27 Kwietnia 2026, 11:34:02 czas Polski

Autor Wątek: Rema DMMA 35 - "odświeżenie" urządzenia.  (Przeczytany 16807 razy)

Offline kares

Odp: Rema DMMA 35 - "odświeżenie" urządzenia.
« Odpowiedź #45 dnia: 11 Kwietnia 2016, 01:36:20 czas Polski »
Żeby Ci to dokładnie pomierzyć musiałbym zdjąć blat więc musisz poczekać aż sgt_raffie znajdzie czas. Chyba nawet w książce nie było podanych wymiarów ale sprawdze jutro dla pewności.

Offline kares

« Odpowiedź #46 dnia: 12 Kwietnia 2016, 15:09:29 czas Polski »
Są tylko rysunki bez wymiarów i skali też nie ma podanej.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 12 Kwietnia 2016, 21:27:52 czas Polski »
Udało się wygospodarować trochę czasu. Nic spektakularnego nie zdziałałem ale powoli do przodu.

Po pierwsze rozłożyłem nieco i wyczyściłem silnik. Ilość pyłu w skrzynce elektrycznej silnika, sugerowała, że w środku może być grubo. Całe szczęście silnik w srodku wolny od trocin i pyłu. Dodatkowo, stwierdziłem że uszczelnię skrzynkę, żeby nie działo się jak wcześniej. Z pomocą przyszedł niebieski silikon którym przykleiłem uszczelkę pokrywy.

Druga rzecz, która nie dawała mi spokoju to mechanizmy opuszczania i pochylania tarczy. Zdecydowałem się rozłożyc to do końca i całe szczęście. Ośka korbki od wysokości tarczy wymaga pracy (po lewej, ze slimacznicą). Chyba nikt nigdy nie ruszał wysokości tarczy.

Dodatkowo pare pierdół udało się zrobić, to i owo poczyścić ale brak wielkich postępów.

W ramach odpowiedzi na pojawiające się wcześniej pytania:

Wymiary wnętrza "prowadnicy"

« Ostatnia zmiana: 12 Kwietnia 2016, 21:29:32 czas Polski wysłana przez sgt_raffie »

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 28 Kwietnia 2016, 20:45:31 czas Polski »
Gdy z warsztatu słychać dźwięki, wiedz że coś się dzieje ;)
Udało się dziś wygospodarować 2 godziny na prace przy pilarce więc znacząco wzrosła ilość części odświeżonych/pomalowanych (jak to z malowaniem, chwila roboty, więcej czekania). Niektóre większe elementy zostawiam w oryginalnym pokryciu. Trzyma się dobrze a i tak nie będzie widoczne.

Już jest prawie wszystko. W tle schnie szafka rozdzielcza.

Udało się również zabrać za ramie stołu ruchomego. Sory Kares, że tak długo :-[.
Obiecane wymiary:

Wysumięte u mnie miało długość 128 cm, wydaje mi się jednak że jest zblokowane.

Łożyska - ich stan jest słaby, wszystkie do wymiany. Brakuje tulejek. Na razie nie będę się tym zajmował, chcę w końcu coś pociąć :D.

Zostało pomalować korpus i można składać. Jak będzie pogoda to chcę przycisnąć w weekend majowy. Trzymajcie kciuki :P

Offline kares

« Odpowiedź #49 dnia: 29 Kwietnia 2016, 22:19:34 czas Polski »
Spoko :-) długo się nie odezwałeś, myślałem, .żeby porzuciłeś temat ;-) Dzięki za wymiary.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #50 dnia: 30 Kwietnia 2016, 06:52:39 czas Polski »
Jakie łożyska tam idą? Ja robię na 6307 i nie wiem czy nie przesadziłem deko.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 30 Kwietnia 2016, 19:41:25 czas Polski »
Za duże nie zaszkodzą :P. Twoja maja coś kolo 80mm średnicy z tego co widziałem, wiec co ponad 2 razy większe.
Tu było:
-średnica 32mm
-średnica otworu 12mm
- grubość 10mm

Spoko :-) długo się nie odezwałeś, myślałem, .żeby porzuciłeś temat ;-) Dzięki za wymiary.
Kares, tam jest oczywiście pomyłka. Zamiast 21 powinno byc 210. sory ;)
« Ostatnia zmiana: 30 Kwietnia 2016, 19:43:40 czas Polski wysłana przez sgt_raffie »

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 28 Lipca 2016, 21:21:13 czas Polski »
Temat jeszcze żyje. Właśnie zakończyłem składanie do kupy "wnętrzności" piły. Pozostała elektryka i blat.
Niestety, regulacja wysokości nie dała się zreanimować. Koło zębate na ślimacznicy jest za bardzo wyrobione i będę musiał coś kombinować. Czy któryś z szanownych forumowiczów ma może DTR-ke do tego urządzenia? Chciałbym dowiedzieć się ile by mnie taka przyjemność w Reszlu kosztowała ale dobrze by było znać numer części do zamówienia.
Zdjęć już nawet nie robiłem - szarpanie się z agregatem i silnikiem zajęło cała moją uwagę.

Offline Lauter

« Odpowiedź #53 dnia: 29 Lipca 2016, 15:57:41 czas Polski »
Podziwiam kolegę. Sam zastanawiam się nad kupnem używanej pilarki i z uwagą śledzę temat. Stąd moje pytanie o wymiary pilarki. Czy zmieści się ona chociażby po ewentualnym rozkręceniu w otwór drzwiowy o prześwicie 107 cm?

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 29 Lipca 2016, 18:31:49 czas Polski »
Lauter - wraz z prowadnicą culagi węższy bok stołu ma dokładnie 100 cm w moim egzemplarzu. Więc teoretycznie wejdzie ;). Nie wiem, czy korby od regulacji nie wystają bardziej ale zawsze można odkręcić. Zresztą, prowadnice culagi też można odkręcić jak coś. Właściwie, to wszystko można odkręcić, wnieść i skręcić na nowo.

Taki mały "pierd....ek" zatrzymał całą operację. Niby mógłbym składać całość a to wymienić później ale nie chce mi się tego robić przez otwory w obudowie. Poczekam na odpowiedź z Reszla. A jak nie da rady to zrobie objazd po lokalnych rzemieślnikach. Może ktoś coś.

Myślałem, że wsadzenie dystansu pod łożysko oporowe przmieści cały element na tyle, żeby zazębiał się na jeszcze "żywych" zębach. Niestety, nie zadziałało.. Chyba z 5 razy już ten mechanizm rozkładałem ;).

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 01 Sierpnia 2016, 10:10:41 czas Polski »
No i pomocy z Reszla nie bedzie. Czesc niedostepna. Coz, szukam lokalnych tokarzy/slusarzy. Moze ktos pomoze ;).

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 18 Sierpnia 2016, 21:17:45 czas Polski »
Stare i nowe - różnicę chyba widać....Dzięki siłom wyższym, że są jeszcze prawdziwi ślusarze-tokarze. Nieco zmieniony profil zębów - ponoć nie będzie się tak szybko zużywać. Montaż dopiero po urlopie...ale powoli do celu.

Offline Morświn

« Odpowiedź #57 dnia: 18 Sierpnia 2016, 21:19:46 czas Polski »
No i pieknie, czekam na koncowke ;D;)

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 18 Sierpnia 2016, 21:30:18 czas Polski »
Ja też ;D.... To powinien być ostatni element mechaniki wymagający pracy. Teraz zostanie "tylko" elektryka..

Offline kares

« Odpowiedź #59 dnia: 24 Sierpnia 2016, 20:48:53 czas Polski »
Dawno nie zaglądałam tutaj i widzę, że temat ruszył. Też chciałem zamówić ślimaka w Remie i też się przeliczyłem :) Miałem Ci już wcześniej pisać, ale temat stał w miejscu i tak jakoś wyszło, gdybyś potrzebował jeszcze dtr to podaj maila na pw to zeskanuje. Schematy elektryczne też tam są