01 Lipca 2026, 22:47:32 czas Polski

Autor Wątek: Bukowy strug- przywracanie do łask  (Przeczytany 10526 razy)

Offline PiotrM

Odp: Bukowy strug- przywracanie do łask
« Odpowiedź #30 dnia: 05 Stycznia 2014, 12:30:40 czas Polski »
Witam, strug ma nóż w oryginale półokrągły , takiego go kupiłem , teraz po przejrzeniu forum , i dzięki temu co napisaliście , że służy do zgrubnego zebrania materiału, otwór jest w kształcie prostokąta, tak  że nie jest za duży, i może często się zapychać, muszę rozejrzeć się
za równiakiem , może uda mi się coś poszukać.
Muszę jeszcze " przywrócić do łask kila ściągaczy długich z fabryki BYDGOSKIEJ - są wiekowe ale może uda mi się je doprowadzić do użytku,
Dziękuję za pomoc w zidentyfikowaniu, jeszcze tylko próba strugania nim , ale dopadło mnie jakieś przeziębienie i .... pewnie będzie przerwa .
 :)
pozdrawiam,

Offline krzyś48

« Odpowiedź #31 dnia: 05 Stycznia 2014, 13:11:08 czas Polski »
Myślę że ktoś z kolegów profesjonalistów mógłby  podzielić się wiadomościami na temat drewnianych strugów (poparte fotkami) jaki to strug  i zastosowanie żebyśmy się nie mordowali jakimś gładzikiem chcąc zebrać więcej ;D
Posiadam podobny strug tylko nóż prostokątny  :P    i pytanko jakby zamiast półokrągłego noża założyć prostokątny to byłby gładzik? czy jakoś tam i przypominam że jestem st.hobbistą i z tond takowe profesjonalne zapytanie ;D ;D ;D

Offline robson

« Odpowiedź #32 dnia: 05 Stycznia 2014, 15:52:07 czas Polski »
Krzyś 48, z tego co piszesz masz strug równiak taki jak zdjęciach wyżej do kompletu proponował bym zaopatrzyć się w strug o nazwie  gładzik jak nazwa wskazuje służy do prac wykończeniowych( wyposażony jest w odchylak ,który zapobiega wyrywaniu włókien ).
Więcej informacji znajdziesz w sieci kto jak kto Ty na pewno dasz radę   :)

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 05 Stycznia 2014, 15:56:43 czas Polski wysłana przez robson »

Offline krzyś48

« Odpowiedź #33 dnia: 05 Stycznia 2014, 16:52:37 czas Polski »
No ja głupi  przecież internet to kopalnia wiedzy 

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 02 Lutego 2014, 21:25:56 czas Polski »
Witam,

ja dziś znalazłem 2 takie strugi. Są w nie najlepszym stanie, noże są tragiczne. Czy to są też stare, bukowe strugi? W jednym brakuje chyba jednej blaszki; takiej jak przy drugim- jest dokręcona do noża. Muszę jak najszybciej nabyć papiery wodne i zwykłe i zacząć przywracać je do łask. Co powiecie?

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #35 dnia: 02 Lutego 2014, 22:56:03 czas Polski »
Ten wąski to chyba zdzierak i on pracuje bez blachy  (   w ogóle  to  inny nóż )   Te strugi odnawiasz papierem na sucho

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 03 Lutego 2014, 20:04:33 czas Polski »
Te strugi są takie same, może na zdjęciach tego nie widać.
Wiem, że do drewnianych elementów zwykły papier. Moje wątpliwości dotyczą tych zniszczonych noży. Czy są one jeszcze do odratowania? Nie znam się na tym i nie chciałbym ich zniszczyć jeszcze bardziej (nie mam też narzędzi do tego). Jeden z noży jest mocno wyszczerbiony, czy np.na szlifierce można je wyrównać czy może lepiej je oddać w ręce specjalisty w celu wyrównania i naostrzenia na szlifierce z prawdziwego zdarzenia?

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #37 dnia: 03 Lutego 2014, 20:14:26 czas Polski »
Można wyrównać na szlifierce, ale trzeba nie przegrzać tzn chłodzić przy szlifowaniu.
Jak już wszystko ładnie wyczyścisz przeszlifujesz, technologię ostrzenia i różne metody masz opisane dokładnie na forum, plus film Jarka jak to robić.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #38 dnia: 03 Lutego 2014, 20:44:16 czas Polski »
Tak jak niżej pisze kolega  . Ważną bardzo rzeczą jest idealne dopasowanie  odchylaka  wiórów  ( blacha  przykręcana )    na jej  końcu  do  noża . Tam nie może być  żadnej   szparki bo   będzie  zadzierał   wióry  w tą  szparę  i  nici  z   dobrej  pracy  . :)

Offline Rizer

« Odpowiedź #39 dnia: 03 Października 2014, 20:11:44 czas Polski »
Witam. Ja też niedawno odnowiłem 2 strugi: kątnik i zwyczajny taki jak wcześniej w tym wątku. Odnawianie starych zapomnianych narzędzi to bardzo przyjemna praca a najlepsze jest jak widzimy gdy pięknie działają :)
,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #40 dnia: 10 Października 2014, 14:25:51 czas Polski »
Na 3-cim zdjęciu, łamacz jest założony nie po tej stronie noża. Jak będziesz to składał to łamacz od płaskiej strony noża.