24 Kwietnia 2026, 22:58:45 czas Polski

Autor Wątek: Wyrwana krawędź przy blacie  (Przeczytany 6534 razy)

Offline robertus69

Odp: Wyrwana krawędź przy blacie
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Czerwca 2015, 23:13:30 czas Polski »
Dzięki za podpowiedz. A sklejasz połączenie silikonem czy klejem do drewna? Nie puchnie?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Czerwca 2015, 00:06:14 czas Polski »
W dolnej czesci blatu frezyjesz miejsce na takie łączniki:
http://www.brukwiccy.pl/laczniki-blatow-zipbolt,69.html
lub takie
http://www.brukwiccy.pl/zipbolt-ut,70.html

Do tego masz w szablonie odpowiednie prowadzenie do feza.
nimi dokręcasz blaty do siebie, ale uważaj. muszą być idealnie w tej samej płaszcyżnie. Jeśli nie to podczas skręcania może powsztać szczelina lum odpryśnie laminat.
Do sklejenia, i jednocześnie uszczelnienia połączenia kupspecjalnie dedykowany uszczelniacz, który jest dostępny... no właśnie. Ja meszkam w Anglii i tu można dostać coś takiego.
http://www.colorfill.co.uk/gallery.php
Specjanly uszczelniacz dostępnu w chyba 15 kolorach. Nakładasz pomiędzy łączone blaty. Skręcasz je a środek się wyciska. Czekasz około 30 min aż się utwardzi a zastępnie obcinasz nadmiar ostym nożem lub dłutem. Jak dobierzesz dobrze kolor, to śladu nie zobaczysz, a woda nie dostanie się w połączenie. Super sprawa.

Próbowałem coś znależć w Polsce i bieda. Rozważałbym opcję użycia silikonu w podobnym do blatu kolorze, lub przeźroczysty jeśli masz blay zafrezowane idealnie.
Po wyciśnięciu silikonu od razu usuń nadmiar i natychmiast urzyj acetonu do wytarcia silikonu z blatu. jak nie masz acetonu w płynie to kup środek do czyszczenia pistoletu do pianki montażowej. To aceton w aerozolu. A jeśli nie masz możliwości też zakupu tego to użyj... nasączonych płynem ściereczek do podcierania pupci niemowlaka lub tych nasączonych ściereczek do czyszcenia mebli . Dostać je powinieneś na dziale z chemią gospodarczą. TO NIE JEST ŻART i jestem śmiertelnie poważny. Nie wiem co jest tam dodane ale zmywa świeży silikon i wszelkie świeże farby olejne, alkidowe oraz tłuszce i smary.
A jak z frezowaniem? Już nie wyrywa?

Offline robertus69

« Odpowiedź #17 dnia: 09 Czerwca 2015, 22:29:51 czas Polski »
Dzięki. Z tymi chusteczkami spróbuje:) Frezowanie poszlo bardzo dobrze. Generalnie znajomy skleja silikonem przezroczystym i niby tez laczenia nie widac ale musi byc idealnie sklejone. A jak radzisz sobie ze zlicowaniem plaszczyzn? bo zawsze którys blat jest troche wygiety. Skrecasz na 2 czy na 3 sruby?

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #18 dnia: 09 Czerwca 2015, 22:52:22 czas Polski »
Lamelki fajnie poziomują. a potem śruby dociągają

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #19 dnia: 10 Czerwca 2015, 01:58:32 czas Polski »
Witam
Lamelki są dobre, o ile nie wkradnie się gdzieś jakiś błąd. a jak już się wkradnie to lipa. Podobnie z domino.
Co Ja robię, to po wstępnym skręceniu już blatów z uszczelniaczem pomiędzy, pozostawim bardzo minimalny luz, tak aby można jeszcze ustawić blaty w jednej płaszczyźnie. następnie od spodu na połączeniu blatów przykręcam około 10 cm szeroką listwę. długą na długość połączenia. przykręcam wstępniew miarę mocno, ale nie maksymalnie. sprawdzam, dokręcam łączniki i jeśli jest dobrze to dokręcam listwę do oporu. Brzmi skomplikowanie, ale daje opcję korekry w dowolnym momencie.
Przy lamelkach i domino już takiej opcji nie ma.
Sugeruję używać trzy łączniki na każde połączenie. Jak uszczelniacz zwiąże i sklei blaty to listwę można usunąć, a jeśli ją zostawisz to na pewno nie zaszkodzi.

Pozdrawiam.

Offline brylajar

« Odpowiedź #20 dnia: 14 Stycznia 2017, 16:29:45 czas Polski »
Sam kupiłem zwykły palcowy frez z boscha no i niestety całkowicie wymięka w sumie jedno frezowanie i jazda z ostrzałką. Pytałem paru fachowców których znam i powiedzieli mi że frez na wymienne płytki, a jak szukam na prawdę czegość konkretnego co wystarczy na dłużej pod względem ilości frezowań to tylko diamentowe frezy. I tu pytanie do Was co myślicie o diamentowych długo szukałem takich frezów w sklepach i są ale ciężko z długością odpowiednią. ostatnio znalazłem odpowiedni chyba
 https://www.punta.com.pl/sklep,1858,6969,DTA.12.045.12.0SR_frezy_diamentowe_eco
Jedynie co mnie straszy to ilość ostrzeń.   

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #21 dnia: 14 Stycznia 2017, 18:20:44 czas Polski »
A dlaczego straszy Cię ilość ostrzeń ? Na jednym ostrzeniu przejedziesz kilka razy więcej niż zwykłym frezem.
Zresztą ostrzenie frezów to wogóle nieporozumienie bo zmieniają się z czasem mocno wymiary dlatego fachowcy doradzają z wymiennymi płytkami lub właśnie diamentowy.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Stol-Drew

• Gość