Koledzy ja kiedyś zaszalałem i kupiłem zagłębiarkę Meec'a wraz z szyną. Pierwsze wrażenie całkiem przyjemne - ładna i jak na chińczyka całkiem przyzwoicie wykonana. I dalej...
I dalej to już niestety koniec zalet. Słabo z precyzją, a jak słabo to znaczy, że jej nie ma. Próbowałem ją wyregulować, kątomierz w dłoń regulacja odbojników na stopie i jest idealne kąt prosty (banan na twarzy

). Zagłębiarkę na szynę - tnę i co i dupa, brak kąta. Ponownie kątomierz w dłoń, sprawdzam zagłębiarkę i zdziwienie, na zagłębiarce kąt jest ok.
I jeszcze wiele takich prób było i wszystkie z takim samym skutkiem inny kąt ustawiasz, a inny masz po cięciu.
Szyna też do ideałów nie należała, mniej więcej w połowie długości szyny zagłębiarka lekko się blokowała trąc stopą o szynę (między ślizgaczami.
Jeśli piła jest potrzebna do budowy np, altanek, doniczek ogrodowych itp. rzeczy nie wymagających "stolarskiej" dokładności to jest ok ale nic poza tym.
I błędem jest twierdzić, że takie narzędzie jest ok dla amatora (hobbisty).
Ja jako hobbista nie potrzebuję narzędzia, które będzie pracować przysłowiowe 24/dobę, nie musi być mega trwałe.
Musi jednak być precyzyjne i tu jest problem bo to cecha tylko profesjonalnych maszyn.
Teraz mam Boscha GKT55 i jestem mega zadowolony.
A co powiecie na temat firmy AEG i ich zagłębiarki
https://www.youtube.com/watch?v=3G9h1x83W64
Mam u siebie w warsztacie narzędzia AEG i naprawdę jestem z nich zadowolony. Dobra cena i dobra moc.
Ogrodoholizm czytaem twoje opinie o AEG, ale z takim podejściem trzeba uważać, każda nawet najlepsza firma ma narzędzia, które jej nie do końca wyszły.
Korzystam też z AEG. Mam szlifierkę mimośrodową EX150ES jest rewelacyjna, w firmie od kilku mam wkrętarki AEG są niezniszczalne.
Ale ukośnice AEG to już totalna porażka, słaba sztywność zero powtarzalności.
Wielu producentów ma podobne "wpadki" więc lepiej pytać o konkretny model a nie o markę.