Witam,
W ramach meblowania kolejnego pokoju popełniłem "projekt" mebli biurowych.
Nic nadzwyczajnego - parę szaf z płyty, półki, drzwiczki i szuflady.
W załączeniu zrzuty (krawędzie są kolorowe celowo, żeby się na ekranie nie zlewało wszystko, w rzeczywistości będzie okleina 1mm w kolorze płyty).
Proszę o wszelką konstruktywną krytykę, zarówno co do ergonomii, jaki i kwestii technicznych.
Ja miałem jedną wątpliwość - ponieważ chcę by górna krawędź dolnych drzwiczek i szuflad stanowiła jedną linię, to wyszło mi, że jeśli mam drzwiczki zarówno u góry i na dole to półka pomiędzy nimi musi być wyżej (szpara 2+2 mm, drzwiczki zachodzą 7 mm na półkę), a jeśli drzwiczki są tylko na dole, a nad nimi jest otwarta półka - to ta półka musi być niżej (drzwiczki zachodzą 16 mm na półkę).
Czy tak się robi? czy to poprawne podejście?
Czy wartości które są standardowo w programie są typowe i poprawne? - na przykład:
- odstęp między frontami szuflad: 3mm
- fronty szuflad oraz drzwiczki zachodzą na krawedź boczną, górną i dolną na 15 mm (3 mm pozostaje nie zakryte)
- między lewymi a prawymi drzwiczkami jest szczelina 2 mm
- między gónymi a dolnymi drzwiczkami jest szczelina 2+2 = 4 mm
Na ścianie B potrzebowałem podstawy pod drukarkę, dlatego szafka z prawej strony składa się z dwóch części - niższej o głębokości 50 na której będzie stała drukarka, a na to druga część jako nadstawka już o normalnej głębokości.