15 Czerwca 2026, 08:17:13 czas Polski

Autor Wątek: strugarko grubościówka z Julii- problem  (Przeczytany 8129 razy)

Offline LeszyHandmade

strugarko grubościówka z Julii- problem
« dnia: 23 Czerwca 2015, 08:25:23 czas Polski »
Witam
od niedawna jestem posiadaczem strugarko grubościówki z Julli . Obejrzałem film Jarka o pracy na strugarce wybrałem deski 1200mm (ze starych palet, bez gwoździ ) ustawiłem zbiór na 0,5mm i zacząłem strugać na płasko. Zgodnie ze wskazówkami jak tylko czoło przeszło przez wałek przełożyłem lewą rękę na stół odbiorczy i dociskałem materiał a prawą lekko trzymałem deskę na stole podawczym. Jak tylko zrobiło się miejsce na drugą dłoń to przełożyłem obie na stół odbiorczy i dociskając materiał  przestrugałem do końca deskę. No i po kilku przeciągnięciach miałem początek deski  cienki a reszta w ogóle nie przestrugana. wygląda to tak ze robi się  łódka od czoła.
trochę to może śmieszne dla starych wyjadaczy, ale coś mi nie idzie robiąc tak jak na filmie instruktażowym Jarka.
z góry dzięki za wyjaśnienia

Marcin M

• Gość
Odp: strugarko grubościówka z Julii- problem
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Czerwca 2015, 09:13:24 czas Polski »
Ja się nie znam, ale może blat odbiorczy masz niżej  i jak przestrugany fragment deski dociskasz, to robi się kołyska i koniec deski unosi się, w efekcie czego przelatuje nad nożami i nie jest przestrugany?

Offline woodek

• Full Member
  • Ocena +15/-0
  • Imię: Łukasz
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Czerwca 2015, 10:04:45 czas Polski »
A przykładałeś do tej łódki jakąś listwę, poziomicę i na tej podstawie twierdzisz że deska po przestruganiu się nie prostuje?
Ile razy przeleciałeś tą deskę na wyrówniarce? Raz to za mało.
Jeśli przeleciałeś tyle razy żeby przestrugało całą powierzchnię deski i wychodzi łuk, to znaczy że blaty nie są równoległe względem siebie.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Czerwca 2015, 10:31:18 czas Polski »
Witam,
Przed struganiem najpierw należy sprawdzić w jakim stanie jast materiał. jeśli jest wygięty w łuk, to należy go położyć na blacie wygęciem do góry, tak aby materiał nie kołysał się na blacie. No i nie dociskaj zbyt mocno, aby nie wyprostować tego ugięcia. Materiał dociskamy tylko do blatu odbiorczego, ale z wyczuciem aby nie likwidować ugięcia.
Moje pytanie, jak długi jest blat?
Proponuję popraktykować na materiale grubszym. Deski paletowe są dosyć cienkie i nie mając wprawy w struganiu będziesz dociskał je mocniej do blatu, a zatem wyprostujesz ja przed struganiem. po przestruganiu powierzchnia będzie gładka, ale wróci do krzywizny zprzed nacisku.
Ja podejżewam inny problem.
Sprawdż czy oba blaty są wypłaszczyznowane to znaczy czy są w jednej płaszyźnie.
To podstawa poprawnego działania wyróniarki. Mi wygląda na to że koniec stołu odbiorczego ( za wałem) jest lekko opuszczony

Offline LeszyHandmade

« Odpowiedź #4 dnia: 23 Czerwca 2015, 10:59:27 czas Polski »
-materiał oglądam i układam grzbietem łuku do góry,
- na odbiorczym dociskałem dosyć mocno sadziłem że tak powinno się dociskać.
-Blat odbiorczy ma około 60 cm będę w pakamerze to sprawdzę.
- Dokładność strugania sprawdzam sobie przykładając kątownik w trzech/czterech miejscach.
- przejazdów robiłem sporo na każdej desce bo to materiał do testów i nauki wiec w sumie zjechałem te kilka desek o dobre 8mm każdą (zostawiłem około 10 mm aby mi nie pękła deska nad wałem) wynik taki że czoło zestrugane na 10mm a reszta deski pozostała gruba na około 15 albo całkiem nie ruszona. Jedną deskę sobie strugałem z obu stron i wystrugałem ładną łódkę - czoło i tył 10 mm a środek 18mm
-mam wrażenie że jest tak jak pisze Marcin- Zbieram od czoła te 0,5 mm i przyciskam przód z tymi  to tył deski mi się unosi bo wygląda jak by od środka w ogóle nie brało.
-Sprawdzę blaty, rozumiem że ich ustawienie mogę sprawdzić kładąc długą prostą przykładnice i powinno wszędzie dolegać po długości i w poprzek obu blatów?

Offline woodek

• Full Member
  • Ocena +15/-0
  • Imię: Łukasz
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Czerwca 2015, 11:18:06 czas Polski »
Łączna długość blatów w meecu to 74cm, więc niecałe 37cm ma każdy z blatów (wg instrukcji).

Połóż długą przykładnicę, podnieś blat odbiorczy na zero. Wtedy blaty powinny tworzyć jedną płaszczyznę. Jak tak jest (lub ustawisz żeby tak było). To obniż jeszcze blat podawszy np. na 1mm i sprawdź czy na całej jego płaszczyźnie jest ten 1mm przerwy między blatem a przykładnicą.

Lirorobert dobrze radzi, spróbuj na grubszym materiale.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Czerwca 2015, 11:41:48 czas Polski »
No to już wszystko jasne.
Blat podawczy jest za któtki.
Już mówię co się dzieje. przednia część deski opiera się na blacie podawczym, ale tylna wisi  w powietrzu poza blatem i jest poniżej płaszczyzny blatu.
W momencie kiedy przsuwasz materiał zaczyna on być strugany ale jednocześnie cały  materiał jest podnoszony, pnieważ część materialy wisząca poza blatem podawczym zaczyna go unosić, i w efekcie im bliżej środka tym mniej jest on strugany.
Mam nadzieję że jasno to wytłumaczyłem. Generalnie nie powinno się strugać elmentów dłuższych niż blat podawczy, choć można przy odrobinie wprawy.
Moja rada to jeśli chcesz przestrugać dłuższe elementy, to skonstuuj sobie przedłużenie do stolika podawczego i odbiorczego, żeby matriał miał sie na czym opierać.
Pozdrawiam.

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Czerwca 2015, 11:45:47 czas Polski »
Ewentualnie zmieniać końce deski co przejazd, po kilku razach kantówka (deska) powinna się wyrównać.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Czerwca 2015, 12:14:47 czas Polski »
Można ale tak to ja bym się tak bawił jakby długość elementu była dwa razy większa od długości blatu podawczego. tu mamy sytuację że element jest 4x dłuższy.
Będzie ciężko, szczególnie dla osoby niedoświadczonej.

Offline LeszyHandmade

« Odpowiedź #9 dnia: 23 Czerwca 2015, 13:30:05 czas Polski »
Lirorobert- dokładnie jak mówisz, jak zaczynam strugać to część tylna deski wisi w powietrzu.
Dzisiaj nie mam mnie w warsztacie, ale jutro sprawdzę te ustawienie stołów, potem spróbuje krótsze elementy wyrównać i zobaczę jak to pójdzie. No i będę kombinował z tymi blatami
dziękuję wszystkim za cenne rady, dam znać jak mi poszło  W końcu z tego co czytałem kilka osób walczy na tej strugarce i opinie były pozytywne.

Offline LeszyHandmade

« Odpowiedź #10 dnia: 25 Czerwca 2015, 08:12:29 czas Polski »
witam
wczoraj sprawdziłem przykładnicą i blat podawczy faktycznie jest nieco obniżony z jednego rogu w stosunku do odbiorczego (ok 1 mm).wczoraj nie miałem za bardzo czasu ale dzisiaj będę kombinował z licowaniem.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Czerwca 2015, 08:16:19 czas Polski »
opinie były pozytywne.
Były. Ja zmieniłem zdanie. Dziś wolałbym dopłacić i kupić coś solidniejszego. Prawdopodobnie moja maszynka zostanie jako wyrówniarka a dokupię osobną grubościówkę. Opisywałem co i jak w innych wątkach o tej maszynie.

Offline LeszyHandmade

« Odpowiedź #12 dnia: 25 Czerwca 2015, 09:25:56 czas Polski »
maszynka zostanie jako wyrówniarka
a jak radzisz sobie z deskami wystającymi poza blat? dorobiłeś przedłużkę?

mily68

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Czerwca 2015, 16:49:38 czas Polski »
Najdłuższe to ok. 1.5 metra. Unikam dużych bananów, dostawiam coś do poparcia ew. wstępnie wyrównuję na frezarce (ma dłuższe przykładnice).

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Czerwca 2015, 20:53:53 czas Polski »
Jeszcze jedna uwaga.
Sprawdź jak zachowuje się blat podawczy po zmianie ustawienia.
Mam na myśli aby najpierw z ustawienia zero opuścić blat do dołu, np 2mm. sprawdzić jakie są odchyłki, a następnie podnieść odrobinę. może 1mm i ponownie spawdzić czy są odchyłki, i czy są takiej samej wielkości.