19 Czerwca 2026, 09:57:15 czas Polski

Autor Wątek: plyta do zamocowania frezarki pod stolem  (Przeczytany 8241 razy)

Offline morosoph

Odp: plyta do zamocowania frezarki pod stolem
« Odpowiedź #30 dnia: 12 Października 2016, 10:14:51 czas Polski »
Blachę 6 można w tym przypadku chyba uznać za pancerną więc przy tych rozmiarach w zupełności wystarczy

arecki1338

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 12 Października 2016, 10:34:53 czas Polski »
W moim przypadku plexi odpada, czy ktos podejmie sie wykonania w aluminium lub stali 4-5mm? Byc moze jest wiecej zainteresowanych.jak dla mnie, wystarczy plytka z otworem na frez, mocowanie frezarki moge sam powiercic, chyba ze ktos ma zwymiarowane pod makita m3600.

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #32 dnia: 12 Października 2016, 11:55:55 czas Polski »
Mam jeszcze pytanie co do mocowania pierścieni zabezpieczających przed zanieczyszczeniem frezarki. Po co kombinować z wkrecaniem tego pierścienia do plyty? Właśnie zamówiłem płytę i pierścień, który ma pasować ( z lekkim luzem) w  wycięty w płycie otwór. Zamierzam Go po prostu wkładać i przykrecać do frezarki w miejscach przystosowanych do zamocowania pierścieni kopiujacych. Prostsze w wykonaniu. Choć ciut dluzej zejdzie przy montażu. Ale przecież nie zmieniam freza co 5 minut, więc jeżeli ma mi zejść chwilę dłużej, kosztem sporego ułatwienia przy wykonaniu płyty, to trudno
« Ostatnia zmiana: 12 Października 2016, 12:07:05 czas Polski wysłana przez stachmiesz »

Offline morosoph

« Odpowiedź #33 dnia: 12 Października 2016, 12:22:52 czas Polski »
W tych pierścieniach nie do końca chodzi o "higienę" frezarki co o w miarę małą odległość od frezu zapobiegając tym ewentualnym zanurzeniom/przechyłom materiału przy wchodzeniu i wychodzeniu z niego i przy obrabianiu małych elementów. Jeśli masz możliwość wkręcenie tych pierścieni do samej frezarki zachowując pełną płaszczyznę roboczą to oczywiście nie ma potrzeby innego montażu

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #34 dnia: 12 Października 2016, 17:25:26 czas Polski »
Dzięki za podpowiedź  :)

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #35 dnia: 27 Października 2016, 19:28:15 czas Polski »
Ok, płyta odebrana kilka dni temu. A z braku czasu dopiero dziś coś zrobiłem. Więc Tak - kumpel zrobił z tego, co miał. Czyli z  blachy 8mm. Zaopatrzyłem się w odpowiednio dłuższe śrubki do przykręcenie frezarki oraz śruby poziomujące. Otwory wytrasowałem i powierciłem, pasują idealnie. Na grubości blachy nie tracę praktycznie nic - po obnizeniu frezarki uchwyt i tak prawie kuchnię z płaszczyzną powierzchni. Przed Dalszymi pracami chciałbym się poradzić. Niesamowicie chciałbym zrobić blat z klejonki - suchej sosny mam w bród (ok 8-9% wilgotności), ale nie wiem czy nie będzie zbyt miękka. Ewentualnie Mogę później ja pokryć fornirem twardego drewna lub położyć zbrojenie  z żywicą epoksy (Ale z tym więcej zabawy). Chciałbym uniknąć kupowania sklejki, bo i tak kobita marudzi że za dużo na hobby wydaję :-)
« Ostatnia zmiana: 27 Października 2016, 19:32:37 czas Polski wysłana przez stachmiesz »

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 27 Października 2016, 19:34:38 czas Polski »
Sorki za offtop ale mam wrażenie, że translator Google Ci posta pisał ;)

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #37 dnia: 27 Października 2016, 19:41:51 czas Polski »
Dlaczego? Piszę z tel, nie mam teraz dojścia do kompa

« Ostatnia zmiana: 27 Października 2016, 19:47:30 czas Polski wysłana przez stachmiesz »

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 27 Października 2016, 19:45:14 czas Polski »
Z fotkami nadal coś nie halo. Nie unoś się. Napisałem tak mając świadomość, że to błędy autokorekty ("niesamowicie chciałbym zrobić blat z klejonki").
Peace!

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #39 dnia: 27 Października 2016, 19:51:58 czas Polski »

Chyba W końcu foty poszły.
m_kola - ja się nie unoszę,  ze mnie niespotykanie spokojny człowiek :-) a telefon faktycznie mi figle  płata :-)
"Na grubości blachy nie tracę praktycznie nic - po obnizeniu frezarki uchwyt i tak prawie kuchnię z płaszczyzną powierzchni."
Chodzi Oczywiście o "licuje" a nie "kuchnię" a to "niesamowicie" nie wiem skąd się wzięło :-D ale faktycznie niesamowicie bym chciał zrobić :-)
« Ostatnia zmiana: 27 Października 2016, 19:56:53 czas Polski wysłana przez stachmiesz »

kozio

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 28 Października 2016, 05:06:07 czas Polski »
bo i tak kobita marudzi że za dużo na hobby wydaję :-)
;D bez komentarza

Ja myślałem o aluminium.

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #41 dnia: 28 Października 2016, 05:54:52 czas Polski »
Staram się moim hobby nie uszczuplać budżetu domowego. Ale i tak w tym roku kupiona rowniarko grubościówka, piła stołowa, ukośnica, frezareczka, wkrętarka, strug i kupa innych dupereli :-) co prawda to sprzęty niskobudżetowe, ale jednak.....
Na Blat mogę też wykorzystać suche deski dębowe i z nich zrobić klejonkę. Trochę Mi jednak szkoda, miałem dla nich inne plany ....

mily68

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 28 Października 2016, 17:26:43 czas Polski »
Na blat do frezarki daj zwykły blat kuchenny. W zupełności wystarczy.

Offline marekb

« Odpowiedź #43 dnia: 28 Października 2016, 19:22:38 czas Polski »
jak kobita marudzi, to jej piękny mebel wystrugaj, pokaż potem  ile on ( taki drzewniany, a nie z płyty ) by ją kosztował w sklepie ( wybierz jakiś ekskluzywny sklep ;)  ) i jest Twoja :D