13 Maja 2026, 09:04:34 czas Polski

Autor Wątek: Zabawka - wóż strażacki ( fire truck)  (Przeczytany 6079 razy)

Offline Mag84

Odp: Zabawka - wóż strażacki ( fire truck)
« Odpowiedź #30 dnia: 31 Stycznia 2017, 12:08:24 czas Polski »
ale cuda :) Przepiękne ! Oby szybciej zrobiło się cieplej żeby można było w cieple podłubać :)

Offline Granado

« Odpowiedź #31 dnia: 31 Stycznia 2017, 13:21:09 czas Polski »
Dzieci nie znaja wartości gatunków drewna. Kolory natomiast je przyciągają. Będzie podziwiał Twój model w naturalnych kolorach za dobrych kilka lat

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 31 Stycznia 2017, 13:46:12 czas Polski »
Piękne! Gratulacje.
Jakiej farby / lakieru używałeś?

Offline Bagoo

« Odpowiedź #33 dnia: 31 Stycznia 2017, 19:15:57 czas Polski »
Mistrzostwo świata, tak opisana step-by-step realizacja to jest to! Konkret krok po kroku i dobre foty, gratuluje pomysłów i dzięki za inspiracje.
Wnuk ma duże szczęście z takim Grandpa =]

Offline krys111

« Odpowiedź #34 dnia: 31 Stycznia 2017, 19:26:44 czas Polski »
Dziękuję za miłe słowa.
Realizacja również się wydłużyła gdyż mam zimny warsztat a tam podstawowe narzędzia ( piła , grubościówka, wiertarka stołowa) do przygotowania elementów.
Samo składanie, klejenie  i wykończenie to sama przyjemność ( kącik w kotłowni).
Do drewna naturalnego używam oleju DANISH OIL a kolory farba akrylowa ACRYLIC ENAMEL BONDEX z oznaczeniem do zabawek.

Offline Maeriss

« Odpowiedź #35 dnia: 31 Stycznia 2017, 20:23:18 czas Polski »
Podziwiam naprawdę świetne wykonanie. I te detale... super!

Offline Studentka

« Odpowiedź #36 dnia: 07 Lutego 2017, 12:54:43 czas Polski »
Właśnie zastanawiałam się jakich farb i produktów użyć do dziecięcych zabawek, sama chce wykonać jedną i ten wpis bardzo mi ułatwić sprawę, dzięki wielkie :) napiszesz mi proszę gdzie kupiłeś swoje preparaty, bo po nazwie widzę, że to chyba nie w Polsce.

Offline krys111

« Odpowiedź #37 dnia: 07 Lutego 2017, 17:35:19 czas Polski »
Olej Danish Oil jest dostępny w sklepach internetowych - ja kupiłem na Allegro. Prosze wpisać jego nazwę w przeglądarkę a gwarantuję znajdziesz tam mnóstwo miejsc gdzie można go kupić.
 Z doświadczenia nie kupujcie za dużych pojemników - olej jest bardzo wydajny i nie należy do tanich oraz ma swoją trwałość. Zawiera olej z drzewa tunga i w poszukiwaniu alternatywy zastanawiam się nad olejem do blatów w jego składzie znalazłem również ten olej. Jak wykończę oryginalny to zrobię eksperyment.
Może ktoś już używał tego rodzaju oleju w celach innych niż do blatu kuchennego?
 Co do farb to nie ma kłopotu zakup w dużym markecie budowlanym Castoramie lub Leroy - dokładnie nie pamiętam. Dekoral ma również emalie akrylowe do zabawek.

Offline Berbelek

« Odpowiedź #38 dnia: 07 Lutego 2017, 23:36:15 czas Polski »
Tutaj było o emaliach z certyfikatem bezpieczeństwa dla dzieci: http://forum.domidrewno.pl/srodki-sztuczne-inne/farba-dla-mebli-dzieciecych/
Sprawdziłem ACRYLIC ENAMEL BONDEX - zawiera max. 40g/L LZO, Dekoral 50g/L.