11 Czerwca 2026, 05:07:45 czas Polski

Autor Wątek: strugarko grubościówka z Julii- problem  (Przeczytany 8117 razy)

Offline LeszyHandmade

Odp: strugarko grubościówka z Julii- problem
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Czerwca 2015, 07:46:38 czas Polski »
Walczę z tym blatem drugi dzień. i wciąż coś nie do końca gra. Blat niby prosty ale jak robię test na nożu to nóż patrząc od  jego prawej strony  do 3/4 szerokości blatu, szura po  przyłożonym kątowniku, natomiast reszta ostrza na oko styka się z kątownikiem ale go nie przesuwa, czyli jest jakieś pół milimetra niżej. Przykładałem przyrząd do ustawiania ostrzy i niby jest ok. Sam nie wiem o co chodzi :(

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Czerwca 2015, 08:19:48 czas Polski »
Wał i stół odbiorczy nie są w jednej płaszcyźnie.

Offline woodek

• Full Member
  • Ocena +15/-0
  • Imię: Łukasz
  • View Gallery
« Odpowiedź #17 dnia: 26 Czerwca 2015, 11:21:07 czas Polski »
Nie wiem jak tam jest z regulacją, ale zrób tak (jeśli się da):
- ustaw noże wg instrukcji (chodzi o ich wysunięcie z wału);
- ustaw blat odbiorczy równolegle do wału, tak aby po obu stronach noże przesuwały listewkę około 5mm;
- ustaw blat podawczy równolegle do blatu odbiorczego;
Jeśli to zrobisz i nadal będzie lipa, to znaczy że błędu trzeba szukać w twojej technice strugania. Testy rób na grubszym materiale, żeby były wiarygodne.

Offline LeszyHandmade

« Odpowiedź #18 dnia: 26 Czerwca 2015, 11:33:43 czas Polski »
stołu odbiorczego w ogóle nie da się regulować, stół podawczy ma też bardzo słabą regulację- albo ja nie te śruby odkręcam.postaram się dzisiaj porobić zdjęcia i wrzucić tutaj aby było wiadomo o czym mówię. Instrukcja obsługi  ustawiania noży załączona do sprzętu jest jak dla mnie słaba, bo zdjęcia są tak kiepskiej jakości ze lewo widać gdzie góra a gdzie dół ;)

Offline woodek

• Full Member
  • Ocena +15/-0
  • Imię: Łukasz
  • View Gallery
« Odpowiedź #19 dnia: 26 Czerwca 2015, 12:06:57 czas Polski »
Co do ustawiania stołów w takich sprzętach, to ktoś na forum kiedyś pisał że podkładał blaszki różnej grubości pod śruby do mocowania blatów.

p.s. ja między innymi z tego powodu wolałem kupić chinkę z żeliwnym blatem i normalną regulacją, niż te tanie z aluminiowymi. I z perspektywy czasu jestem zadowolony. Wiem że to chinka i muszę o nią dbać, ale wiem też że nie mam tego typu problemów, że się nie da czegoś zrobić i trzeba kombinować.

Offline molu

« Odpowiedź #20 dnia: 26 Czerwca 2015, 15:42:20 czas Polski »
Ja podkładałem blaszki, ale w zipperze 305, który ma inne mocowanie blatów niż te mniejsze maszyny. Miałem przez chwilę dedrę, ale zwróciłem do sklepu, właśnie z tego powodu, że nie dało się sensownie regulować blatów.

T.

Offline leku

« Odpowiedź #21 dnia: 26 Czerwca 2015, 21:19:29 czas Polski »
Potwierdzam, że regulacji blatów praktycznie brak.
U mnie mam lekko wyżej lewą stronę tyłu blatu podawczego
i nie da się tego wyregulować :(
Ale ponieważ jest luz na prowadnicach blatu to po regulacji staram się
dociskać lewy róg blatu podawczego to w ramach luzu trochę opada :)
No i oczywiście po grubościówce muszę odcinać po 4 cm z obu końców
bo podbiera na wejściu pod noże ale o tym była już dyskusja.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 27 Czerwca 2015, 09:32:45 czas Polski »
Leku, to pobieranie to chyba twoja wina. Jak kupiłem tego meeca to też mi podbieralo , potem wyczulem jak wkładać materiał i było ok. Jeden raz na 5 przejść zdarzyło się podebrac.  Co do samej maszynki to kupiłem ją aby strugac odpady na meble ogrodowe, nie wymagam od niej trzymania kątów a jak się trafi piasek na materiale to i maszynki nie szkoda bo noże ostrze za darmo w zakładzie. Jestem zadowolony z zakupu ale do dokładnych prac to raczej się nie nadaje

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline LeszyHandmade

« Odpowiedź #23 dnia: 27 Czerwca 2015, 10:41:21 czas Polski »
zdjęcie śrub na których "chodzi" stół podawczy, coś tam starałem się podginać i regulować ale słabiutko. zaraz śmigam do pakamery i dzisiaj walcze dalej z nożami.
co do tych fal na wejściu i na wyjściu w faktycznie chyba wyczucie, bo czasem je mam a czasem nie. Ale to, co już wiem na pewno że muszę przyspieszyć temat odciągu bo po kilki przejazdach na grubościówce bez odciągu, trzeba odkręcać osłonę aby wyczyścić z wiórów bo jak tego nie zrobię to  strugana strona ma jakby odbite wióry na swojej  powierzchni

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #24 dnia: 27 Czerwca 2015, 10:57:57 czas Polski »
stołu odbiorczego w ogóle nie da się regulować, stół podawczy ma też bardzo słabą regulację
a może da się podrególować ustawienie wału?

Offline LeszyHandmade

« Odpowiedź #25 dnia: 12 Listopada 2015, 20:36:26 czas Polski »
hej to znowu ja i moje przygody z tą strugarko grubościówka.
Po przerobieniu tematu z blatami podawczym i odbiorczym, dosyć szybko padł napęd rolek ciągnących materiał w grubościówce. Zawiozłem do serwisu, okazało się że zerwany pasek.Trochę zawstydzony odebrałem sprzęt z nowym paskiem i na jakiś czas zapominałem o problemach. Przez te 5 miesięcy przerobiłem może 1m3 materiału, czyściłem maszynę i smarowałem ruchome części. Niedawno znowu zaczęło coś popiskiwać. Oczyściłem sprzęt nasmarowałem co się dało nasmarować, po odpaleniu znowu padł pasek. Zamówiłem dwa paski, jeszcze dokładniej przeczyściłem wszytko co się kręci, ponownie nasmarowałem smarem do łożysk ruchome elementy. Bez paska wszystko chodziło lekko, założyłem pasek odpaliłem i znowu poszedł dym z paska (tym razem zdążyłem wyłączyć zanim pękł). Odłączyłem od prądu zdjąłem pasek, koło przenoszące napęd na rolki grubościówki już nie chciało się kręcić. Zawiozłem do marketu zobaczymy co wymyślą. Sporo osób sobie chwali tą maszynkę ale ja zdaje się trafiłem felerną sztukę :(
« Ostatnia zmiana: 12 Listopada 2015, 20:38:10 czas Polski wysłana przez LeszyHandmade »

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #26 dnia: 12 Listopada 2015, 23:36:59 czas Polski »
Pewnie łożyska się poblokowały.
Masz pecha.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 13 Listopada 2015, 00:34:39 czas Polski »
No ja już nie chwalę.
U mnie szwankuje podnoszenie i opuszczanie blatu grubościówki. Jedna szpilka wyskakuje. Maszynka była naprawiona w serwisie (gwarancja była ale serwis stwierdził, że to z mojej winy - na szczęście "uznano przez producenta grzecznościowo"). Dalej jest to samo.
Przykładnica gnie się (bo jest z cienkiej blachy. Ogólnie po jakimś czasie użytkowania nie polecam.
I tym sposobem zraziłem się do marki Meec :(

PS. Jak by ktoś chciał to chętnie sprzedam.