03 Lipca 2026, 04:40:24 czas Polski

Autor Wątek: Bukowy strug- przywracanie do łask  (Przeczytany 10532 razy)

Offline szymonzapal

Bukowy strug- przywracanie do łask
« dnia: 16 Grudnia 2013, 19:58:12 czas Polski »
Udało mi się nabyć za dosłownie ,,pieniądze na cukierki'' Bukowy strug. Naprawdę kawał solidnego
narzędzia ciężki i masywny, bardzo twardy i gruby nóż. Mało wiem na temat tego struga. Dodam ,że nie jest to żądna marketów-ka.
Jak szepniecie jakieś info o tym strugu to nie tylko pomożecie mi ale także innym czytelnikom. Jak zamieściłem w temacie,
chciałbym bardzo owe narzędzie przywrócić do łask, bo czuje że jest warto i z nawiązką mi się to odpłaci w przyszłych realizacjach.
Prośba do was o wskazówki i autorytarne wypowiedzi. Pisać co wiecie w jaki sposób byście wykonali daną czynność czemu tak a nie inaczej.
Może mieliście bądź macie do czynienia z takim sprzętem. Największy problem podejrzewam będę miał ze szlifowaniem stopy.
Spód ma mało powierzchnię i domyślam się że będzie problem z utrzymaniem samego kąta i płaszczyzny ( idealnie prostopadłej do ścian).
Owe ściany nie są równe i przydało by się poprawić bo mają duża niepowieszenie (można to by wykorzystać w późniejszych pracach)
Kolejny ,, feler'' w moim nowym nabytku to nóż. Jest strasznie krzywy, ostrzony dosłownie chyba osełką na kolanie. Konieczny będzie duży zbiór i tu też pojawiają się nie jasności ,,gdzie, co, jak''Za wszelkie wskazówki i komentarze z góry dziękuje i zapraszam do aktywności. Kondycja opisywanego struga pokazana na zdjęciach ;)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
Odp: Bukowy strug- przywracanie do łask
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Grudnia 2013, 22:12:45 czas Polski »
Strug  równiak bez łamacza wiórów ( tzw. pojedyńczy )  następny  w kolejności  po  zdzieraku    .  a po nim  będzie   gładzik   .Pracę przy równaniu jego  wykonaj zawsze z wbitym nożem  ( cofnięte  ostrze by nie  wystawało  ze stopy  ) i klinem tak  jakbyś chciał  nim  pracować . Dlatego tak   ,  bo zrobisz to bardziej  precyzyjnie . Można po sprawdzeniu  kątów  zdecydować o  przeszlifowaniu jednej bocznej płaszczyzny ( nie za dużo ) Następnie dociskając tą stroną do prowadnicy ustawionej   90 *  idealnie do  stołu  ( prostego ) na  którym dasz papier  ścierny i  wyrównasz stopę dolną  . Następnie stopą dociskasz do prowadnicy i wyrównasz drugi bok  struga . Jak będziesz strugał to zwróć uwagę czy wiory swobodnie  wylatują , czy się gdzieś nie  haczą  np o klin . Po całej pracy   ze  szlifowaniem  daj olej i możesz zawoskować .
Nóż powinien być naostrzony tak  ,że jak go zamocujesz w strugu będzie równo  wystawał a narożniki  ostrza   z lewej  i prawej   strony lekko zjedziesz więcej   ,  tak  by końcy ich nie było widać po  wysunęciu noża na 1 mm z stopy .

Offline szymonzapal

« Odpowiedź #2 dnia: 20 Grudnia 2013, 18:12:12 czas Polski »
Stopa po pierwszym szlifie. Przy tej pracy nie polecam zbyt grubego papieru.
Powolutku a się uda. Jak się podoba efekt 1,5h pracy? Myślę, że w porównaniu to tego co było jest nie źle ;)
Niedługo wezmę się za nóż i za ściany boczne.

Offline robson

« Odpowiedź #3 dnia: 20 Grudnia 2013, 20:34:10 czas Polski »
 Rzekłbym klasyka w czystej postaci ,dawniej tylko takimi się pracowało ,ciekawe czy coś mówi wam marka Drezdenko?

Offline szymonzapal

« Odpowiedź #4 dnia: 20 Grudnia 2013, 20:53:08 czas Polski »
Dawniej? myślę, że teraz też są z powodzeniem wykorzystywane.
Postaram się go doprowadzić do stanu idealnego i zobaczymy jak się nim pracuje ;)

Offline robson

« Odpowiedź #5 dnia: 20 Grudnia 2013, 21:03:29 czas Polski »
Dawniej miałem na myśli początek mojej zabawy ze stolarstwem  :)
masz rację spora rzesza stolarzy używa drewnianych strugów , na tym forum to ewenement tylko V...,N...i takie tam.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Grudnia 2013, 21:37:35 czas Polski »
Szymonie, zapału Ci nie brakuje, a efekty są widoczne.Powodzenia. :)

Offline Adam

• Full Member
  • Ocena +6/-1
  • Projekt - połowa sukcesu
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Grudnia 2013, 21:59:46 czas Polski »
masz rację spora rzesza stolarzy używa drewnianych strugów , na tym forum to ewenement tylko V...,N...i takie tam.

Ja mam tylko drewniane, no może, jeden metalowy, ale to szajs kompletny.  :D

szymonzapal - nóż będzie oryginalny, czy nowy kupujesz?
« Ostatnia zmiana: 20 Grudnia 2013, 22:02:00 czas Polski wysłana przez Adam »

Offline szymonzapal

« Odpowiedź #8 dnia: 20 Grudnia 2013, 22:14:07 czas Polski »
Nóż zostaje, jest gruby i strasznie twardy i właśnie z nim będzie ogrom pracy( dużo do zebrania jak widać na fotach)
W sumie nie mam pomysłu jak to zrobić. No na kamieniu wydaje mi się będzie problem.

Offline robson

« Odpowiedź #9 dnia: 20 Grudnia 2013, 22:36:20 czas Polski »
Co do ostrzenia noża to proponuje starą szkołę którą stosuje z powodzeniem od lat,
zacząłbym od szlifierki o ile  nóż ma szczerby należy delikatnym ruchem na boki od lewej do prawej strony  przejechać po prowadnicy szlifierki ustawiając nóż prostopadle do kamienia, to tyle jeśli chodzi o równanie krawędzi ,jeszcze jedno po tej operacji sprawdź cz jest kąt prosty.
Ostrzenie zasadnicze też na szlifierce, ustaw prowadnice na szlifierce tak aby po zetknięciu z kamieniem dawało to kąt 45 stopni ,może pomóż sobie małym przyrządem przykręcając prostopadle do noża i dosuwając do prowadnicy ,pamiętaj ''przeciągnij w jedną i drugą stronę '' i nóż musisz zanurzyć w wodzie tak aby się nie przegrzał , efekt końcowy powinien być taki że spoglądając na fazę jest jeden ślad po szlifierce :)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Grudnia 2013, 10:15:26 czas Polski »
Ja bym wyprowadził z grubsza krawędź na szlifierce (najlepiej wolnoobrotowej ale było już na tym forum że i na "zwykłej" można pamiętając o chłodzeniu) a potem cierpliwie kamień lub papiery wodne. Jest to niewątpliwie niesamowicie upierdliwe ale jestem pewien, że dasz radę :) Cierpliwości dodaje świadomość, iż w zasadzie robisz to raz. Później, w trakcie użytkowania tylko podostrzasz.
Powodzenia. Trzymam kciuki!

Offline szymonzapal

« Odpowiedź #11 dnia: 21 Grudnia 2013, 11:35:27 czas Polski »
Właśnie wyprowadziłem ściany boczne pod kątem prostym do stopy. Efekt super bym rzekł.

Offline MetQ

• Full Member
  • Ocena +2/-1
  • Wiara czyni cuda
  • View Gallery
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Grudnia 2013, 12:08:55 czas Polski »
Płaszczyzny wyprowadzasz takim samym sposobem jak w przypadku poprzedniego struga?
Ad meliora tempora

Offline szymonzapal

« Odpowiedź #13 dnia: 21 Grudnia 2013, 13:26:27 czas Polski »
Podobnie, ale zwrócił bym tu uwagę na grubość papieru, chodzi o płynne ruchy. Jeżeli będzie za gruby, zaczniemy zarpac i nici z roboty :D

mily68

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Grudnia 2013, 13:32:32 czas Polski »
Szymon, jesteś pewien, że ten kątownik na pewno trzyma 90 stopni? Miałem kilka takich i wszystkie były niedokładne :(