20 Maja 2026, 17:11:35 czas Polski

Autor Wątek: Wiata - pregola  (Przeczytany 8463 razy)

Offline pbaszyn

Odp: Wiata - pregola
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Maja 2014, 13:58:30 czas Polski »
U siebie zastosowałem kotwy wpuszczane:
http://www.leroymerlin.pl/files/media/image/465/1385465/product/podstawa-slupa-wpuszczana-psw70-domax,main.jpg
Trochę z nimi zabawy ale efekt super bo nie widać metalu na zewnątrz, tylko drewno.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Maja 2014, 22:10:03 czas Polski »
Właśnie chciałem zapytać o tą altanę Dietrisch - nie może być taka? Jak widzisz nie ma potrzeby dawać pionowych słupów w ścianach bocznych - 3m bez problemu załatwisz słupami narożnikowymi + zastrzały.
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline ogurasadaj

« Odpowiedź #17 dnia: 25 Maja 2014, 23:08:56 czas Polski »
ten projekt altaki nawet mam wydrukowany jako jeden z pierwszych. nie bralem go pod uwagę bo wiata miała być z dachem płaskim. jednak po przemysleniu waszych sugestii i ponownym przemierzeniu terenu moja będzie bardzo podobna do niej. dzięki za przypomnienie o tym projekcie.

Offline ogurasadaj

« Odpowiedź #18 dnia: 27 Maja 2014, 00:12:45 czas Polski »
Panowie, który wariant zastosować do połaczenia słup - murłata - belka? Czy w połączeniu za zacios ma znaczenie kolejność układania na sobie belek?

Offline demolkaa

« Odpowiedź #19 dnia: 27 Maja 2014, 08:40:07 czas Polski »
w twoim przypadku gdzie murłata wystawiona poza belkę pionową i na niej jest krokwia to nie można jej za bardzo osłabić zacięciami dlatego ja wybrałbym 5 połączenie.
Nie ma haka na DIY cwaniaka.

Offline leku

« Odpowiedź #20 dnia: 27 Maja 2014, 09:49:37 czas Polski »
Wszystkie te wyszukane wcięcia, zacięcia, czopy miały sens wieki temu jak nasi przodkowie dysponowali
materiałem o przekroju 20x20 cm :) Jak się buduje z zapałek to trzeba patrzeć na Skandynawów, Kanadyjczyków
czy mieszkańców USA. Po prostu klasyczne połączenia osłabiają znacznie taki cienki materiał.
To taka moja dygresja  ;)

Natomiast jeśli chce się poćwiczyć nowe techniki łączenia dla estetyki i efektów wizualnych
to jak najbardziej nie odciągam wątkotwórcy od zamierzonych technik :)

Offline ogurasadaj

« Odpowiedź #21 dnia: 29 Czerwca 2014, 21:53:56 czas Polski »
a oto i owoc mojej ciężkiej acz przyjemnej pracy.