krzysztofG, myślę, że jednak wybiórczo czytałeś moje posty. Gdybyś uważnie czytał to wiedziałbyś, że nie jestem sprzedawcą Feldera, co więcej dowiedziałbyś się że osobiście byłem w fabryce Feldera i widziałem linię produkcyjną . Chwalę te maszyny ponieważ nie mam podstaw do ich krytykowania. Z maszynami Feldera mam styczność od blisko 15 lat i pracowałem na bardzo wielu maszynach z różnych linii produkcyjnych Feldera. Zapraszam do zakładu na pokaz maszyn.
Robsonik, wiem, widziałem czytałem,że byłeś na linii produkcyjnej feldera. Kuzyn czy kolega Ci pokazał, nie pamiętam, mało istotne. Ale widzisz, śmiesznie i co najmniej dziwnie to wygląda, jak w 80% Twoich postów pada słowo na F. Postarałem się, bo nie chce być też za darmo oczerniany i przejrzalem Twoje wiadomości od 2015 roku. Kilkanaście stron. A te posty wyglądają jak jakaś reklama z katalogu. Znasz cene praktycznie każdej maszyny, podajesz jakiś tam przedział, a z drugiej strony wspominasz, że maszyny są robione dokładnie pod klienta, dlatego Felderowcy nie mają cennika. Każda wiadomość wygląda tak, że podajesz krótki opis maszyny, wspominasz o cenie, że i tak dostanie tanio, informujesz o NIPie unijnym, potem, że Felder robi maszyny w Austrii + suche informacje wyciągnięte z katalogu. A jeszcze to w ogóle chyba na każdej maszynie pracowałeś albo ktoś z Twoich znajomych albo będziesz pracować… Te oopisy maszyn też są sztuczne „Rewelacyjny system prowadzenia stołu X-roll, samoczyszczący, Świetny system pochylania agregatu pilarki Easy-Glide, nie wymaga smarowania, brak luzów, samoczyszczący”… Ogółem dużo śmiesznych opisów takich, co by się do firmy dzwoniło i właśnie ktoś by mi maszyne przedstawiał. A mało argumentów opartych na doświadczeniu. Każdą inna maszyne odradzasz na podstawie nawet nie wielkich różnic parametrów. Zawsze u Ciebie lepszą maszyną jest Felder. Nie zawuażyłem takiego prawdziwego postu z porównaniem maszyn z maszynami u jakiegoś tam Zdzisia czy kogo… Jak ktoś pochwali inną maszynę w porównaniu z Felderem, to od razu prosisz o argumenty potwierdzające wyższość maszyn nad nim… Nie jest tak, że są one idealnie zrobione, są użytkownicy, kórzy nie mają o nich dobrego zdania,a Ty chyba jesteś wielkim szczęściarzem, że trafiłeś na perfekcyjne maszyny… Gratuluje.
Chętnie się też dowiem jaki wpływ ma ruch obrotowy ziemi na precyzję obróbki maszyn? Podobno przy szczególnie precyzyjnych odlewach gdzie wymagana jest laboratoryjna dokładność uwzględnia się kulistość ziemi (siła grawitacyjna nie działa całkowicie prostopadle do linii prostej) ale to co innego i przy konstrukcji zwykłych maszyn stolarskich to kosmos (chyba że felder pracuje też dla nasa) . Zresztą maszyny do metalu gdzie wymagana jest dużo większa dokładność obróbki też nie oferują w zdecydowanej większości takiej precyzji, cnc również.
Zgadzam się z kolegą wyżej. Żadna maszyna nie zapewni super hiper dokładności, a na pewno w żadnej nie jest brany pod uwagę ruch obrotowy ziemi. W Altendorfie też wykorzystują taką technikę? Watpię. To jest oczywiście aż ale też TYLKO maszyna i ma prawo mniejsze lub większe do błedów.