witam. Mam nadzieję, że pomożecie mi Państwo.
Problem dotyczy blatu kuchennego z Ikea. Jest to płyta wiórowa z cienką warstwą litego drewna(buk) pokryty fabrycznie olejem akrylowym.
Olejuję go drugi raz. Pierwszy po zakupie i teraz po ok. 6 mies. Przecierałem go szlifierką.
1. Niestety w niektórych miejscach trochę mocniej został przetarty blat i powstały takie jaśniejsze miejsca. Myślałem, że po nałożeniu oleju kolor się wyrówna, ale niestety tak się nie stało.
Jak można to poprawić?
2. Są też plamy, tak jakby brudne, zamazane miejsca . Również w dotyku blat nie jest równomiernie gładki.
Zmyć to czymś, jeszcze raz przetrzeć?
3. Jest też jedno miejsce przy zlewie gdzie są czarne plamki, niestety nie ma możliwości dojścia do tego miejsca nawet samym papierem ściernym.
Co z tym zrobić?
Olej z którego korzystałem to firmowy z Ikei. Mam wrażenie tak jakby olej stracił swoje właściwości( otwarty w grudniu 2016). Czy to możliwe? Po pierwsze miał mniej intensywny zapach niż wcześniej, a po drugie nie wchłaniał się w blat.
Kupiłem teraz olej do drewna Drewnochron z olejem tungowym. Ma zapach bardziej przypominający lakier niż olej. Czy on się nada do tego?
Czy przetrzeć ten blat jeszcze raz papierem ściernym ręcznie i pokryć go nowym olejem? Może jakieś inne pomysły?
Będę bardzo uradowany jeżeli mi pomożecie, bo strasznie mnie to denerwuje.
Link do zdjęć:
http://imgur.com/a/e89fM