10 Maja 2026, 13:39:32 czas Polski

Autor Wątek: zagłębiarka  (Przeczytany 5358 razy)

Offline L4

Odp: zagłębiarka
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Sierpnia 2017, 21:02:57 czas Polski »
Ale skąd wiemy, że to -1 plus ograniczenie głębokości nie jest tym samym co funkcja podcinka?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #16 dnia: 13 Sierpnia 2017, 21:09:12 czas Polski »
Wiemy bo to nie miałoby sensu.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline L4

« Odpowiedź #17 dnia: 13 Sierpnia 2017, 21:20:32 czas Polski »
Już się pogubiłem.
Co w takim razie robi podcinek w Mafellu, poza ograniczeniem głębokości cięcia? Przesuwa tarczę o plusowy kąt czy wprowadza w wibrację jak żeby rzaz "poszerzyć" względem normalnego cięcia?

fyme

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 13 Sierpnia 2017, 21:51:32 czas Polski »
Ale skąd wiemy, że to -1 plus ograniczenie głębokości nie jest tym samym co funkcja podcinka?
Bo bez względu na zadany kąt tarcza piły styka się z materiałem w tym samym miejscu czyli miejscu styku z gumą szyny to raz, dwa żeby to działało jak piszesz to kąt nie może być -1 bo wtedy (zakładając zmianę położenia osi obrotu) tarcza oddalała by się od szyny a potrzeba by się przybliżyła o włos.

Offline Nol

« Odpowiedź #19 dnia: 13 Sierpnia 2017, 22:31:08 czas Polski »
Podcięcie to nie to samo co podcinak. Pisałem o tym w wątku Boschowskim. -1 stopień używa się do uzyskania lepszego zejścia się laminatu przy łączeniu ściętych płyt/blatów, ale to nie jest żaden odpowiednik podcinaka lub mechanizmu podcinajacego u Mafella.

Offline grzegorz.mar

« Odpowiedź #20 dnia: 14 Sierpnia 2017, 11:26:20 czas Polski »
Dlaczego zależy mi na obrotach, zakładam tak jak w frezarce, wyższe obroty i dobra tarcza powinny zagwarantować idealne cięcie. Zawsze jest lepiej mieć moc w zapasie. Ktoś mi powiedział że 5200 obrotów ale pod obciążeniem zapewnia idealne cięcie

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #21 dnia: 14 Sierpnia 2017, 12:13:18 czas Polski »
Do płyty masz wystarczająco dobre obroty w każdej zagłębiarce. A po drugie obroty to nie wszystko. Czasem za szybkie będą paliły. Nie widzę absolutnie potrzeby patrzenia na to przy wyborze zagłębiarki.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline grzegorz.mar

« Odpowiedź #22 dnia: 14 Sierpnia 2017, 13:05:08 czas Polski »
zgadzam się, ale większość moich narzędzi to bosch seria niebieska.

fyme

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 14 Sierpnia 2017, 13:15:07 czas Polski »
@grzegorz.mar skoro przeważająca cześć twoich narzędzi to niebieski "Niemiec" to ja bym się nie zastanawiał tylko brał Boscha. Można stworzyć fajny system kompatybilny ze sobą, cięcie, frezowanie, zacinanie, wiercenie w systemie 32mm i to wszystko na tych samych szynach które można łączyć i rozbudowywać ich możliwości.

Offline grzegorz.mar

« Odpowiedź #24 dnia: 21 Sierpnia 2017, 21:57:04 czas Polski »
I kupilem boscha, zrobiłem 5 cięć z ciekawości i jestem bardzo zadowolony, jutro wrzucę fotki jak tnie