22 Kwietnia 2026, 15:42:56 czas Polski

Autor Wątek: Stół ze sklejki brzozowej  (Przeczytany 6179 razy)

Offline robson

Odp: Stół ze sklejki brzozowej
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Lutego 2016, 13:33:00 czas Polski »
Lirorobert- na pewno można tak zrobić jak proponujesz,można by te nogi okleić również fornirem wzdłuż ,
ale Bobiszcz pierwszy raz zetknął się z tym tematem i to z bardzo dobrym skutkiem  :) 

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Lutego 2016, 14:48:37 czas Polski »
Zgadzam się że super to zrobił i gratuluję efektu końcowego. Tak tylko napisałem aby delikatnie podpowiedzieć jak można to zrobić.

Offline Bobiszcz

« Odpowiedź #17 dnia: 28 Lutego 2016, 20:00:18 czas Polski »
A ja jestem ciekaw jak wyciąć tak dokładnie to kopyto? Każdy element wycinasz osobno i skręcasz razem czy skręcasz wszystko razem, potem taśmówka i szlifierka a może CNC?

CNC nie posiadam, nawet taśmówki póki co nie posiadam, w tym wypadku skręciłem razem cztery warstwy sklejki wycięte "mniej więcej" odrysowałem na nich profil i wyciąłem wyrzynarką (PBS 420) z długim brzeszczotem. Niedoskonałości i lekkie odchylenia od kąta prostego wyczyściłem na patencie, czyli szlifierką taśmową (GBS 75 AE Prof.) ustawioną taśmą pod kątem do powierzchni po której przesuwam obrabiany element, uzyskując gładką i równą powierzchnie. Jeśli nie jasno się wyrażam mogę jutro cyknąć fotkę owej "instalacji" i wrzucić :D

Popieram prosbe kolegi, ale chyba troche zmieniamy temat watku.

A gdyby wykonac dluga noge z paskow laczanych czolowo, ale na przekladke w kazdej warstwie? Nie wiem czy jasno sie wyrazilem

Ja nie kumam :)

Offline Bobiszcz

« Odpowiedź #18 dnia: 28 Lutego 2016, 20:07:34 czas Polski »
Oprócz tego stół przeżył wczorajszą imprezę u klienta, po skręceniu jak należy jest stabilny i pewny. Dostałem też fotki.  Tak więc przedstawiam efekt finalny :)
Dzięki za miłe słowa :)

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Lutego 2016, 20:07:47 czas Polski »
Kolega miał chyba na myśli to żeby skleić np dwa paski sklejki o długości 1m i mamy 2m .Kolejna warstwa np 0,5m+1m+0,5m itd toś jakby na cegiełkę. Moim zdaniem się da bez problemu tylko trzeba by najpierw te paski pokleić czołowo a jak klej wyschnie to łączyć poszczególne warstwy
Pozdrawiam Tomek

Offline Bobiszcz

« Odpowiedź #20 dnia: 28 Lutego 2016, 20:09:20 czas Polski »
Jasne, już rozumiem :)

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Lutego 2016, 20:09:41 czas Polski »
Super to wygląda! jak układałeś słoje? tzn większość jest wzdłuż nogi czy w poprzek?
Pozdrawiam Tomek

Offline Bobiszcz

« Odpowiedź #22 dnia: 28 Lutego 2016, 20:14:08 czas Polski »
Trochę się przestraszyłem po ucięciu pierwszego paska i próbie przyłożenia do kopyta, bo mi trachnął. Właśnie wtedy zorientowałem się, że muszę ciąć tak aby większość warstw sklejki była w poprzek, a nie wzdłuż. Wtedy ładnie dochodzi.

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #23 dnia: 28 Lutego 2016, 20:38:09 czas Polski »
Ja próbowałem przed gięciem zwilżyć sklejkę ale nie wiele to dawało i tak ostatecznie zrobiłem jak ty czyli większość słojów w poprzek
Pozdrawiam Tomek