14 Czerwca 2026, 17:07:57 czas Polski

Autor Wątek: Platan - warto kombinowac?  (Przeczytany 13021 razy)

Offline Łukasz G.

Odp: Platan - warto kombinowac?
« Odpowiedź #30 dnia: 23 Marca 2017, 15:55:32 czas Polski »
Przepraszam ale po prostu muszę - każdy ma swój rozum a w moim czerwona lampka zapala się wtedy gdy fejsbuki i inne media zaczynają mi mówić jak mam myśleć. Jakieś "grupy przeciwdziałania rzezi drzew" jakieś niusy "z d...py" jakaś ogólna histeria...my się musimy leczyć z tego. Jak każdy tutaj uwielbiam drzewa ale bliższe jest mi prawo własności - "szlachcic na zagrodzie równy wojewodzie" i kropka. Raffie - sorry za offtop - bierz platana bo warto brać wszystko. Pisz proszę jak postępy bo to wielce ciekawe zadanie będzie;-)

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 23 Marca 2017, 16:10:21 czas Polski »
Pewnie, bede informowal.
Sam mam nadzieje, ze Jarek wydzieli temat bo chetnie bym podyskutowal. A pod tym co napisales podpisuje sie wszystkimi galazkami ;).

Offline Henry

« Odpowiedź #32 dnia: 23 Marca 2017, 17:59:15 czas Polski »
Lepiej żeby jednak wyciął ten offtop w pień.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 23 Marca 2017, 22:13:16 czas Polski »
Nie Henry , bo to by było "zamiatanie śmieci pod dywan".
Łukasz Tobie zapala się czerwona lampka i szermujesz hasłami ,które nijak mają się do tematu.
Prawo własności jest prawem naturalnym i jak każde inne podlega ograniczeniom, w tym wypadku ponad prawem własności indywidualnej stoi dobro ogółu , a to dobro ogółu to prawo do życia bez gówna w powietrzu. Nie będę rozwijał tematu fotosyntezy.
@akwa-stolarz skoro Ty tak zdecydowałeś to się teraz męcz, drzewo było tam pierwsze i to ,że Ty masz siekierę w ręku to nie znaczy ,że ma ono Tobie ustąpić. A jeśli chodzi o tego platana to temat w/g mnie jest wyczerpany , jest to drzewo tak rzadkie w Polsce ,że brak jest wiedzy praktycznej.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 23 Marca 2017, 22:24:06 czas Polski »
Ale ja się wcale nie męczę :-D
To, że ktoś kiedyś posadził drzewo na polu, nie oznacza że po kilkudziesięciu latach, na osiedlu które się wybudowało wszyscy mają się z nim męczyć.  To nie jest dąb Bartek. Zamiast tego drzewa, na mojej działce posadzę kilkanaście innych drzew i krzewów.  Naturalna selekcja.
 Pozatym nie wspomnę o tym, że takie drzewo młodsze nie będzie. Pewnie już od paru ładnych lat gnije od środka.

Robisz aferę,  jakby ludzie wycinali puszczę i robili z niej pustynię.  Za każdym wyciętym drzewem są dwa nowo posadzone.

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 23 Marca 2017, 23:55:55 czas Polski »
Krzysiek,  masz działkę to posadź na niej dla przykładu  500 drzew i przestań marudzić. Najwięcej jęczą Ci co nie mają drzew i w życiu żadnego nie zasadzili.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #36 dnia: 24 Marca 2017, 00:19:39 czas Polski »
Tego się spodziewałem, choć nie pisałem.
Temat jak bomba z opóźnionym zapłonem.
Zaraz się zaczną awantury. A o co?
O prawo do decydowania o swoim i na swoim.
Łatwo jest krytykować tym, którzy nie mają problemów z drzewami kolidującymi z ich planami.
Ja wiem że każdy patrzy z własnego punktu widzenia lub miejsca siedzenia, ale dobrze by było aby choć trochę spróbować zrozumieć, a nie od razu atakować.
Inaczej będzie mówił mieszkaniec bloku którego temat przerośniętych, lub źle zasadzonych drzew nie dotyczy bezpośrednio, a inaczej właściciel działki, który ma z nimi kłopoty.
Według mnie przepisy obecne są dobre.

Jak już mowa o syfie w powietrzu, to ciekawe czy większą szkodę środowisku wyrządzi wycięcie drzewa, czy durny człowiek palący w piecach śmieciami.
Już teraz jest tylko jeden krok od przerzucenia odpowiedzialności za smog ze "śmieciarzy" (mam nadzieję że uraziłem tych co palą śmieciami w piecach) na niczemu winnego człowieka który wyciął drzewo i w jego miejsce posadził kilka innych.

Trochę dystansu

Offline krzyś48

« Odpowiedź #37 dnia: 24 Marca 2017, 00:33:42 czas Polski »
dobro ogółu to prawo do życia bez gówna w powietrzu.
O to to,tylko jaki mam wpływ na to co lata w powietrzu,mam na myśli samoloty ile tego lata możecie sobie na stronach internetowych pooglądać.To dziadostwo spala tony paliwa  a spaliny?Do tego dochodzą (chemtrails)co nie którzy nie wierzą,ale co niektóre kraje przyznają że problem występuje.A nas się gania że dla dobra ogółu nie powinniśmy palić węglem bo trujemy,kasując węgiel,wzrośnie cena za prąd,ogrzewanie itp.A wracając do wycinki,nie bardzo mogłem znaleźć tego co chciałem.
http://vod.tvp.pl/14011029/06032014
Oglądać od 00.33min-to jedna z głupawych spraw które się toczyły.
Albo gość miał działkę na której były dość grube samosiejki, mieszkał w innej miejscowości,no i ktoś mu trochę przerzedził drzewostan.
Nie muszę pisać,ale wiecie kogo czepiali się,i nie pamiętam czy dali karę czy nie.
Na koniec zapytam skoro samochody tak trują,to dlaczego gaz w nich nie jest dotowany ,propagowany.A ludzie nie palą śmieciami bo chcą,tylko sytuacja ich zmusza,i też się wkurwiam jak czuję smród plastiku.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #38 dnia: 24 Marca 2017, 00:42:22 czas Polski »
A ludzie nie palą śmieciami bo chcą,tylko sytuacja ich zmusza,

To chętnie oddam to co ściąłem i jeszcze zetnę u sąsiadki, a tego będzie trochę.
Starczy komuś na kilka tygodni palenia. Tak myślę.
I w ten oto sposób ja zetnę drzewa a ktoś nie będzie palił plastikiem . Przyczynię się w ten sposób do ochrony środowiska. To chyba ma sens?
W ten sposób wilk syty i owca cała.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 24 Marca 2017, 02:33:23 czas Polski »
@sylwek bardzo się zdziwisz : mam w Polsce działkę dość dużą i mam na niej drzewa i sadzone przeze mnie i samosiejki za kilka lat będzie to kawałek lasu, i chcę żeby tak było bo las to czyste powietrze.
Do czasu tej feralnej ustawy też można było wycinać , ale po uzasadnieniu ,uzyskaniu stosownego zezwolenia i po wniesieniu opłaty. Teraz te pozwolenia nie są wymagane i nie ma opłat i jak zwykle w Polsce okazuje się ,że można "wylać dziecko z kąpielą".
Jeśli twórcy tej ustawy liczyli na obywatelski rozsądek to się przeliczyli co wynika dobitnie z rozlicznych doniesień w tym i o wypadkach kuriozalnych jak ten z Łodzi. W Łodzi złodzieje zlecili wycięcie na działce 35 starych drzew. 

Klo

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 24 Marca 2017, 06:27:19 czas Polski »
Przy okazji, ktoś wie jak można sobie z tym poradzić? Mówię o legalnych sposobach w takiej sytuacji bo nie pójdę do sąsiada bo dla mnie gość nie istnieje.
Jest coś takiego jak "prawo sąsiedzkie" (Ustawa). Co w granicach Twojej działki, to Twoje. Więc tnij w linii działki.

Offline wojtek62

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +0/-0
  • jak rzucę palenie kupie VERITASA
  • View Gallery
« Odpowiedź #41 dnia: 24 Marca 2017, 07:52:33 czas Polski »
Przepraszam ale się wtrącę. Do zwolenników wycinki. Macie bardzo dużo  zakazów dotyczących waszych nieruchomości i nie reagujecie na to.
Budujecie domy z określonym (narzuconymi) parametrami (np. wysokość, spadek dachu itp.),Jeżeli macie nieruchomość rolną
dzielicie i sprzedajecie (teraz bardzo dużymi ograniczeniami)  według zasad określonych w przepisach. Kupujecie działki na terenach objętych planem
o określonych normatywach (nie mniej niż).itp. itd. Ale cieszycie się , że pozwalają wam wycinać drzewa na swojej działce.  Zgadzam się z Krzyśkiem w 100%.
Jak wycinają  tysiące hektarów w ameryce południowej to krzyk, że efekt cieplarniany itp.
Wszystko (prawo też) jest dla rozsądnych ludzi, ale ponieważ nasze prawo jest bardzo zmienne to też rozumiem wycinających.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #42 dnia: 24 Marca 2017, 07:55:19 czas Polski »
mam w Polsce działkę dość dużą i mam na niej drzewa i sadzone przeze mnie i samosiejki za kilka lat będzie to kawałek lasu
Czyli nikt nie pilnuje,i niech tobie ktoś wytnie,a urzędnik tobie wlepi karę(ręce opadają).Niech ktoś tobie podrzuci śmieci(jakieś toksyczne w beczkach)są twoje i na twój koszt utylizacja,i wiele,wiele innych głupawych sytuacji. Może ustawa niedoskonała(cwaniacy zawsze furtkę znajdą) ale coś się robi w tym kierunku-tak trochę naiwnie myśle.
ale po uzasadnieniu ,uzyskaniu stosownego zezwolenia i po wniesieniu opłaty.

Pozwolenie-czasami zależy od humoru urzędnika(przerabiałem w innym temacie)myślę że wystarczyło by zgłoszenie i jak nie zostanie wniesiony sprzeciw,to tniemy.
Opłata-a dlaczego mam płacić za to,co jest moje.
Mnie to nie dziwi że ludzie tną,bo jak mają chodzić,czapkować,a teraz mogą,po prostu boją się że przepisy się zmienią.
@Lirorobert Podejrzewam że wbicie tabliczki,,oddam ścięte drewno za darmo"by wystarczyło,albo rozejrzeć się trochę.
Chyba potrzebny jest wątek ekologiczny,żeby móc wyrzucić z siebie żal,bo z jednej strony niby medialnie dba się o środowisko,a życie pokazuje co i jak.
Jedno wiem,trzeba rozmawiać,pisać,nie ma co strzelać fochów ;D
Ja cie jedna buźka-zachorowałem?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #43 dnia: 24 Marca 2017, 08:19:08 czas Polski »
Działka  trochę na uboczu wiec nie wiele osób tam sie kręci.  Jest juz jedna osoba która ma moją zgodę na zabranie ile chce.
Mam nadzieję ze skorzysta.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #44 dnia: 24 Marca 2017, 08:43:09 czas Polski »

Przepraszam ale się wtrącę. Do zwolenników wycinki. Macie bardzo dużo  zakazów dotyczących waszych nieruchomości i nie reagujecie na to.
Budujecie domy z określonym (narzuconymi) parametrami (np. wysokość, spadek dachu itp.),Jeżeli macie nieruchomość rolną
dzielicie i sprzedajecie (teraz bardzo dużymi ograniczeniami)  według zasad określonych w przepisach. Kupujecie działki na terenach objętych planem
o określonych normatywach (nie mniej niż).itp. itd. Ale cieszycie się , że pozwalają wam wycinać drzewa na swojej działce.

Bez urazy ale to porównanie jest głupie. Póki był zakaz też nie słyszałem by było o tym głośno. Przepis się zmienił więc i ludzie zareagowali. Jakby zmieniono przepisy budowlane też byłoby głośno. Do tego temat został rozdmuchany i mamy aferę.
Żeby nie było to nie jestem za bezmyślnym wycinaniem w pień. Ale rozumiem ludzi którzy korzystają z przepisu. I żeby nie było, że jestem przeciw ekologii. Przeczytaj mój wcześniejszy wpis. Pomyśl teraz ile zostało wycięte na zaś. Tego nikt nie policzył a myślę, że liczby są spore. Może, podkreślam MOŻE, patrząc w ten właśnie sposób okazałoby się, że jakby od zawsze był ten przepis to jak na ironie byłoby więcej drzew na ziemii. Wszystko zależy od sposobu przedstawienia tematu. Pomijam już nawet temat ścięcua drzewa a palenia śmieci o którym już ktoś wspomniał.

Niestety temat został w mediach przedstawiony bardzo wybiórczo by wywołać znów gównoburzę pomiędzy ludzmi. Czyli jak ze wszystkim w nie tylko naszym kraju.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.