Czy ktoś z forumowiczów ma doświadczenia z żywicą epoksydową?
Mam w planach zrobienie stolika kawowego ze starych, kilkudziesiecioletnich krokwi. Oczywiście jak to zwykle bywa stare drewno oznacza pęknięcia i pomyślałem o wypełnieniu tego żywicą epoksydową. Dotychczasowy research skłonił mnie do wyboru
Epidian 652 + utwardzacz Ida (głównie za radą kanału YT "Meble Twojego Pomysłu"). Żeby nie było za łatwo jak już miałem zamawiać to doradca w sklepie polecił mi żywicę
Epidian Deco + utwardzacz Deco, Główna różnica jest taka, że Deco można zalewać nawet do 5 cm a 652 tylko kilka milimetrów. Czas schnięcia Deco - 24h całość, a 652 - około godziny każda warstwa.
Załączam zdjęcie krokwi, które będą stanowiły blat. Chodzi mi o pęknięcia wzdłużne na pierwszej i drugiej krokwi (od lewej). Wolałbym zalać na raz i mieć z głowy. W takiej szczelinie ciężko będzie skontrolować ile grubości ma wlana warstwa 652 i tu może być problem. Różnica cenowa jest minimalna na korzyśc 652 ale o Deco słyszę pierwszy raz i nie wiem czy się w to bawić czy wziąć 652, która jest ogólnie polecana do drewna i zalewać na kilka warstw. Czy może w przypadku takich ubytków można 652 zalać całość na raz?
Wszelkie wskazówki mile widziane