27 Kwietnia 2026, 23:53:53 czas Polski

Autor Wątek: Wymiana uchwytu wiertarskiego  (Przeczytany 31937 razy)

krzysiek

• Gość
Wymiana uchwytu wiertarskiego
« dnia: 25 Stycznia 2015, 20:01:13 czas Polski »
Witam
Mam problem z wymianą uchwytu. Mój uchwyt jest mocowany wkrętem (krzyżakowym) wkręcanym czołowo w wałek wiertarki. W jednej wiertarce wydarłem łeb wkręta i nie bardzo wiem jak sobie z tym poradzić. W wkrętarce uchwyt mocowany jest podobnie ale nie ruszam nic bo nie wiem czy przypadkiem wkręt nie jest wkręcany "w lewo" . Czy mógłby mnie ktoś oświecić w tej sprawie i ewentualnie doradzić co zrobić z wkrętem o wydartym łbie  :-\
Pozdrawiam
Krzysiek

mily68

• Gość
Odp: Wymiana uchwytu wiertarskiego
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Stycznia 2015, 20:29:45 czas Polski »
Wywiercić otwór i użyć wykrętaka (coś jak gwintownik z odwrotnym gwintem). Przy gwincie lewym możesz w wywiercony otwór wbić np. coś kwadratowego (trójkątnego) że stożkowym końcem i próbować wykręcić śrubę. Nie żałuj WD40 itp.
Ew. wywierć w śrubie jak największy możliwy otwór i próbuj wydłubać resztę. Może będzie trzeba poprawić gwint w wałku.
Tyle mi na szybko przychodzi do głowy.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Stycznia 2015, 20:46:00 czas Polski »
Dzięki za podpowiedź , mam komplet wykrętaków . Czy to jest prawdopodobne by ten wkręt był wkręcany w "lewo" ?

Offline robson

« Odpowiedź #3 dnia: 25 Stycznia 2015, 20:50:11 czas Polski »
Wysoce prawdopodobne jest,  że śrubka ma lewy gwint   :)

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Stycznia 2015, 21:20:25 czas Polski »
Dzięki Robson  ;)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #5 dnia: 25 Stycznia 2015, 21:22:34 czas Polski »
Heloł ;D Krzysiu ,dopełnij formalności ;)
http://forum.domidrewno.pl/przedstaw-sie-na-did/
Ja z takimi śrubkami radzę sobie tak:
-biorę wiertło np.6 bo śrubka to chyba 5
-wiercę w łebku śrubki do momentu aż odpadnie 
-zdemontować uchwyt -na forum gdzieś było o demontażu(klucz imbusowy w uchwyt zakręcić krótszą stroną i młotkiem energicznie uderzamy w klucz,w zależności jaki gwint)
-jak już pozbędziemy się uchwytu to powinno być łatwiej ustalić jaki gwint no i śrubka powinna wystawać trochę żeby było za co złapać i odkręcić
-z wykrętakami mam niemiłe wspomnienia  i nie wiem czy polecać jakby co dalej nie wychodziło
-kiedyś przyspawałem kawałek metalu do resztek śruby i tak pozbyłem się bólu w postaci resztki śruby :P

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Stycznia 2015, 22:39:46 czas Polski »
Witaj Krzyś
Formalności zaraz dopełnię.
Wątek o wymianie uszkodzonego futra w wiertarce PERLE oczywiście przeczytałem.
Co do wiercenia to mam jedną wątpliwość , czy nie zniszczę wiertła , bo łeb wkręta jest "grzybkowaty" z krzyżakiem który jest wyrobiony, a wiercić będę " z ręki". Może najpierw spróbuje jakimś starym może nawet lekko tępym wiertłem żeby wygładzić krzyżak w łbie wkręta.

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #7 dnia: 26 Stycznia 2015, 07:11:52 czas Polski »
W wkrętarce uchwyt mocowany jest podobnie ale nie ruszam nic bo nie wiem czy przypadkiem wkręt nie jest wkręcany "w lewo"
Tak wkręt posiada lewy gwint a główka wiertarki prawy, czy to w wiertarce czy wkrętarce. Zapobiega to odkręcaniu główki podczas pracy na ,,lewych" obrotach. Możesz spróbować  w pozostałość łba (w krzyżak),  płaski wkrętak lekko wbić i próbować wykręcić. Dodatkowo pobijanie powinno zluzować zacisk gwintu coś na zasadzie kluczy udarowych. Mi ten sposób się zawsze sprawdził.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Stycznia 2015, 08:42:57 czas Polski »
No to mam już jasność sprawy, wielkie dzięki.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #9 dnia: 26 Stycznia 2015, 09:03:28 czas Polski »
Co do wiercenia to mam jedną wątpliwość , czy nie zniszczę wiertła , bo łeb wkręta jest "grzybkowaty"

Wiertło to musi być dobrego gatunku ,innym (złej jakości) to tylko roboty sobie narobisz bo ci ucieknie na bok .A śrubka może być złośliwa, odkręcić się nie da(łepek zepsuty wkrętakiem o końcówce hartowanej) ,ale może być, jak by tu powiedzieć lekko hartowana, no i co wtedy?będziesz mówił że taki ..........tak tobie doradził :P
Pozdrawiam :)

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Stycznia 2015, 13:08:38 czas Polski »
Więc sytuacja na ten moment jest taka :
- wkręt wykręciłem ("lewy")
- uchwytu zdjąć nie mogę , na wałku nie ma żadnych nacięć pod klucz płaski żeby go unieruchomić.
Nie wiem może to jest uchwyt mocowany na stożek.
Wiertarka to FERM typ FPD 810 z udarem.
Próbowałem delikatnie  młotkiem stukać w tylną ściankę uchwytu ale nic nie poszło. Na razie zalałem WD40.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #11 dnia: 26 Stycznia 2015, 13:58:36 czas Polski »
-zdemontować uchwyt -na forum gdzieś było o demontażu(klucz imbusowy w uchwyt zakręcić krótszą stroną i młotkiem energicznie uderzamy w klucz,w zależności jaki gwint)

Głupio cytować samego siebie :P 
no i znalazłem do poczytania
http://forum.domidrewno.pl/wiertarki-wkretarki/perless-jak-wymienic-futerko/
poczytaj z uwagą ;)

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Stycznia 2015, 16:29:25 czas Polski »
poczytaj z uwagą ;)
Rzeczywiście , kto czyta nieuważnie to tak jakby nie czytał wcale.
Poszło jak z płatka już po trzecim razie, nawet młotek nie musiał być ciężki. Jak dobrze pamiętam z fizyki zadziałał tzw moment siły - ten od wbijania min. gwoździ.
Wielkie dzięki.