.

Offline robson

« Odpowiedź #35 dnia: 02 Marca 2017, 22:32:55 czas Polski »
Z tego co pokazałeś na zdjęciach ,wnioskuję że nie miałeś wcześniej kontaktu z wyrówniarką .

Blat odbiorczy ma być równy z wałem nożowym ,a właściwie nóż minimalnie wyżej ponad blat
zaś odbiorczy poniżej tego zestawu .
« Ostatnia zmiana: 02 Marca 2017, 22:37:48 czas Polski wysłana przez robson »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #36 dnia: 03 Marca 2017, 07:01:38 czas Polski »
Blat odbiorczy ma być równy z wałem nożowym ,a właściwie nóż minimalnie wyżej ponad blat

trochę doprecyzuję wypowiedź kolegi Robsona
Masz obydwa stoły regulowane ,to noże wystawiasz z wału o.....  I tu   według  mnie należy się zastanowić bo im ( niżej ) i bliżej łamacza wiórów(skośnej  listwy dociskowej ) tym gładsza powierzchnia skrawania. Ale też ,czubek noża nie może być niżej wału ,bo nie będzie strugał.To należy sobie wypraktykować - ja daję tak bym widział całą fazę ostrza wychodząca z wału.
Jeśli to ustalimy ( już zawsze tak będzie ) to do tej wysokości  noża  ustawiam blat odbiorczy leciutko go obniżając.  Już go zasadniczo nigdy nie przestawiam , a przy nowych nożach ,  to je ustawiam do blatu odbiorczego ( metoda linijki , czy czujnika z bazą na blacie odbiorczym)

Offline PiotrK

« Odpowiedź #37 dnia: 03 Marca 2017, 10:44:13 czas Polski »
Bardzo dziękuję Wam za odpowiedź i pomoc. Nóż z wału wychodzi 2,2 mm rozumiem, że można go "schować" w wale jeszcze o połowę. Wał zlicować z blatem a nóż może wystawić 1,1 mm (rysunek B)
Dobrze myślę?
A nigdy wcześniej nikt mi nie pokazywał zasady działania wyrówniarki, mało tego firma która mi to sprzedała wcisnęła mi niesprawny sprzęt - ale o tym dowiedziałem się dopiero po paru miesiącach.... :(

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #38 dnia: 03 Marca 2017, 11:12:01 czas Polski »
Kurdę, miałem całą litanię napisaną > podgląd > zaloguj się i wszytko w piz&%^%. I znowu po 2 mintach od zalogowania > podgląd > logowanie i powtórka z rozrywki WTF  >:(

Tutaj masz film jak gościu ustawia. Wystaw noże nad wał ok 1 mm a reszta na filmie

A druga sprawa to może technika strugania? Dociaksz na początku i na końcu , a w momencie przekładania ręki nad wałem nie dociskasz z taką samą siłą materiału i dlatego masz "brzuch" na środku.

PS. Opisz firmę i przygodę bo maszyna SCM to już nie ryż więc w markecie tego pewnie nie kupiłeś.

Offline robson

« Odpowiedź #39 dnia: 03 Marca 2017, 11:12:39 czas Polski »
Piotr , podaj nr. tel. zadzwonię

Offline PiotrK

« Odpowiedź #40 dnia: 03 Marca 2017, 11:54:16 czas Polski »
Stugarko- grubościówkę znalazłem na allegro (mar-masz), przez telefon otrzymałem informacje, ze maszyna jest w bdb stanie po serwisie. Pojechałem na miejsce i kupiłem bez sprawdzania… bo nie miała nawet noży zamontowanych a na miejscu takowych nie mieli, ( ( poza tym nie wiedziałem jak to sprawdzić) po 2 dniach przyjechał człowiek z transportem zrzucił ją przed domem i pojechał, kupiłem noże „ustawiłem” i zaczęła się zabawa:
1)   Po miesiącu okazało się, że sruba trapezowa w blacie grubościówki wraz z całym prowadnikiem jest uszkodzona
2)   Następnie – padł popychacz grubościówki
3)   Wymiana łożysk wału
4)   Mocowanie noży do poprawienia
5)     Silnik do przewijania + stycznik do wymiany...
Generalnie maszyna nie miała kontaktu z „serwisowaniem”. Wcześniej nie miałem kontaktu ze stolarką i stwierdziłem że „renomowana „ firma nie wciśnie mi G, na maszynkę wydałem ok 5000
Oczywiście firma się wypięła, prosiłem o przysłanie serwisanta, powiedziałem, że zapłące za usługę ale pokazali mi środkowy palec…
Noże ustawiam do wału a nie do blau – poziomowanie blatów robię do wału, generalnie wał jest moim punktem odniesienia.
Materiał dociskam zaraz za wałem na blacie zdawczym. 

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #41 dnia: 03 Marca 2017, 12:07:00 czas Polski »
Tak sądziłem że to jedna z tych "firm" co kupi szrota > malowanie picowanie > gonić dziada. Ale kupowałem na firmę czy konsumenta? Bo jak to drugie to przecież masz Rzecznika praw konsumenta i do dzieła. 

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #42 dnia: 03 Marca 2017, 12:22:29 czas Polski »
Noże ustawiam do wału a nie do blau – poziomowanie blatów robię do wału, generalnie wał jest moim punktem odniesienia.
Można i tak ,są różne drogi do celu.Twoja będzie właściwa jak stół odbiorczy idealnie będzie się zgadzał z wałem w płaszczyźnie poprzecznej ( a tak nie musi być )
Ustawianie czubka noża od płaszczyzny stołu odbiorczego jest w mojej ocenie lepsze bo nie interesuje mnie w tym momencie wał ( on nie struga tylko czubek noża) . A w dodatku tak jak niżej pisałem nie ruszam ( po kilka lat ) raz ustawionego stołu odbiorczego ,który przecież też  został przypasowany swoją wysokością do stołu podawczego . To znaczy , jak podawczy wysunę na max w górę to jest  na równo z  wysokością  blatu  odbiorczego , co daje mi naprawdę minimalny zbiór wióra.
Ty ustawiając noże od wału musisz wszystko korygować blatami co jest upierdliwe.
Gdzieś w wątku  Amigorga o jego wyrówniarce opisałem  prosty przyrząd na czujnik zegarowy do ustawienia noży

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #43 dnia: 03 Marca 2017, 12:29:40 czas Polski »
Ale czujnik zegarowy z reguły jest z "kuleczką" jak w długopisie - chyba że ma się grzybek to ok - inaczej czujnik szybko spada z noża i upierdliwe to jest. Ale faktycznie czujnikiem na początek ustawiałem blat odbiorczy do wału, żeby z lewej/prawej było identycznie -
1. czyli blat odbiorczy np 1 mm powyżej wału (nie noży)
2. Noże listewką jak na filmie
3. Podawczy liniałem (profil aluminiowy/poziomica) względem odbiorczego żeby był idealnie równoległy.

Offline PiotrK

« Odpowiedź #44 dnia: 06 Marca 2017, 21:34:44 czas Polski »
Drodzy koledzy , chciałbym Wam serdecznie podziękować, Robson , dzięki za telefon i wytłumaczenie. Temat ogarnięty, kupiłem szczelinomierz i okazało się, że blat nie jest do końca dobrze ustawiony – na baltach 1,8m był rozjazd 0,3 mm. W tej chwili wszystko jest ok, łódki nie ma, dzięki jeszcze raz!

8)