05 Maja 2026, 07:09:07 czas Polski

Autor Wątek: Meble ogrodowe - ergonomia  (Przeczytany 8907 razy)

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
Odp: Meble ogrodowe - ergonomia
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Czerwca 2013, 23:47:59 czas Polski »
No pięknie... czyli ja mam robić prototyp? :) Nie ma problemu... nie takie rzeczy się robiło. Jak mebelek będzie wygodny - udostępnię dokładne plany jego wykonania.
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

mily68

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Czerwca 2013, 10:24:56 czas Polski »
Niee no, nie chodziło mi o to żeby dostać gotowca do skopiowania - co to wtedy za frajda; raczej  o podejrzenie niektórych rozwiązań - gdzie czop a gdzie wystarczy kołek, może można coś zrobić prościej niż myślałem - raczej tego typu rzeczy - jakie kąty (siedzisko/oparcie/podłoże) itp... Dobrze jest zobaczyć jak podobny projekt robi ktoś kto ma inną wizję wykonania, stosuje być może inne rozwiązania no i na pewno nie robi tego pierwszy raz (więc dzięki takiemu podglądactwu pewnie kilku błędów będzie można uniknąć...).

Offline Lidka

• Administrator
  • Sr. Member
  • Ocena +4/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Czerwca 2013, 20:12:53 czas Polski »
i muszą być czopy przelotowe jak na ostatnim filmie - bez wkrętów Panie Jarku - ja mogę później wykończyć i poolejować :)

Offline Jakub

« Odpowiedź #18 dnia: 04 Czerwca 2013, 23:04:39 czas Polski »
na pewno nie robi tego pierwszy raz

Dokładnie, trzeba wcześniej pewne rzeczy oblookać żeby nie wyważać otwartych drzwi oraz aby zastosować sprawdzone rozwiązania które nie są dziełem przypadku;)
Pozdrawiam Jakub.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Czerwca 2013, 08:23:53 czas Polski »
Jabub - ale też nie przesadzać z tym ;) Warto też samemu pogłówkować i coś wymyślić swojego...
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

mily68

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Czerwca 2013, 09:47:19 czas Polski »
No też o tym pisałem żeby samemu i że swojego ale nie ukrywam że chętnie bym bezczelnie zerżnął z kogoś jakieś ciekawe a proste rozwiązanie tego czy owego połączenia itp... czyli tak jak Jarek pisał - nie przesadzać (czyli troszkę jednak można...)

Offline juniperus

« Odpowiedź #21 dnia: 22 Czerwca 2013, 09:40:53 czas Polski »
nie wiem czy nie za późno z tą informacją, ale może przyda się na przyszłość. Bardzo ciekawą pozycją literaturową jeżeli chodzi o ergonomie jest książka światowej sławy z dziedziny Meblarstwa prof. Jerzego Smardzewskiego "Projektowanie mebli" jest tam mowa o różnych centylach (wymiarach człowieka) oraz tym jakie wymiary powinien mieć mebel, aby był wygodny i o tym aby był ładny :) poniżej skan fragmentu spisu treści dotyczącej ergonomii

Offline kreczmar

« Odpowiedź #22 dnia: 30 Września 2013, 16:15:01 czas Polski »
Jeśli to nadal aktualne to mam majstra w którym był projekt mebli ogrodowych mogę zrobić zdjęcie.

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #23 dnia: 30 Września 2013, 20:10:33 czas Polski »
Wiecie co mnie zawsze denerwuje w ławkach ogrodowych ?
Dolna boczna poprzeczka między nogami.
A dla czego ?
Bo często się taką ławkę przenosi w zależności od potrzeb, przeważnie chwyta się za oparcie i piszczelami wali w poprzeczkę  :)
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline Dreluks

« Odpowiedź #24 dnia: 30 Września 2013, 20:44:56 czas Polski »
Witam,
No racja ale wzmocnienie musisz mieć i żeby na boki CI nie chodziło.
---------------------------------------

pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks

Offline MarcinW

« Odpowiedź #25 dnia: 30 Września 2013, 21:24:04 czas Polski »
przeważnie chwyta się za oparcie i piszczelami wali w poprzeczkę
zawsze mozna podnieść troche wyżej - nie trzeba przenosić razem z siedzącymi :-)

Offline MarcinW

« Odpowiedź #26 dnia: 30 Września 2013, 22:43:32 czas Polski »
No racja ale wzmocnienie musisz mieć i żeby na boki CI nie chodziło.
Łukasz - Ta listwa jest najłatwiejszym rozwiązaniem i najczęściej spotykanym. Po prostu cała konstrukcja jest zawarta w nogach i łączysz nogi żeby się nie "rozjeżdżało". Wtedy siedzisko to tylko siedzisko :-)
Ale mozna tez zastosować zastrzały na ukos pomiędzy nogami a siedziskiem. Jednak w tym wypadku siedzisko musi zawierać "w sobie" elementy spajajace konstrukcję nóg. A zastrzaly usztywniają całość. To rozwiązanie jest rzadziej spotykane, ale tez wystepuje.
Opcja trzecia to przytwierdzenie siedziska bezpośrednio do nog. Wtedy nie masz ani listwy na dole, ani zastrzałów. W tym wypadku trzeba wszystko naprawdę dobrze połaczyć na sztywno żeby się nie bujalo.

Pozdrawiam
MarcinW