05 Maja 2026, 06:18:17 czas Polski

Autor Wątek: Pomoc w wyborze strugarka i grubościówka czy 2 w 1?  (Przeczytany 8536 razy)

Offline jasiop

Odp: Pomoc w wyborze strugarka i grubościówka czy 2 w 1?
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Grudnia 2017, 10:18:14 czas Polski »
... chyba 2,2 kW, coś by z tego wybrał tak sobie myślę. tylko muszę pomyśleć o dobrych blatach.
Wystarczy spokojnie ten 2,2, a może i ten 1,5 by się też nadał przy małych głębokościach strugania.
Największy problem to wybór a potem realizacja układu regulacji wysokości stołu podawczego.
Jasio P - Rzeszów

Offline Wyrzynacz

« Odpowiedź #16 dnia: 24 Grudnia 2017, 11:14:04 czas Polski »
Bierz dewalta. Mam i śmiga aż miło. Generalnie grubościówką zrobisz więcej, możesz nawet zastąpić wyrówniarkę-kwestia dorobienia jiga (pełno jest przykładów na youtube). Tylko jedna rada-kup dobre słuchawki i przeproś się z sąsiadami ;)
Mam Peltora i zatyczki do uszu. A sąsiadów w zasadzie nie mam. Najbliżej to mam jakiegoś 60m od siebie ale on ma tartak więc raczej nie będzie narzekał. To już zaklepane, biorę dewalta. Kolega ma tokarke i ogólnie robi dosyć precyzyjne maszyny dla siebie. Myślę że jak dobrze pogadam to mi pomoże zrobić heblarke. Zależy mi na czymś w miarę dokładnym.

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Offline Wyrzynacz

« Odpowiedź #17 dnia: 24 Grudnia 2017, 11:18:39 czas Polski »
... chyba 2,2 kW, coś by z tego wybrał tak sobie myślę. tylko muszę pomyśleć o dobrych blatach.
Wystarczy spokojnie ten 2,2, a może i ten 1,5 by się też nadał przy małych głębokościach strugania.
Największy problem to wybór a potem realizacja układu regulacji wysokości stołu podawczego.
Ten 1,5 jest nówka Siemensa z układu wentylacji 1420 chyba obrotów. A ten 2,2 to już z pompy z kołnierzem i chyba ma więcej obrotów muszę sprawdzić. Narazie mam posuche w domu z kasą bo wydałem wszystko na rekuperacje w domu. Naprawdę świetna sprawa. Gdyby ktoś był ciekawy to chętnie opowiem więcej. Gdzieś w marcu zacznę działać z heblarką i będę relacjonował postępy. Może się komuś przyda.

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Offline maniek444

« Odpowiedź #18 dnia: 24 Grudnia 2017, 21:15:44 czas Polski »
Ja osobiście używam DW733 i strugów ręcznych. Struganie ręczne przynosi wiele radości.  :)

Offline Wyrzynacz

« Odpowiedź #19 dnia: 25 Grudnia 2017, 16:58:10 czas Polski »
Niestety nie mam za dobrych ręcznych strugów, a coś dobrego też i kosztuje. Spróbuje kiedyś porobić swoje i porządnie naostrzyć wtedy będę się mógł coś więcej wypowiedzieć:)

Offline Lopi1

« Odpowiedź #20 dnia: 26 Grudnia 2017, 00:01:49 czas Polski »
Może na " HydeParku" lub na "Ogrzewanie/wentylacja warsztatu"  opisz swoja rekuperację, myślę, że sporo osób to zainteresuje.