16 Czerwca 2026, 21:41:20 czas Polski

Autor Wątek: Którą piłę wybrać?  (Przeczytany 7676 razy)

mily68

• Gość
Odp: Którą piłę wybrać?
« Odpowiedź #30 dnia: 02 Stycznia 2016, 22:21:15 czas Polski »
Myślę, że trzeba autorowi wątku pozwolić kupić Bosch'a i pociąć nim trochę płyt, pooklejać żelazkiem (obrzeże papierowe?) i cieszyć się z własnego wykonania. Jeśli nie będą przeszkadzać mu odpryski laminatu i inne to ok. (jak nam będą to najwyżej nie wpadniemy do niego na piwo ;D ).
Moim zdaniem, samemu od A do Z to jest porozcinać pnie, wysuszyć drewno, pokleić itd. łącznie z własnym pomysłem. Skorzystanie z czyjegoś pomysłu i wskazówek to już jest od C do Z.
PS. A i jeszcze używać narzędzi ręcznych :)

Każdy ma prawo wybierać wg własnego uznania.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #31 dnia: 02 Stycznia 2016, 22:33:44 czas Polski »
Mily68 a kto zasadzi drzewo ?  ;D Tak na serio w moim przypadku rozcinanie laminowanych płyt to żadna frajda. Mam już możliwość, że sam to obie robie ale poza komfortem niezależności samo rozcinanie płyt mnie nie bawi.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Zubek72

« Odpowiedź #32 dnia: 02 Stycznia 2016, 22:37:07 czas Polski »
Moim zdaniem, samemu od A do Z to jest porozcinać pnie, wysuszyć drewno, pokleić itd. łącznie z własnym pomysłem
Zapomniałeś dodać że najpierw musiałbym zasadzić drzewo i poczekać aż wyrośnie, żeby zadowolić Twoje od A.
Przecież wiadomo o co chodzi, że jak mam kupiony materiał do obróbki to chciałbym go sobie SAM obrobić a nie żeby ktoś to za mnie zrobił. Bo taką chcę mieć z tego frajdę że SAM to zrobiłem. I dlatego pytałem która piła, pilarka najlepiej się do tego nadaje. Twój post nic pomocnego do tematu nie wnosi.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 02 Stycznia 2016, 22:48:50 czas Polski »
OK. Nie ma się co spinać. Stolarstwo to wspaniałe hobby i powinno dawać nam jak najwięcej satysfakcji. Każdy to interpretuje troszkę po swojemu. W gruncie rzeczy rozumiem Cię więc może pozostaniemy w dobrych stosunkach?
Zapomniałem jeszcze o tym że powinienem sam sobie zrobić narzędzia ;)
A tak na serio i w temacie to kup to co uważasz a płyty tnij przez np. cienki HDF od strony wychodzenia piły z materiału. Upierdliwe ale skuteczne. Cięcie zagłębiarką jest tak dokładne jak dokładnie ułożysz szynę (zwłaszcza kąty proste). Makita ma słabą przykładnicę (trzeba będzie użyć czegoś zastępczego).

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #34 dnia: 02 Stycznia 2016, 22:53:01 czas Polski »
To ja jeszcze dodam, że jak chcesz rozcinać zagłebiarką to kup kup zaciski do szyny. Nie wiem jakie ma Bosch ale jakieś na pewno.
I nie gryźć się  ;D ;D

kwita

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 03 Stycznia 2016, 00:57:05 czas Polski »
Im dalej w las, tym więcej drzew. Zakup zagłebiarki to jedno, cięcie z szyną to i ściski do szyny, w miarę dobry odkurzacz, na początku męczyłem się z rurą od odkurzacza przy zagłebiarce ale wiecznie o coś zahaczałem, zamiast mieć frajdę to leciały przekleństwa... Poszedłem do sklepu i kupiłem rurę do odkurzacza marki Festool, puściłem sobie z sufitu i jest ok, koszt tylko około 600zł, do tego tarcza za prawie 400, ściski około 150 za 2 szt. To są koszty o których nikt Ci w sklepie nie wspomni. Jak zamierzasz rozcinać sam płyty to typowa rura od odkurzacza nie wystarczy bo jest za krótka a bez odkurzacza to będziesz wyglądał jak... :) Ja mam 5mb i jest ok. Jeśli chodzi o obrzeże papierowe to już nie jest to to samo co było kiedyś. O ile jeszcze to produkują, mam wrażenie że to pozostałości magazynowe, większość handluje już tylko PCV.
Do rozcinania płyt na pewno będziesz musiał zrobić trochę stolika, który pozwoli Ci ciąć płytę na pełnej głębokości.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #36 dnia: 03 Stycznia 2016, 01:19:08 czas Polski »
Za sama rure 6 stowek dales czy to jakis komplet ?

kwita

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 03 Stycznia 2016, 01:24:12 czas Polski »
5mb rury antystatic Festool z końcówkami... Sama końcówka to chyba około 50zł za sztukę... Do zwykłego odkurzacza rura kosztuje około 100 zł/mb :). Zrobiłem sobie pod sufitem w warsztacie coś w rodzaju ruchomego statywu i teraz rura nigdzie mi nie haczy. 5 metrów jest w sam raz... Do pełni szczęścia brakuje jeszcze odkurzacza Festool ale jest w planach :)
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2016, 01:31:12 czas Polski wysłana przez kwita »

Offline RobRob

« Odpowiedź #38 dnia: 03 Stycznia 2016, 17:06:32 czas Polski »
Masz linka gdzie najtaniej kupisz Mafella
http://allegro.pl/zaglebiarka-mafell-mt55-ccmidimax-z-szyna-1600-now-i5879872064.html
http://www.punta.com.pl/index.php?fraza=Mafell+MT+55&wyszukaj_go=1&x=59&y=29
Naprawdę polecam
Możesz kupić bez szyny, szynę kupić np festoola

Offline Zubek72

« Odpowiedź #39 dnia: 03 Stycznia 2016, 22:32:31 czas Polski »
Dzięki koledzy za cenne porady.  :)
Co do obrzeży papierowych to bez problemu (jeszcze) można kupić w marketach budowlanych. Sprzedają chyba po 5m.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 04 Stycznia 2016, 20:23:12 czas Polski »
To kup od razu z 10 szt.  :), średnio przy szafkach kuchennych idzie około 100mb obrzeża

Offline Nol

« Odpowiedź #41 dnia: 08 Stycznia 2016, 21:50:01 czas Polski »
Posiadam zagłębiarkę Boscha GKT 55 GCE. Jest to z pewnością przydatne urządzenie wraz z szyną, ale nie podejmowałbym się formatowania całych płyt meblowych, zwłaszcza dużych wymiarów formatek. Nawet z dedykowanymi ściskami do szyny nie ma szans powtórzenia dokładnośći precyzyjnych pił formatowych z dużych hurtowni. Z mojego punktu widzenia składanie formatek, które wykazują różnice w wymiarach większe niż np. 1 mm/m nie ma sensu - szkoda wkładu własnego czasu. Stosuję to narzędzie w przypadku konieczności modyfikacji formatek lub zamówienia o powierzchni poniżej połowy płyty meblowej lub rzadkiego dekoru poniżej powierzchni pełnego formatu (unikanie odpadu). Przy tym bardzo ważna uwaga - nie mam wyrwań, ale kupiłem od razu tarczę "laminated panel". Oczywiście oprócz tego sprawdzi się też w litym drewnie... Ale formatki stanowczo polecam zamawiać i cieszyć się z zachowanych wymiarów, kątów i jakości nakładanych maszynowo obrzeży wraz z idealnym dopasowaniem kolorystycznym.