20 Czerwca 2026, 01:11:11 czas Polski

Autor Wątek: Bardzo piękny dokument BBC  (Przeczytany 4585 razy)

Offline studio tata

Odp: Bardzo piękny dokument BBC
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Lipca 2015, 07:09:37 czas Polski »
zdjecia zdjeciami ale zbeby brac urlop od muzyki
to ja nie wiem czego sluchaja co niektorzy
mam ogromny zbior muzyki i to na lp i cd
sym jest muzykiem , nie wyobrazam sobie
ze moze muzyka przeszakadzac  ;)

Offline hycel

« Odpowiedź #16 dnia: 25 Lipca 2015, 07:56:46 czas Polski »
Witam .
           Kiedyś ,dość dawno temu ,wielu moich znajomych uważało mnie za melomana .
 Nawet moja ,,krzywka" była Jethro-tull  ,jednak  gdy pracuję to uwielbiam ciszę .
 Muzyka mnie rozprasza i dekoncentruje .
                      Pozdrawiam.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Lipca 2015, 09:10:48 czas Polski »
totalnie mnie nie zrozumiałeś.
Widocznie miałem zły dzień - sorry:)
Poza tym każdy skończony projekt niebywale mnie cieszy i sprawia mi satysfakcję. Radość sprawia mi każdy nowy dzień i to, że po nocy się przebudziłem - nie jestem ponurakiem, inaczej nie poświęcałbym tyle czasu temu co robię:)
Resetuję więc mój poprzedni wpis.

marek_b

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Lipca 2015, 09:52:58 czas Polski »
Strzeliłeś "kulą w płot" , piszę to dlatego ,że trochę interesuje się fotografią i jednak w tej dziedzinie jakość sprzętu ma znaczenie.

A cóż tam miał za znaczenie sprzęt, zapszeczasz całej historii filmu z ponad 100 lat.
Fotografia i film miały dużo technik, obecnie jest tylko znacznie łatwiej np techniki gumy, fotoszopy, programy
Łatwiej nie czyni Cię artystą.

Totalnie bzdury Waść prawisz !!!
Jakość a wartość artystyczna w fotografii to zupełnie inne pojęcia.

Posiadanie i chwalenie sie sprzętem, to się nazywa w fotografii onanizm sprzętowy :)
Zobacz na polskich  grupach dyskusyjnych w stopkach, kto co ma sobie piszą a jakość zdjęć z tego nie wynika. Testowanie trafienie w punkt ostrości, głębi ostrości i innych technicznie ważnych rzeczy nie prowadzi do dobrej jakości zdjęć !!! Jakość sprzętu nie ma żadnego znaczenia !!!

Idąc Twoim tropem, gdybyś był canonowcem :) to zakup obiektywów "elek" spowodowałby Twój sukces
w fotografii. Powodzenia.
Kupno dobrej jakości pióra czyni nas pisarzem ? Fotografia to, podobnie jak pisanie, umiejętność dostrzegania plus daaaaaaaaaaaaaaleko sprzęt. Chyba że mówisz o fotografii: makro, szybkiej (lecąca kula),
ja mówie o fotografii jako sztuce, a nie o fotografii np medyczej (wzierniki).

Pieniądze nie czynią Cię wielkim w żadnej dziedzinie sztuki !!! Chyba że jesteś Mecenasem, słowo zawłaszczone przez pewna pazerną grupę zawodową w Polsce, nazwa grupy pochodzi od ptaków.
Mecenasi pozostają wielce , ale zawsze pamiętamy  o artyscie.
W załączeniu  jeden z wielkich fotografów z naszego obszaru, Saudek.
Piękne i kontrowersyjne zdjęcia, jaką wartość ma tutaj sprzęt ??

Cenię kim kto jest a nie co ma, w dwie strony :))
Czyli "słaby" i super.

Pozdrowienia A :)) Dzięki za refleksję.
W tej wypowiedzi jesteś naprawdę wielki, naprawdę to doceniam i widzę.

« Ostatnia zmiana: 25 Lipca 2015, 10:00:04 czas Polski wysłana przez marek_b »

Offline Henry

« Odpowiedź #19 dnia: 25 Lipca 2015, 10:34:18 czas Polski »
Ja tam lubię ciszę w warsztacie... przynajmniej słyszę komary które próbują mnie zalecieć od tyłu ;-)

Z fotografią żaden z was nie ma racji. Po pierwsze od wielu lat sprzęt jest wystarczający do robienia świetnych jakościowo zdjęć. No chyba że ktoś się ogranicza do małego obrazka w analogu czy cropowych dSLR - z jakiegoś powodu wiązanie sobie nóg sznurkiem, a potem urządzanie wyścigów jest bardzo popularne na grupach foto. Po drugie każde hobby ma dwie strony - jest fotografowanie dla zdjęć i fotografowanie dla zabawy sprzętem. Ci z pierwszej grupy nie dyskutują na forach bo nie ma o czym (pamięta ktoś martwe pl.rec.foto.art?) Ci z drugiej mają o czym dyskutować i dyskutują o sprzęcie bo to on jest dla nich ważny, a zdjęcia są tylko po to żeby udowodnić że działa. To jak ze stolarką hobbystyczną - są tacy co sobie urządzają dom więc myślą "co by tu zrobić", a są tacy co idą do warsztatu i się zastanawiają "czym by się dzisiaj pobawić". Ja uczciwie przyznaję że należę do tej drugiej grupy - satysfakcję mam z robienia, a nie gotowego dzieła - ono służy mi tylko do oceny czy wszystko po drodze zrobiłem dobrze.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #20 dnia: 25 Lipca 2015, 11:06:18 czas Polski »
Powiem coś z  innej grupy dyskusyjnej,
czy ta grupa jest na tym forum?

A jakość sprzętu fotograficznego w  fotogeafii czy kamer w produkcji filmowej ma znaczenie, czy to się komuś podoba czy nie.
Prawda jest taka że z rękach laika najlepszy sprzęt będzie bezużyteczny, a w rękach artysty mierny sprzęt potrafi być narzędziem do zrobienia dzieła sztuki.

Porównaj filmy Jarka zrobione na samym początku i obecnie. Wszysko odbywa się tak samo, stoi przed kamerą i dzieli się wiedzą. A jadnak różnica jest olbrzymia, na plus.

A co do muzyki w pracy to czasami fajnie jast popracować w ciszy a osobiście lubię słuchać muzyki klasycznej lub jazzu.

Pozdrawiam.

marek_b

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 25 Lipca 2015, 11:36:39 czas Polski »
Sens mojej wypowiedzi  był inny:
Czy aby być artystą trzeba mieć markowy sprzęt ?
Czy sprzęt świadczy o jakości prac, mowa o pracach twórczych, nie Ikei gdzie głównie gra rola
powtarzalność i wiedza inżynierska (jak ma złożyć to klient).

Przecież o tym piszę, prawdziwa fotografia to talent, a pozostała to jak "słitfocio",  nie jest warte oglądania.

Podobnie u nas, musimy się podzielić na rzemieślników i artystów (baaaaaaaaaaaardzo mała nasza część).

Pogodziłbym   nas zgodnie z krzywą Gaussa :))

"{A jakość sprzętu fotograficznego w  fotogeafii czy kamer w produkcji filmowej ma znaczenie, czy to się komuś podoba czy nie."

Wiem,  mam nadzieję, że nie wiesz o czym  mówisz.
Jakość sprzętu uskrzydli artystę a nie pomoże rzemieślnikowi (chciałbym  nim być  stolarz majsterkowicz  :) )

Bzdury Waść prawisz totalne !!!
Z Twoich wypowiedzi wynika że bogaty zrobi dobre zdjęcia i wykona rewelacyjny wyrób z drewna
Mylisz jakość optyczną z wartościami artystycznymi.
Zobacz Charlie Chaplin, jakość sprzętu a wartość filmu.
Nie ważne co jest w rękach laika, tutaj mówię o sobie, wartość produktu się liczy.
Aby nie budzić demona :) )  produkt ten sam - ławka. Mistrz wykona poprawnie a artysta znacznie lepiej.

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #22 dnia: 25 Lipca 2015, 16:05:03 czas Polski »
Podobnie u nas, musimy się podzielić na rzemieślników i artystów (baaaaaaaaaaaardzo mała nasza część).
- chłopie, dobrze Ci radzę - zażyj Bromu. U jakich "nas"?
Może jednak wyładowuj swoje frustracje na forum fotograficznym - policz do dziesięciu i pomyśl zanim coś napiszesz.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 25 Lipca 2015, 16:55:59 czas Polski »
Łukasz przyłączam się do Twoich rad. Najgorzej jak ktoś obudzi w sobie demona. K...a ile trzeba wypić żeby tak bajdurzyć ?

marek_b

• Gość
Bardzo piękny dokument BBC
« Odpowiedź #24 dnia: 25 Lipca 2015, 21:31:06 czas Polski »
Macie rację, przepraszam.
Takiej ilości głupot dawno nie napisałem.  :-[

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 25 Lipca 2015, 23:58:17 czas Polski »
Jesteś OK!
Pozdro

Offline krzyś48

« Odpowiedź #26 dnia: 26 Lipca 2015, 11:48:28 czas Polski »
A ja czytając,  wypowiedzi Marka_b,chyba doszedłem o co koledze chodziło.Nie wypowiem się bo ....niektórzy wypomną mi, że podsumowuję :P
A z muzyką to tak  jest ,(w moim przypadku)że czasami uskrzydla ,a czasami słucham ciszy(przeważnie jak coś nie wychodzi) ;D

Offline Rizer

« Odpowiedź #27 dnia: 26 Lipca 2015, 13:52:47 czas Polski »
No fajny dokument, a swoją drogą to wydaje mi się, że on był już gdzieś na forum...
,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow