27 Kwietnia 2026, 07:40:03 czas Polski

Autor Wątek: Jaki strug polecacie - Lie Nielsen  (Przeczytany 7414 razy)

Offline Cracoviak

Jaki strug polecacie - Lie Nielsen
« dnia: 14 Marca 2018, 19:53:14 czas Polski »
Witam,

Zrażony zakupem taniego strugu, postanowiłem zainwestować w coś z górnej półki. Z racji tego że mam znajomego który mieszka w USA i często bywa w Polsce na pewno zdecyduję się na zakup Lie Nielsena. Jeśli to możliwe, to chciałbym żeby strug był w miarę uniwersalny, tak aby nadawał się do wykańczania powierzchni, finalnego nadawania prostopadłościennego przekroju elementu (po wcześniejszej obróbce strugiem elektrycznym), wyrównywania powierzchni. Obrabiane przeze mnie elementy są z reguły małe lub średnie. Planuję odnowić starą drewnianą podłogę, w związku z czym czeka mnie struganie kilkumetrowych desek.

Zastanawiam się czy lepszym wyborem byłby strug blokowy, czy może z racji tego że jestem laikiem, o niskim kącie natarcia. Z jednej strony strug typu low angle łatwiej ustawić - z drugiej, z tego co wyczytałem, to trudniej się prowadzi aby nie zadzierał materiału. Wydaję mi się że dla moich potrzeb dobrze sprawdziłyby się:

- No. 62 Low Angle Jack Plane
- No. 5 Jack Plane

Będę wdzięczny za pomoc, bo jak już wspomniałem jestem osobą początkującą, a kupując strug za takie pieniądze nie chciałbym się czuć rozczarowany.

Offline Jestemnanowymforum

Odp: Jaki strug polecacie - Lie Nielsen
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Marca 2018, 21:01:32 czas Polski »
Cześć Cracoviak! Nie miałem w rękach lie nielsena ale jeżeli chcesz mieć "uniwersalny" (nie ma takiego) to moim zdaniem lepszym wyborem będzie no 62 ale z kilkoma nozami naostrzonymi pod różnymi kątami.
Mając kilka takich nozy będziesz miał uniwersalny strug, z jednym nozem już taki uniwersalny nie będzie :)
Zobacz co o tym pisze producent:
"For example: 25° for end grain work, 33° for smoothing, 38° for tackling wavy grain with less tear out, a Toothed Blade for aggressive removal of material with less effort, and a 90° Scraper Blade".
Co do odnowienia starej podłogi to bałbym się strugać takie deski ręcznie, nawet po strugu elektrycznym. Bałbym się nie o deski ale o stopę struga i nóż. Na 100 procent będą w nich drobne kamyki, a może nawet gwoździe, które możesz przeoczyć.. Jeżeli podłoga wymaga tylko odświeżenia to zainwestowałbym w gładzicę + kilka cyklin. Cyklinę łatwo naostrzysz więc nawet jak już trafisz na kamyk/gwóźdź to nie będzie to taka tragedia jak wyszczerbiony nóż :)

Offline Cracoviak

« Odpowiedź #2 dnia: 14 Marca 2018, 21:58:58 czas Polski »
Dzięki za sugestie! Najprawdopodobniej zdecyduję się na No 62. Co do desek to planuję obrucić je na drugą stronę, więc ryzyko szybkiego tępienia noża lub uszkodzenia stopy raczej będzie małe. Dechy od spodu są „surowe”, więc trzeba je przygotować, ale rozważę Twoją propozycję. Mam jeszcze pytanie odnośnie strugu. Jak duża jest różnica w dokładności pracy pomiędzy stradycyjnym a low angle i na czym ona dokładnie polega?

Offline Jestemnanowymforum

« Odpowiedź #3 dnia: 14 Marca 2018, 22:59:25 czas Polski »
Mam jeszcze pytanie odnośnie strugu. Jak duża jest różnica w dokładności pracy pomiędzy stradycyjnym a low angle i na czym ona dokładnie polega?

Porównując strug bevel up ze strugiem bevel down nie mozna jednoznacznie określić który jest dokładniejszy.
Wszystko zależy od kąta natarcia noża oraz od rodzaju drewna, usłojenia i strony z której ma być strugane. Dopiero do danej powierzchni dobierasz odpowiedni kąt natarcia według tego co wkleiłem ze strony producenta we wcześniejszym poście.
Główna różnica pomiędzy bevel up a bevel down jest taka, że przy bevel down możesz zmieniać kąt natarcia od 37 do 55 stopni a w standardowym bevel down ten kąt zawsze ma stopni 45 (chyba że zastosujesz trick z przeciwfazą, ale to już inna bajka).

Ps. Celowo nie używam okreslenia low angle bo jest ono mylące - low angle z nożem naostrzonym na 38 stopni to już nie low angle :) wolę bevel up/down.

Offline Cracoviak

« Odpowiedź #4 dnia: 14 Marca 2018, 23:21:00 czas Polski »
Dzięki za rzeczową odpowiedź. Bardzo mi pomogłeś. Jeszcze dużo nauki przede mną - tej praktycznej i teoretycznej...

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #5 dnia: 15 Marca 2018, 08:54:18 czas Polski »
Hej Krakowiaku - jeżeli bardzo chcesz sobie sprawić LieNielsena to wspaniale ale może problem leży gdzie indziej i nawet nowy LN nie będzie strugał tak jak tego chcesz? Z jakim strugiem walczyłeś poprzednio - być może wystarczy go odpowiednio przygotować do pracy i nauczyć się strugać? Wklejaj foty upartego struga...co chcesz strugać - jakie drewno? Co chcesz wykonać?

Offline raven

« Odpowiedź #6 dnia: 15 Marca 2018, 15:04:29 czas Polski »
masz tu na przykładzie samych Lie Nielsenów:

https://www.youtube.com/watch?v=v0VItLJTRnU

Offline Cracoviak

« Odpowiedź #7 dnia: 19 Marca 2018, 11:49:34 czas Polski »
Jeśli chodzi o naukę strugania to jeszcze dużo czasu minie zanim będę mógł powiedzieć że to potrafię. Wychodzę jednak z założenia że jednak lepiej uczyć się na porządnym sprzęcie i mieć pewność że jeśli coś nie wychodzi to wynika to tylko i wyłącznie z braku umiejętności. Poza tym jak już się nabierze doświadczenia, to praca porządnymi narzędziami sprawia jeszcze większą przyjemność.

Z jakim strugiem walczyłeś poprzednio - być może wystarczy go odpowiednio przygotować do pracy i nauczyć się strugać?

Mój strug to gładzik firmy Pinie. Na pewno jeszcze podejmę próbę jego "reanimacji", ale na razie nie mam na to ani czasu, ani cierpliwości. Nóż leży strasznie krzywo, dodatkowo  w momencie dokręcenia śruby ostrze się wygina i na styku odchylaka z nożem powstaje "mikroszpara" co powoduje blokowanie się wiórów. Jak dokręcę słabiej, to odchylak się przemieszcza. Na forum już poruszałem ten problem. Muszę spróbować zeszlifować ostrze odchylaka "do szpica", tak aby powierchnia styku była jak najmniejsza.

co chcesz strugać - jakie drewno? Co chcesz wykonać?

Będę się uczył stolarstwa, no i na pewno niejednokrotnie będę miał do czynienia z pracami ciesielskimi. Na razie w planach mam zrobienie altany i drewnianej werandy.

« Ostatnia zmiana: 19 Marca 2018, 11:51:14 czas Polski wysłana przez Cracoviak »

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Marca 2018, 12:36:11 czas Polski »
@raven , ten miglanc na tym filmie macha rekami jak wiatrak. Nie znoszę takich form prezentacji, więcej w nich pseudo fachowej sieczki marketingowej niż dobrej informacji.
@Cracoviak jak będziesz szukał porad, wsparcia to bardziej polecam Paul'a Sellers'a , Daneb'a Puchalski ( w ogóle ekipa z Lie-Nielsen'a jest całkiem dobra) itp. unikaj takich co to trzeba uważać żeby palcami oczu nie uszkodzili.

Offline raven

« Odpowiedź #9 dnia: 19 Marca 2018, 14:00:58 czas Polski »
Krzysiu, ten człowiek, mimo że młody, skończył 5 letnią szkołę Rycotewood Furniture Centre i zna się na rzeczy. Nie uważam, że jego filmiki są haotyczne, a ten, który podesłałem idealnie pasuje do zapytania kolegi Cracoviak, więc co tu dużo mówić...

Offline hycel

« Odpowiedź #10 dnia: 19 Marca 2018, 15:31:42 czas Polski »
Witam .
  A ja z uporem twierdzę ,ze na początek lepszy jest
dobrej marki strug drewniany .
 Jeżeli chciałbyś ,,pomachać '' strugami to zapraszam
na wycieczkę do Wrocławia ,tam masz do dyspozycji
kilkadziesiąt strugów . Pobawisz się i zorientujesz
co Ci leży .
  Pozdrawiam.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Marca 2018, 15:59:03 czas Polski »
Kolego @Raven nie pisałem tego aby Cię nawracać , broń Boże. Chciałem tylko zademonstrować swoją głęboką niechęć do tego typu komunikacji werbalnej. Już mój śp. Ojciec powtarzał mi od dziecka : "jak mówisz papą nie pokazuj łapą".
Ta moja głęboka niechęć do takiego przekazu wynika też z tego ,że wiele lat pracowałem w korporacjach i mając kontakt z tymi tzw. trenerami i ich couchingiem nabrałem odrazy do takiego sposobu ( jaki prezentuje ten człowiek ) komunikowania się.
Ta odraza dotyczy pokazu w jakiejkolwiek dziedzinie : stolarstwa, ślusarstwa, garncarstwa czy też paralotniarstwa. ;)
Dzięki za zrozumienie.
Kolego @Cracoviak sorry za offtop.