29 Kwietnia 2026, 01:20:16 czas Polski

Autor Wątek: Topola na podłogę do altany.  (Przeczytany 15088 razy)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Topola na podłogę do altany.
« Odpowiedź #30 dnia: 21 Maja 2014, 21:47:25 czas Polski »
jakie właściwości topoli mogą mieć na to wpływ?
Tanie   ,  lekkie  , niekonstrukcyjne  , a przedewszystkim  brak  garbników   i   żywicy ,

Offline Pieknodrewna

« Odpowiedź #31 dnia: 28 Października 2014, 20:57:10 czas Polski »
Kilka lat temu miałem deski z przetartej, jednej dużej topoli. Też zastanawiałem się co z nich zrobić. W końcu pociąłem wszystko na sztachety. Płot stoi do dziś..ale na nieszczęście albo drewno nie było dobrze wyschnięte albo kilkakrotna impregnacja drewnochronem nic nie dała. Sztachety dość mocno się pokrzywiły. Z daleka wygląda to tak, jakbym stare narty do płotu wsadził......
Staszek

Offline przeniek

« Odpowiedź #32 dnia: 28 Października 2014, 22:39:00 czas Polski »
kiedyś jak nie było paździerza i sklejek to robiono z cienkich desek topolowych plecy do szaf i kredensów.
jak ktoś planuje pełno-drzewne meble to polecam.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #33 dnia: 28 Października 2014, 23:55:39 czas Polski »
kilkakrotna impregnacja drewnochronem nic nie dała. Sztachety dość mocno się pokrzywiły

Z mokrego zrobiłeś i tak się  stało . Impregnacja nie wysuszonego drewna  też nic nie daje . Topola ma to do siebie , że w sztachetach pokrywa się naturalną patyną , co ma przedłużyć jej  żywotność .Na  wsiach dawniej ich nie  malowano .

Offline Henrryk

« Odpowiedź #34 dnia: 22 Stycznia 2019, 13:03:27 czas Polski »
Jurand z tego co się orientuję, to nigdy nie słyszałem żeby tople używać do wyłożenia czy stworzenia ławeczek w saunie. Do sauny preferowane są inne gatunki drzew jak świerk skandynawski czy jodła kanadyjska. Nie wiem jak to jest z topolą. Najlepiej będzie się poradzić specjalistów ze sklepu, który zajmuje się sprzedażą i budową saun: https://www.saunahome.pl/boazeria-do-sauny-c-18_150.html . Będziesz mieć jasność czy do wyboru drewna. Zawsze w takich sprawach się poradzić bo sama sauna nie jest tania a warto zrobić ją porządnie jak już ktoś się na nią zdecydował.