11 Maja 2026, 08:39:22 czas Polski

Autor Wątek: Platan - warto kombinowac?  (Przeczytany 12948 razy)

Offline Henry

Odp: Platan - warto kombinowac?
« Odpowiedź #75 dnia: 26 Kwietnia 2017, 10:32:55 czas Polski »
Średnia gęstość zaludnienia w USA - 30 os/km2 (mają stany gdzie jest dużo niższa), w Polsce 124 os/km2. Zalesienie 33% v. 28%. No i nie wszędzie w USA można wycinać bez pozwolenia - czasami prawa lokalne czy stanowe to ograniczają. Poza tym to kraj w którym kasa rządzi i stawianie ich za przykład jest bez sensu - szczególnie teraz jak rządzi Trump.
Poza tym nie rozumiem Twojego podejścia - twierdzisz że urzędnicy nie są dość kompetentni, więc lepiej żeby decydowali ludzie którzy są jeszcze mniej kompetentni? I jeszcze myślisz że się ogarną i nauczeni błędami zaczną dbać o drzewa? Czy tylko ja mam wrażenie że raczej skończy się tym że wzrosnie sprzedaż żagli przeciwsłonecznych do ogrodów, klimatyzacji i ceny miejsc w gospodarstwach agro bo jak ich słońce przypiecze to będą woleli wyjechać gdzieś.Może jestem pesymistą ale ode mnie polskie społeczeństwo nie dostanie kredytu zaufania - niech najpierw udowodni że jest odpowiedzialne, a dopiero wtedy można luzować prawo.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: 26 Kwietnia 2017, 10:50:49 czas Polski »
niech najpierw udowodni że jest odpowiedzialne, a dopiero wtedy można luzować prawo.
Ale może właśnie to udowadnia? Wycinkę widać od razu, posadzenie nowych nie bo trochę potrwa zanim urośnie drzewo.
Wg mnie tak krytycznym możesz być za kilka lat jak będzie można coś więcej powiedzieć czy ludzie posadzili drzewa czy nie.

Offline Gerdo

« Odpowiedź #77 dnia: 26 Kwietnia 2017, 12:17:47 czas Polski »
Stereotypy - niech niektórzy z was wpiszą sobie to słowo w Wikipedie.

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: 26 Kwietnia 2017, 14:26:35 czas Polski »
Moze dam w inny sposob do myslenia... u Ruskich owego czasu Car jezdzil po kraju swym i zobaczyl ze Rosja pnie sie ale zobaczyl tez duze rozwarstwienie ktore tlumaczyl piciem wodki, samogonow, itp. Wiec zakazal picia :D

Oczywiscie wszystko co nielegalne powoduje problemy, a problemem Ruskich nie bylo picie bo oni maja to we krwi. Problemem bylo to ze mlody Car nie potrafil tego zaakceptowac i na to zrzucal czesc niepowodzen kraju. Bo rzeczywiscie wodka lala sie litrami jednak znalezc takiego pijaka mozna bylo jednego na wioske gora. A samo pojanstwo nie zawsze wynikalo z tego ze chcieli ... ale czasem musieli - szczegolnie w okolicach Syrberii.

No mam nadzieje ze rozjasnilem co nie co. Ah te moje skroty mysleniowe ;D

Offline marcin6391

« Odpowiedź #79 dnia: 26 Kwietnia 2017, 14:30:55 czas Polski »
......

"Następną planetę zajmował Pijak. Te odwiedziny trwały bardzo krótko, pogrążyły jednak Małego Księcia w głębokim smutku.
- Co ty tu robisz? - spytał Pijaka, którego zastał siedzącego w milczeniu przed baterią butelek pełnych i baterią butelek pustych.
- Piję - odpowiedział ponuro Pijak.
- Dlaczego pijesz? - zapytał Mały Książę.
- Aby zapomnieć - odpowiedział Pijak.
- O czym zapomnieć? - zaniepokoił się Mały Książę, który już zaczął mu współczuć.
- Aby zapomnieć, że się wstydzę - stwierdził Pijak, schylając głowę.
- Czego się wstydzisz? - dopytywał się Mały Książę, chcąc mu pomóc.
- Wstydzę się, że piję - zakończył Pijak rozmowę i pogrążył się w milczeniu."
....

;)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #80 dnia: 26 Kwietnia 2017, 15:31:02 czas Polski »
Jako ze robie w tym w czym robie jezdze po klientach i mam porowananie co sie dzialo powiedzmy 2 lata temu a co powiedzmy od stycznia odwalili.
Dali wolną wolę i co ??? było by źle,ale cwaniacy to wykorzystali-a zwykli ludzie co mieli problem to go usunęli(ścieli).A co by było jakby rzucono popularne hasło,,róbta co chceta ''to by się działo ???
To zaszlosci PRLu i checi kontroli obywatela przez panstwo.
A to coś się zmieniło ???
U nas wolny to chyba jest tylko bezdomny z wyboru.
Takie durne przepisy winny zostac zmienione juz dawno.
A kto to ma zmienić ???
Jak pisałeś pewne sprawy ciebie ,,go...''obchodzą,a to działa w obie strony.(pisane przez ,,go...''bo kolega znaków nie używa,a chciałem zacytować prawie dokładnie) :P
Ale spokojnie my tu będziemy się przekomarzali(sprzeczali) aż przyjdzie ktoś kto nas pogodzi(historia lubi się powtarzać)
Dlatego jestem za wycinka przez wlasciciela... jesli ludzie beda miec wybor to w koncu zrozumia ze nie mozna tylko wycinac ale trzeba tez sadzic.

Zrozumie następne pokolenie,teraz jak właściciel nie będzie miał kasy,to sprzeda ostatni pieniek z lasu.
To taki mój punk widzenia,który wiadomo...zależy od punktu siedzenia :)
Ale nie jestem zatwardziały w przekonaniach ;)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #81 dnia: 26 Kwietnia 2017, 21:58:45 czas Polski »
Jak nie było można wycinać drzew, to ludzie się wściekali bo nie mogli na swojej posesji wjazdu zrobić lub odcienić budynek.
Czasami idioci z urzędu nie rozumieli że drzewo rozwala fundamenty.
Prawo zostało zmienione.
Co się zrodziło w głowach właścicieli działek? No w końcu można zrobić porządek. Wyciąć stare, dać więcej światła innym roślinom. Wywalić przerośnięte drzewa, które mają tyle liści co kot napłakał, bo walczą o światło między sobą i pną się w górę.
Cienia od cholery, liści brak i ta produkcja masy własnej z C02 marna.
Uratować budynek itp... itd...
Tak więc obywatel planował. Miał plan.
Przyszła jednak myśl do głowy obywatelowi, a co będzie jak cofną? Przecież w kraju naszym prawo jest zmieniane co chwila. Tak więc obywatel był czujny.
Czujność obywatela przeradzać się zaczęła w podejrzenia że jednak coś się szykuje. Media polskie ( tak przy okazji w Anglii też) zaczęły snuć wizję katastrofy. Polskie lasy wycięte, Europa upadnie a świat ulegnie zagładzie (może trochę przesadziłem, ale taki jest wydźwięk informatyczny).
Tak więc obywatel zaczyna panikować, że z jego planów nic nie będzie.
Pędzi do sklepu kupuje piłę i w panice wycina, bo przestał planować, tylko działać, czasami bezmyślnie niestety.
Tak było ze mną. Jak tylko dowiedziałem się że ma być nowelizacja przepisów, wziąłem wolne i w te pędy na działkę.
Tylko że ja mam plan. W miejscu starych będzie nowy sad i pasieka mała. Docelowo środowisko tylko zyska.

Czy zrobił obywatel źle? Zapewne w niektórych przypadkach tak, aczkolwiek kilka młodych drzewa które posadzi będą produkować więcej tlenu niż jedno stare zniszczone.
Efekty zobaczymy za kilka lat.

O co mi chodzi. Już ktoś pisał wcześniej, że gdyby prawo było stabilne. gdyby nie było takich częstych zmian i nowelizacji, to obywatel wycinałby sobie drzewka w miarę potrzeby. Nie ciąłby hurtem i wszystko korzystając z możliwości.

Offline Gerdo

« Odpowiedź #82 dnia: 28 Kwietnia 2017, 13:25:57 czas Polski »
Robert nie brnij w to. Oni mają rację. Nie można wycinać państwowej własności ponieważ w Polsce do właściciela należy co najwyżej ściółka.
System korzeniowy dużych drzew sięga już do państwowych głębokości. Na poparcie mojej tezy podam taki oto przykład. Jak posadzisz malutkiego platanika, to za tydzień możesz go wyciąć, bo posadzony jest na ściółce, która jest Twoja.