06 Maja 2026, 03:16:03 czas Polski

Autor Wątek: Pomoc w wyborze strugarka i grubościówka czy 2 w 1?  (Przeczytany 8540 razy)

Offline Wyrzynacz

Pomoc w wyborze strugarka i grubościówka czy 2 w 1?
« dnia: 23 Grudnia 2017, 11:57:01 czas Polski »
Witam. Jestem jeszcze w sumie kompletnym laikiem w stolarstwie, no i przede wszystkim kompletnym amatorem. Lubie jednak robić w drewnie. Na razie planuje tylko na swój użytek. Jednak w przyszłości może coś więcej. W tym roku prawie skończyłem urządzać warsztat ze starej obory. Mam już kompletna instalacje i takie tam. Teraz staje przed problemem wyboru maszyn jak w temacie. Budżet zależy od potrzeb, jeżeli będzie trzeba to i 3 tysiące dam, ale żeby było warto. Jak pisałem jestem amatorem ale jednocześnie chciałbym kupić coś z czego będę zadowolony i nie rozleci się od razu. Mam chęć na dewolta dw 733 i pewnie jakąś heblarkę. Raczej mniejsze rzeczy niż duże bym obrabiał. Ale zastanawiam się czy nie dołożyć trochę i kupić heblarko grubościówkę. Pomoże mi ktoś w tym dylemacie? Na pewno nie tylko ja stanąłem przed takim problemem. Czytałem już sporo na forum ale wątpliwości jednak zostały. Pozdrawiam

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
Odp: Pomoc w wyborze strugarka i grubościówka czy 2 w 1?
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Grudnia 2017, 12:25:43 czas Polski »
Na początek rada. Jeżeli chodzi o jakieś dedry i podobne klony - nie idź ta drogą. Dw733 wydaje się dobrym pomysłem, ten sprzęt jest chwalony. Ma stół na stałej wysokości i opuszczaną głowicę, co pozwala łatwo zrobić przedłużenie stołu i samodzielnie strugać długie elementy. Może użytkownicy niech się wypowiedzą.

Offline Wyrzynacz

« Odpowiedź #2 dnia: 23 Grudnia 2017, 12:33:22 czas Polski »
Wynalazki całkowicie odpadają. Już kiedyś kupiłem kilka tanich rzeczy i bardzo żałuje. Ani to potem wyrzucić ani używać. DeWalt z tego co czytałem jest fajny. Mi bardziej chodzi czy kupować dwa różne urządzenia czy sensownie było by jedno w podobnej cenie. Chodzi o to żebym tego używał a nie kurzyło się w koncie. No i ilość miejsca też ma znaczenie. W przyszłym roku chciałbym kupić też jakąś fajna pilarkę. Jestem tu rozdarty między PTS 10 boscha, makitą ml100 a gts 10 xc. Ale to raczej dylematy na inny temat:)

Offline Jakacor

« Odpowiedź #3 dnia: 23 Grudnia 2017, 12:50:56 czas Polski »
Moim zdaniem to jest kwestia miejsca i czasu. Ja sie zdecydowalem na 2w1 (hammer a3) przde wszystkim dlatego ze mam ograniczona ilosc miejsca w warsztacie.
2 osobne maszyny to wieksza elastycznosc - nie musisz przezbrajac (nawet jesli to zajmuje tylko chwile to i tak strata czasu) i mozesz miec ustawione dwa rozne ustawienia oddzielnie dla strugarki i oddzielnie dla grubosciowki. Za to potrzebujesz miec miejsce na oba urzadzenia i podejscia do nich (chyba ze myslisz o jakichs mobilnych rozwiazanich).

Offline L4

« Odpowiedź #4 dnia: 23 Grudnia 2017, 13:27:02 czas Polski »
Problem w tym, że za bardzo nie ma na rynku 'bezpiecznych wyborów' w kwestii maszyn 2w1 i wyrównywarek.

Offline jasiop

« Odpowiedź #5 dnia: 23 Grudnia 2017, 13:28:36 czas Polski »
Ja po nowym roku będę kupował grubościówkę TRITON - cena ok 1 850 zł
Strugarkę myślę zrobić samemu, wałek 260 mm już mam :-)
Myślę, że możesz iść podobną drogą ale np strugarkę (wyrób rzemieślniczy) kupić jakąś używaną np na OLX

PS
dużo zależy jak dużo masz miejsca bo takie strugarki zajmują zazwyczaj sporo przestrzeni
Jasio P - Rzeszów

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Grudnia 2017, 13:59:42 czas Polski »
Zdecydowanie polecam dwa osobne urządzenia. Trudno polecić jakąś wyrówniarkę w Twoim budżecie.  - Ja używam grubościówkę DW 733 i wyrówniarkę SAM. Wyrówniarkę używam głównie do obróbki tarcicy i przygotowania jej do dalszej obróbki na grubościówce.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Grudnia 2017, 14:51:37 czas Polski »
Raczej nie kupisz 2w1 w tym budzecie (chyba że używkę - np jakieś Metabo/EB).
Mam teraz 2w1 (chinke bernardo) i coraz bardziej przekonuje się do kupienia osobniej grubościówki a to zostawić tylko jako wyrówniarkę. Przezbrajanie maszyn jest denerwujące i rozregulowuje stoły (przynajmniej u mnie). Może jak by był to Felder to było by lepiej ale to wydatek koło 10k..

Offline raven

« Odpowiedź #8 dnia: 23 Grudnia 2017, 18:18:50 czas Polski »
a jaki masz model Bernardo? Coś z uchylnymi stołami?

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Grudnia 2017, 18:56:33 czas Polski »
ADM 260, strugarko-grubościówka.

Offline Wyrzynacz

« Odpowiedź #10 dnia: 23 Grudnia 2017, 20:30:50 czas Polski »
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. To trochę mi rozjaśniło sprawę. Też myślałem na początku o osobnych urządzeniach ale potem pomyślałem że może lepiej dopłacić do 2 w 1. Pewnie zostanę przy dw 733 i zrobię albo kupię sobie SAM heblarke. Miejsce mam, pomieszczenie ma około 8x8m więc jest gdzie poszaleć. Na jakim wałku proponujecie heblarke. 25-30 cm czy coś dłuższego?

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Offline Wyrzynacz

« Odpowiedź #11 dnia: 23 Grudnia 2017, 20:34:03 czas Polski »

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. To trochę mi rozjaśniło sprawę. Też myślałem na początku o osobnych urządzeniach ale potem pomyślałem że może lepiej dopłacić do 2 w 1. Pewnie zostanę przy dw 733 i zrobię albo kupię sobie SAM heblarke. Miejsce mam, pomieszczenie ma około 8x8m więc jest gdzie poszaleć. Na jakim wałku proponujecie heblarke. 25-30 cm czy coś dłuższego? Mój dylemat właśnie wziął się po oglądaniu takiego bernarda jak kolega ma. W sumie też jestem zwolennikiem osobnych urządzeń.

Offline jasiop

« Odpowiedź #12 dnia: 23 Grudnia 2017, 22:11:25 czas Polski »
Warto co najmniej 300 mm, najlepiej na 3 noże
szukaj na OLX, ceny od 150 do 350 zł
Jasio P - Rzeszów

Offline Wyrzynacz

« Odpowiedź #13 dnia: 23 Grudnia 2017, 23:34:51 czas Polski »
Mam znajomego co mógłby mi pomoc przy produkcji. Chyba tak zrobię że sam sobie złożę heblareczkę. Silniki mam 5,5 kW i 1,5 kW i chyba 2,2 kW, coś by z tego wybrał tak sobie myślę. tylko muszę pomyśleć o dobrych blatach.

Offline Lauter

« Odpowiedź #14 dnia: 23 Grudnia 2017, 23:52:43 czas Polski »
Bierz dewalta. Mam i śmiga aż miło. Generalnie grubościówką zrobisz więcej, możesz nawet zastąpić wyrówniarkę-kwestia dorobienia jiga (pełno jest przykładów na youtube). Tylko jedna rada-kup dobre słuchawki i przeproś się z sąsiadami ;)