27 Kwietnia 2026, 21:52:36 czas Polski

Autor Wątek: Rema DMMA 35 - "odświeżenie" urządzenia.  (Przeczytany 16810 razy)

Offline drzewo

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • Volenti non fit iniuria
  • View Gallery
Odp: Rema DMMA 35 - "odświeżenie" urządzenia.
« Odpowiedź #60 dnia: 26 Sierpnia 2016, 23:29:41 czas Polski »
sgt_raffie kupiłem podobną Remę z 2004 r. Ciężko chodzą mi pokrętła od pochyłu i opuszczania ale ja nie znalazłem kalafitek. Gdzie one są? Muszę jutro ich poszukać.
Volenti non fit iniuria

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 27 Sierpnia 2016, 10:24:39 czas Polski »
Hej.
Teraz jestem na urlopie ale z pamieci. U mnie byly wyciagniete na scianke boczna (wezykami). Ori pozycje to: 2 2 w walku glownym (oba konce), jedna w sciance cylindra po od regulacji wysokosci, jedna w obudowie korby od pochylu. W korbie regulacji wysokosci brak. Tylko, ze moja pila jest mocno poprzerabiana. Nie dam sobie nic uciac, ze te kalamitki nie sa dorobione.
U mnie tez chodza ciezko, nawet po wyczyszczeniu i posmarowaniu. Bede dokladal wieksze kolka do korbek (ze sklejki). Jak cos to pytaj jeszcze, wracam jutro i bede mogl zerknac do warsztatu.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 03 Września 2016, 21:56:31 czas Polski »
Zaczyna mnie denerwować ta piła. Całość zmontowana, każdy element z osobna ok, a jednak nie działa. Dalej przeskakuje na zębach przy próbie regulacji wysokości. Nie chcę za bardzo szarpać, żeby nie zjechać nowej ślimacznicy. W związku z tym pytanie i prośba. Jeśli któryś z szanownych forumowiczów ma taką pilarkę lub też zna kogoś kto ma, potrzebuję sprawdzić czy ta śruba trapezowa (na pierwszym planie):

nie powinna mieć jakiejś stabilizacji "od spodu" (widać tam zresztą płytki otwór). W chwili obecnej zamocowana jest tylko u góry, na łożysku oporowym. Nie mogę go naprawdę na sztywno dokręcić, bo nie będzie sie kręcić. A przy próbie regulacji wysokości cała ta śruba buja się na boki jak raper z Nowej Huty. Poprosiłem już Karesa o DTR-ke (tak jak oferował wcześniej) ale może ktoś coś wcześniej. Fotka albo opis albo miedzioryt...cokolwiek. Bo już się naprawdę zaczynam denerowować >:(