23 Czerwca 2026, 17:24:40 czas Polski

Autor Wątek: Ławka dwuosobowa - wyd. 2 poprawione  (Przeczytany 10426 razy)

Offline MarcinW

Odp: Ławka dwuosobowa - wyd. 2 poprawione
« Odpowiedź #45 dnia: 18 Listopada 2013, 21:50:34 czas Polski »
Wkleiłeś je pewnie na kołki?
No i tu muszę się po cichu do czegoś przyznać - te sześć desek siedziska to jedyne elementy połączone z calością za pomocą wkrętów. Pierwsza deska (ta z zaokrąglona krawędzią) jest wklejona na kołki. Natomiast pozostałe 6 szt zrobiłem na wkręty. Zrobiłem tak ponieważ bałem się że kołkami i wklejaniem nie będę w stanie ich dokładnie podociagać równomiernie - deski nawet dzisiaj rano nie były już aż tak proste niż w dniu wyrównania kilka tygodni temu. Czyli dokladnie "modrzewiowe humory" o których piszesz. I dlatego zastosowałem wkręty. Pomyślałem również, że skoro tych wkrętów i tak nie widać, nie wystają żadne łby, to zastosowanie w tym miejscu kołków będzie troche sztuka dla sztuki - naklad pracy większy, a wartości dodanej prawie nie ma.
Zdaję sobie sprawę, że fakt użycia tych kilku wkrętów może zostać trochę gorzej odebrany, ale taka podjąłem decyzję przy realizacji tej ławki. Mam juz pomysły na nowe meble gdzie nie będzie wkrętów wogóle i tam rzeczywiście będzie to widoczne.

Offline Jakub

« Odpowiedź #46 dnia: 18 Listopada 2013, 21:54:28 czas Polski »
Dobrze zrobiłeś  ;)
Pozdrawiam Jakub.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #47 dnia: 18 Listopada 2013, 21:55:22 czas Polski »
kto kupuje na zimę angielską ławkę ogrodową?
Może nie tyle kupuje - ławka trafiła do rodziny.
Ale ja bym ujął to bardziej na zasadzie - trzeba się nauczyć ładnie robić przez zimę, żeby móc coś działać na wiosnę :)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 18 Listopada 2013, 21:57:54 czas Polski »
Marcin - jednym słowem - wypas! :)

Offline Damiano85

• Newbie
  • *
  • Ocena +3/-0
  • Wszystko jest trudne za nim stanie się łatwe :)))
  • View Gallery
« Odpowiedź #49 dnia: 15 Grudnia 2014, 23:31:53 czas Polski »
Ta mi się zdecydowanie podoba bardziej, aż  zainspirowałeś mnie do zrobienia podobnej. Chociaż do szwagra stylu by pasowała w takiej formie idealnie. Więc mam pomysł na prezent:) Ale póki co zrobię moje projekty z góralskiego repertuaru:)
Patience is the best remedy...
 ...for every trouble. Jak napisała mi kiedyś na ścianie moja piękniejsza połowa mnie:)

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #50 dnia: 19 Grudnia 2014, 14:15:56 czas Polski »
1. Czy te czopy są w kształcie trapezu czy mi się zdaje? Żeby mieć powtarzalność czopów to chyba najlepiej zamontować frezarkę w stolik i masz idealnie zrobione.
2. Tak mi się wydaje, że jakbyś zrobił siedzisko "nieckowate" to by fajniej się mebel prezentował. Znaczy robota super, ale trochę udziwnień i już mebel wygląda "indywidualniej"
3. Ten flek to dlatego że sęk wypadł?
4. ..... gdzie są wkręty - bo piszcie i ich nie wiedzę  ;D

Offline MarcinW

« Odpowiedź #51 dnia: 19 Grudnia 2014, 22:10:49 czas Polski »
No to po kolei :) :
1. czopy rzeczywiście wychodziły mi wtedy każdy inny - niektóre nawet w kształcie trapezu. trochę czasu zajęło mi zanim się nauczyłem robiz proste czopy, ale jak to mówią: "za 120-tym razem zawsze wychodzi"
2. jeśli prześledzisz wątek od początku to ta ławka powstała praktycznie bezpośrednio po tym wątku: http://forum.domidrewno.pl/realizacje-widzow-domidrewno/lawka-dwuosobowa/
i tym samym stanowiła rozwinięcie i krok naprzód. to było ponad rok temu - obecnie wiele elementów zrobiłbym inaczej - i profil siedziska byłby właśnie jedną z nich :)
3. kilka, albo nawet kilkanaście fleków w całości zostało użytych w miejscach gdzie sęki były, ale schorowane - teraz wiem, że to jedna z cech modrzewia którrą trzeb apoznać dokładnie poznać by efektywnie wykorzystać

Offline MarcinW

« Odpowiedź #52 dnia: 20 Grudnia 2014, 13:35:39 czas Polski »
a i jeszcze:
4 - wkręty są użyte tylko do przymocowania desek siedziska od spodu. Z góry ich nie widać