23 Czerwca 2026, 21:11:17 czas Polski

Autor Wątek: łóżeczko  (Przeczytany 6564 razy)

Offline SpecPiotr

Odp: łóżeczko
« Odpowiedź #30 dnia: 12 Listopada 2016, 08:43:48 czas Polski »
Jesion rządzi ;)
Broda widzę też ;D
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Mag84

« Odpowiedź #31 dnia: 12 Listopada 2016, 10:16:51 czas Polski »
materiał za darmo suche więc czemu niemiałbym skorzystać :) Chyba byłby to grzech. Teraz muszę tylko żonę przekonać, żeby tego w całości nie malować :) Bo taki był zamiar od samego początku :)

co do brody- albo będzie rządzić broda albo będzie rządził podbródek ;)

niestety ale kilka godzin muszę spędzić w pracy a później do roboty :)

Offline Mag84

« Odpowiedź #32 dnia: 14 Listopada 2016, 00:33:15 czas Polski »
prace wczoraj posunęły się na przód. nie zrobiłem wszystkiego co chciałem, choć wykonałem części innych prac :)

Zrobiłem klejonkę - wyszło dość przyzwoicie. Nogi będą miały tak około 70x100 mm więc powinno być ok.
Udało się zrobić też 4 elementy ramy pionowej.
Czekam w tym momencie na stelaż jaki iść ma pod materac.

Jutro splanuję deskę, rozetnę deskę jaka ma iść na boki i zacznę dalej dłubać deski na daszek od ramy i na połączenie daszków ....

niestety ale nie mam miejsca i kobyłek żeby móc na pile przyciąć idealnie deski, choć odnoszę wrażenie że mnie to nie  ominie. Kobyłki przydałyby się też do heblarki bo jednek przepuścić 2 m to nie lada wyczyn.

Jutro dam zdjęcia ale póki co mam pytanie do doświadczonych osób - jak przepuszczam materiał przez grubościówkę staram sie aby nie było zbierane więcej jak pół mm. Wczoraj podczas zbierania deski na klejonkę posuw szedł bardzo bardzo powoli, materiał wychodził trochę "poszarpany" zwłaszcza w okolicy sęków. Czy jest to wynik tępych noży ? I jeszcze pytanie - czym smarujecie blat po którym przesuwa się drwno ? bo zauwazyłem wczoraj że zeszła mi farba :(

Offline Mag84

« Odpowiedź #33 dnia: 15 Listopada 2016, 10:15:41 czas Polski »
zdjęcia pozostają w aparacie (pamięć wewn.) a kabel mam w pracy więc postaram się dziś nie zapomnieć zabrać go do domu !

Wczoraj był dzień sprzątania, smarowania, przekładania i zastanowienia.

Jedyne co przy łóżeczku udało mi się zrobić to porozcinać klejonkę pod nogi.
W skali do 10 jestem zadowolony na 5, więc szału nie ma. Po rozcięciu materiału okazało się że jest szczelina wewnątrz. Na szczęście rama będzie zintegrowana z nogą i akurat miejsca gdzie jest "pusto" znikną :)

Praca na dziś zaplanowana to wykończenie deski na krótsze boki.

Offline Mag84

« Odpowiedź #34 dnia: 21 Listopada 2016, 23:12:24 czas Polski »
roboty trwają. ja jednak dziś poległem. niestety ale ograniczenie miejscowe powoduje, że zmuszony jestem rozciąć deskę 2m na odcinki 1,20 i 0,80 i taki materiał przepuścić przez heblarkę, następnie pociąć wzdłużnie na paski o szerokości 70mm i zrobić klejonkę. oczywiście wszystko połączę na lamelki.
tyle ręcznej roboty w pi....u !!
jest jeszcze rozwiązanie żeby dorobić blatu po 1,5m, jednak blat mnie nie urządza, bo niestety ale nie podczepię go pod grubościówkę która ma ruchomą dolną część ......

jutro powrzucam zdjęcia tego co mam ..... 

Offline Mag84

« Odpowiedź #35 dnia: 28 Listopada 2016, 09:26:51 czas Polski »
czasu coraz mniej, roboty trwają :)

1. z desek bocznych (dłuższa) została rozcięta (niestety ale nie mam z tego etapu foto :( ) najpierw na dwa odcinki 500 mm i 1500 mm (plus mały naddatek). Następnie rozciąłem wzdłużnie by po sklejeniu obie części dały mi 215 mm :)
2. Wstępnie złożyłem
3. lamelownicą zrobiłem otwory i pokleiłem na lamelki 20
4. po 24h szlifierka mimośrodowa i poszło szlifowanie
5. druga z dłuższych desek była od początku prawie idealnie wyprowadzona heblem więc wyniosłem poza budynek grubościówkę i ściągnąłem do zadanych 30 mm grubości
6. wszystkie deski trafiły ponownie pod szlifierkę 120 i 240 gradacja i zostały zeszlifowane
7. Ranty zostały zaoblone frezarką
8. z uwagi na to, że drewnojad dał się we znaki Xirein postanowił je zadusić :) po malowaniu owinięte wszystko szczelnie folią

Najbliższe prace:
1. klejenie nóg z ramą i zaoblenie frezarką
2. wycięcie pozostałych elementów ramy - kantówka na daszki oraz łączenie obu daszków :)
2a. pomalować penatrin'em wszystkiego :)
3. zadzwonić do Speca i zamówić u niego połączenia ślimakowe !

W załączeniu zdjecia nie najlepszej jakości, ale obiecuję że od dzisiaj się poprawię jeśli dotrę do warsztatu !!

Offline Mag84

« Odpowiedź #36 dnia: 28 Listopada 2016, 09:33:27 czas Polski »
c.d.

Offline Mag84

« Odpowiedź #37 dnia: 28 Listopada 2016, 22:00:05 czas Polski »
dzisiaj część założeń zrobiona :) na dworze zimnica i wiatr hula, ale udało się ogrzać dość dobrze warsztat i spokojnie popracować !

dzisiaj jedna z desek została przerobiona na ramy, które pozostają do pocięcia na zadany wymiar 47 x 35 mm.
początkowo musiałem zebrać jedną stronę strugiem, następnie piłą tarczową zciąłem oflis i na pilarce poprzycinałem na wymiar 40x50 mm zostawiając mały zapas na zebranie na heblarce.

Później przepuściełem przez heblarkę i grubościówkę.

Rozpakowałem również wcześniej zabezpieczone xireinem elementy i poszpachlowałem pyłem zmieszanym z vikol'em.

ostatnie ze zdjęć pokazuje ingerencję drwnojada paskuda którego i z tych elementów będę się musiał pozbyć :)

Offline Mag84

« Odpowiedź #38 dnia: 28 Listopada 2016, 22:01:49 czas Polski »
c.d.

mam nadzieję że proporcje jakie zastosowałem do szpachli były ok :) jutro po szlifowaniu się okaże !!