15 Czerwca 2026, 03:13:31 czas Polski

Autor Wątek: Piła formatowa?  (Przeczytany 4646 razy)

Offline Wanderley

Piła formatowa?
« dnia: 02 Października 2015, 19:56:33 czas Polski »
Czy ktoś jest w stanie powiedzieć - opłaca się inwestować w taką maszynę jako piłę formatową do stolarni? Zaznaczam, że jestem amatorem. Chodzi mi o docinanie klejonki 25mm do szerokości 270mm - długość desek około 2500mm. Z tego co widzę, jest tam też strugarko wyrówniarka oraz regulacja góra - dół. Mam tylko małą krajzegę graphite na stanie. Zastanawiam się jak z precyzją takiej maszyny. Z pewnością trzeba nowe blaty zrobić, ale co jeszcze? Jakieś regulacje do formatowania? Ma ktoś jakieś koncepcje?

« Ostatnia zmiana: 02 Października 2015, 19:59:13 czas Polski wysłana przez Wanderley »

Offline robson

Odp: Piła formatowa?
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Października 2015, 20:09:43 czas Polski »
uff tylko dzieci straszyć tą maszyną ,ktoś z głową  wyjoł mocowanie noży zapewne miała duże wibracje

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #2 dnia: 02 Października 2015, 20:30:23 czas Polski »
Zrób fotki całej maszyny to będzie można więcej powiedzieć.

Na pierwszy rzut oka:
1. konstrukcja spawana, więc w miarę solidna
2. blat do wymiany jak sam zauważyłeś. Ja już bym nie kupił na blat blatu kuchennego ale chyba sklejkę szalunkową
3. Wałek piły razem ze strugarką - jak byś się postarał to można by i strugarkę uruchomić, ale ni wiem czy bym chciał pracować na takim "kombajnie". Żeby skorzystać z piły pasuje za każdym razem ustawiać blaty po lewej stronie piły (te od strugarki) na równo z blatem po prawej stronie - upierdliwe, zwłaszcza, że wałek jest po lewej stronie piły - czyli pod "prawą rękę". Ewentualnie - i chyba najlepiej i najbezpieczniej - nakładać do cięcia na pilarce duży blat w całości obejmujący strugarkę i prawą część od piły - wtedy masz zakryty wałek strugarki, ale znowu upierdliwe przezbrajanie.
4. Silnik indukcyjny - duży plus! Cichy, niezniszczalny (raz na kilka lat może łożysko na wale, z reguły od strony koła pasowego), wydajny. Ale grunt to że nie drze ryja jak szczotkowy :)
5. Pasek zapewne do wymiany - nie kupuj czasem paska zębatego w motoryzacyjnym! Ja do DYMA8 chyba 3 kupiłem zanim się kapnąłem, że wibracje maszyny to wina paska zębatego. Kupiłem Stomil (żółty wzmacniany, zielone to standardowe) gładki i się skończyły jaja z biciem.
6. Maszyna będzie zapewne miała większą wysokość roboczą tarczy niż te marketowe pilarki.

Za ile to możesz mieć? Chyba że to jakiś "spadek" to bym się nie zastanawiam.

Offline Wanderley

« Odpowiedź #3 dnia: 02 Października 2015, 20:47:49 czas Polski »
przemoprzem

Chodzi o bezpieczeństwo z tą strugarką i piłą? Mogę ją sobie darować, może kupię jakiś kombajn grubościówka + wyrówniarka - kusi mnie Stomana ADM 320. Czyli radzisz przykryć wszystko jednym blatem ze sklejki szalunkowej (ukryć na stałe strugarkę)? Dam radę na czymś takim osiągnąć dokładność? Jakiś płaskownik dokładać do trzymania wymiaru? Maszynę mogę mieć w cenie transportu tego do mnie, czyli praktycznie za free :D Postaram się dorobić jakieś fotki.

W kwestii paska klinowego chodzi o coś takiego?

http://allegro.pl/pas-klinowy-b-hb-1060-stomil-sanok-zolty-17x1060-i5469039880.html
« Ostatnia zmiana: 02 Października 2015, 20:52:09 czas Polski wysłana przez Wanderley »

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #4 dnia: 02 Października 2015, 21:04:27 czas Polski »
No bezpieczeństwo .... ale i dokładność tego. Jest tam jakaś sensowna regulacja blatu podawczego czy na sztywno na śrubach?

Ja bym na to położył blat, dorobił wkładkę przy pile żeby do zmiany tarczy mieć dobry dostęp.

Dokładność pytasz - jeśli łożyska są na wałku ok - najlepiej wysokoobrotwe i samonastawne i dobrej firmy kupić (FAG, SKF, NSK itp) to nie ma prawa tam być luzu. Ściągnij tarczę i odpal maszynę - zobaczysz czy wałek na bicie. Raczej nie chce mi się wierzyć, żeby wałek miał feler, bo jet to wałek ze strugarką - możliwe że to jakaś produkcja made in PRL więc jakość może być ok. Zakręć ręką wałkiem i zobaczysz czy łożyska dobrze chodzą itp. Do piły nie potrzebujesz dużych obrotów - trzeba przeliczyć jakie maks obroty może mieć piła i dobrac przełożenie. Strugarka to już min 5000 - tutaj już musi być wałek ideał.

Reszta "dokładności" to już od ciebie zależy jak się przyłożysz do wykonania blatu, rowka pod sanki czy przykładnicę do cięcia wzdłużnego.

Pasek taki jak dałeś w linku - idź do sklepu rolniczego bo tam mają zawsze duży wybór tych pasków bo to typowy do maszyn rolniczych. Polecam żółte bo kilka osób mi mówiło, że są lepszej jakości i dłużej wytrzymują niż zielone.

Jak masz to za darmo to się nie zastanawiaj. Sam silnik jeśli sprawny to masz ok 1kW=100 zł, wałek min 100 zł (nie widać co prawda klinów dociskowych noży, ale może "gdzieś się znajdą", śruby dociskowe kupić w metalowym min 10.9 i tokarz tylko "zaostrzy" łeb) .... konstrukcja ok 0,70 PLN za kg :)

Bierz i walcz. Silnik 3F czy 1F? Jaka moc?

Offline Wanderley

« Odpowiedź #5 dnia: 02 Października 2015, 21:19:30 czas Polski »
Silnik jest 3 fazowy, o ile pamiętam ~6,2A. Ciężko było się dostać do tabliczki znamionowej i odczytać ją dokładnie. Co do regulacji - przekręciłem pokrętłem i poszła piła w górę :)  Sam blat/deski są na śrubach - na sztywno. Czy jest sensowna, to nie mnie oceniać, bo nie mam pojęcia o takich maszynach - jeszcze :D  Postaram się zrobić więcej fotek na dniach.
« Ostatnia zmiana: 02 Października 2015, 21:25:30 czas Polski wysłana przez Wanderley »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Października 2015, 22:03:08 czas Polski »
Jeśli nie masz  smykałki do maszyn a do tego wiedzy o nich i umiejętności, to daj sobie z nią spokój. Maszyna bardzo łatwo może zrobić krzywdę Tobie albo innym.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #7 dnia: 02 Października 2015, 22:07:46 czas Polski »
Bez przesady ... Czym się różni grzebanie przy tym wynalazku od robienia np wynalazku z pilarki ręcznej? Przecież to prostackie urządzenie - niech wymieni łożyska, dorobi jeden blat, da odpowiednie przełożenia koła pasowego przy silniku żeby były odpowiednie do piły i tyle. Pod drugie nie wierze, że nie ma kogoś w rodzinie, albo po sąsiedzku to ma pojęcie o wymianie łożysk itp.

Jedynie czego mi tu brakuje to klina za piłą i chociaż regulacji wysokości piły. Ale za darmo to brać - jak nie to dawaj adres na PW i jutro jadę :)

Offline Krystian Adam

« Odpowiedź #8 dnia: 02 Października 2015, 22:12:12 czas Polski »
Zrobisz jak zechcesz tylko pamiętaj o respekcie do maszyn i o bhp

Offline Wanderley

« Odpowiedź #9 dnia: 02 Października 2015, 22:42:27 czas Polski »
No właśnie BHP to podstawa dla mnie i szukam jakiegoś miecza  + obudowy na nią. Do tego jeszcze coś na pasek klinowy z blachy. Jak tych elementów nie wykombinuje, to nie robię na niej, bo szkoda mi palców :D

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Października 2015, 22:56:54 czas Polski »
Przemoprzem . Z tego co kolega pisał to regulacja wysokości pily jest. Zapewne działa na zasadzie unoszenia blatu. Ja bym remontował. Ale do tego trzeba mieć dystans i respekt. Oraz przedewszystkim klin i osłona tarczy.

wysłane przy użyciu tapatalk