20 Maja 2026, 05:22:18 czas Polski

Autor Wątek: blat w kuchni  (Przeczytany 4380 razy)

Offline a3756

blat w kuchni
« dnia: 21 Maja 2017, 22:42:27 czas Polski »
Blat w kuchni dębowy i przyszła pora na przetarcie olejem i do tej pory używałem Olej duński Fiddes Danish Oil 1L ale u tego samego sprzedawcy jest też OLEJ TUNGOWY FIDDES który w opisie ma że też nadaje się na blaty i że jest to czysty olej. Pytanie takie czy ktoś stosował ten drugi olej i może go polecić czy nie kombinować i kupić ten który używałem do tej pory ? Na allegro widzę że jest jeszcze jeden  Rustins Danish Oil ale to już jakieś mieszanki są i  chyba odpuszczę.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: blat w kuchni
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Maja 2017, 00:52:17 czas Polski »
Jak zadowolony jesteś z tego co miałeś to nie zmieniaj.
Tak sugeruję ja.

Offline Maciek61

« Odpowiedź #2 dnia: 22 Maja 2017, 05:23:02 czas Polski »
Może nie w temacie po tungowym, będziesz miał specyficzny zapach. Trochę długo się utrzymuje. Olej "duński" jak pamiętam to mieszanina oleji naturalnych w tym tungowego. W mojej ocenie nie będą się "gryź" zostaje kwestia zapachu.

Offline nyca7

« Odpowiedź #3 dnia: 22 Maja 2017, 08:52:05 czas Polski »
Tego drugiego nie polecam, ponieważ bardzo długo schnie i jest ciężki w aplikacji.

Offline nyca7

« Odpowiedź #4 dnia: 22 Maja 2017, 08:54:42 czas Polski »

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Maja 2017, 09:07:09 czas Polski »
To mój wątek i powiem tak. Po czasie stwierdzam że już bym tego oleju nie użył. Zapach jest taki orzeszków jakby, ale kilka dni i nie czuć w powietrzu. Jak powąchasz sam blat z bliska to czuć. Aplikacja ciężka. Stosowane według zaleceń ale sytuacja jak w temacie powyżej. Zostały lepiaxe ślady. Wszystko zdzierałem cykliną i szlifowalem, jak było ok to jeszcze cieniutko jedna warstwa żeby równo kolor nabrało. A po tygodniu jeszcze w 2 miejscach wyszły 2 większe plamy lepiące jakby szorstkie, które z wyczuciem musiałem usunąć. Pewno brak doświadczenia z mojej strony. Ale nie polecilbym go komuś kto nie ma doświadczenia. Ostatnio woskiem olejnym twardym Osmo robiłem poręcze i bez problemu. Wyglądają super. Osmo ma też oleje do blatów kuchennych.

Offline Maciek61

« Odpowiedź #6 dnia: 23 Maja 2017, 13:48:16 czas Polski »
Przy aplikowaniu oleju  to obiegowo mówi się malowanie a tak naprawdę to jest kilkukrotne wcieranie (przynajmniej z mojego doświadczenia z czystym olejem lnianym , czystym olejem tungowym ) . Z tego co było na forum to ważne dla utwardzenia oleju jest również dostęp światła słonecznego  (promieniowanie UV nie robiłem w ciemnej piwnicy to nie potwierdzę nie zaprzeczę )
« Ostatnia zmiana: 23 Maja 2017, 13:59:04 czas Polski wysłana przez Maciek61 »

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Maja 2017, 20:55:34 czas Polski »
Promienie uv pewnie pomagają , ale sporo olejowałem zimą , gdzie słońca nie było , a olej wysychał  ;)

Offline a3756

« Odpowiedź #8 dnia: 23 Maja 2017, 22:58:29 czas Polski »
Duński i w warsztacie gdzie nie ma za dużo światła naturalnego się utwardzał. Zamawiam duński nie będę w kuchni eksperymentował. Dziękuje za zainteresowanie

Offline a3756

« Odpowiedź #9 dnia: 02 Czerwca 2017, 20:24:06 czas Polski »
a jeszcze jedno pytannie jakim papierem przeszlifowac przed polozeniem oleju.

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Czerwca 2017, 23:53:59 czas Polski »
Nie wiem jakim, ale na pewno daj znać jak poszło olejowanie i jaki efekt, bo to się na pewno przyda :)

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Czerwca 2017, 00:17:30 czas Polski »
Powinieneś sprawdzić w karcie produktu. Każdy producent podaję taką informację . Używam olejowosków dwóch producentów : Voka i festool . Ten pierwszy zaleca końcowy szlif na max 180 , natomiast festool 220-240 .

Offline a3756

« Odpowiedź #12 dnia: 03 Czerwca 2017, 10:25:39 czas Polski »
Sprawdzałem Fidedes zaleca ostatni szlif 180-220 więc szlifuje 180. Co do efektu ja jestem zadowolony olej na tym blacie jest już chwile a to  tylko uzupełnienie powłoki