16 Czerwca 2026, 00:01:31 czas Polski

Autor Wątek: Zagłębiarka dla hobbysty  (Przeczytany 21719 razy)

Qiub

• Gość
Odp: Zagłębiarka dla hobbysty
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Stycznia 2015, 22:09:30 czas Polski »
Zaczynalem od Virutexa i bylem (dalej jestem) w cholere zadowolony.

Niestety raz chcialem dociac blat debowy 5cm... braklo 1mm wiec wybor padl na festoola. Od boscha uciekam bo religia i swiatopoglad a na mafella mam ale nie dam :D  to juz sprzet do zarabiania :D

Virutexa rozbudujesz a i dokladnosc duza jest no i moc. Przby blatach mdf, osb, hdf do 32mm taka tania ci wystarczy. Ale jak chcesz cos wiecej niz wiora albo sosne to juz zaczyna sie cena :D

Offline Kael

« Odpowiedź #16 dnia: 05 Marca 2015, 09:21:04 czas Polski »
Zaiste niesamowite zacięcie w antyreklamie sklepu w conajmniej 5 ostatnich postach. Będę omijać szerokim łukiem.

Offline piotrek73m

« Odpowiedź #17 dnia: 05 Marca 2015, 10:25:20 czas Polski »
Koledzy ja kiedyś zaszalałem i kupiłem zagłębiarkę  Meec'a wraz z szyną. Pierwsze wrażenie całkiem przyjemne - ładna i jak na chińczyka całkiem przyzwoicie wykonana. I dalej...
I dalej to już niestety koniec zalet. Słabo z precyzją, a jak słabo to znaczy, że jej nie ma. Próbowałem ją wyregulować, kątomierz w dłoń regulacja odbojników na stopie i jest idealne kąt prosty (banan na twarzy :) ). Zagłębiarkę na szynę - tnę i co i dupa, brak kąta. Ponownie kątomierz w dłoń, sprawdzam zagłębiarkę i zdziwienie, na zagłębiarce kąt jest ok.
I jeszcze wiele takich prób było i wszystkie z takim samym skutkiem inny kąt ustawiasz, a inny masz po cięciu.
Szyna też do ideałów nie należała, mniej więcej w połowie długości szyny zagłębiarka lekko się blokowała trąc stopą o szynę (między ślizgaczami.

Jeśli piła jest potrzebna do budowy np, altanek, doniczek ogrodowych itp. rzeczy nie wymagających "stolarskiej" dokładności to jest ok ale nic poza tym.

I błędem jest twierdzić, że takie narzędzie jest ok dla amatora (hobbisty).
Ja jako hobbista nie potrzebuję narzędzia, które będzie pracować przysłowiowe 24/dobę, nie musi być mega trwałe.
Musi jednak być precyzyjne i tu jest problem bo to cecha tylko profesjonalnych maszyn.

Teraz mam Boscha GKT55 i jestem mega zadowolony.

A co powiecie na temat firmy AEG i ich zagłębiarki
https://www.youtube.com/watch?v=3G9h1x83W64
Mam u siebie w warsztacie narzędzia AEG i naprawdę jestem z nich zadowolony. Dobra cena i dobra moc.

Ogrodoholizm czytaem twoje opinie o AEG, ale z takim podejściem trzeba uważać, każda nawet najlepsza firma ma narzędzia, które jej nie do końca wyszły.
Korzystam też z AEG. Mam szlifierkę mimośrodową EX150ES jest rewelacyjna, w firmie od kilku mam wkrętarki AEG są niezniszczalne.
Ale ukośnice AEG to już totalna porażka, słaba sztywność zero powtarzalności.

Wielu producentów ma podobne "wpadki" więc lepiej pytać o konkretny model a nie o markę.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #18 dnia: 15 Października 2017, 18:48:50 czas Polski »
Ktoś kupił tą firmę z tytułu? Bo jest tego na allegro - za ok 600 zł z szyną 1,4 metra. Czy ten Meec to jest ten klon http://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i-maszyny/elektronarzedzia-i-maszyny/pilarki-i-wyrzynarki/zaglebiarki-elektryczne/zaglebiarka-020192/

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #19 dnia: 15 Października 2017, 19:52:24 czas Polski »
Ta  sama zagłębiarka w Lidlu 400zł z szyną.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #20 dnia: 16 Października 2017, 01:11:38 czas Polski »
Hmm, tylko kiedy będzie?