08 Maja 2026, 09:17:24 czas Polski

Autor Wątek: Bosch PTS 10 problem z tarczą.  (Przeczytany 5817 razy)

Offline Cornholio

Odp: Bosch PTS 10 problem z tarczą.
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Kwietnia 2015, 23:50:20 czas Polski »
Moja ma może coś koło 5 lat i o łagodnym rozruchu nie ma mowy.

Będę wkrótce testował działanie rezystora rozruchowego (dostępnego na naszym pomarańczowym targowisku np po wpisaniu w szukajkę "soft start") bo jakoś czuje dyskomfort obserwując zachowanie się omawianej pilarki podczas uruchamiania  :)

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #16 dnia: 27 Kwietnia 2015, 12:55:13 czas Polski »
Mam 3 soft starty z allegro te po 15 zl chyba i super sprawa - ja to mam do pilarki pod stolikiem.

Offline alehar

« Odpowiedź #17 dnia: 27 Kwietnia 2015, 13:30:40 czas Polski »
Mam 3 soft starty z allegro te po 15 zl chyba i super sprawa - ja to mam do pilarki pod stolikiem.

Możesz podać jakiś link albo coś polecić. Moja pilarka - 1200 W. Na starcie dostaje takiego kopa że aż nieprzyjemnie sie robi :(
Korków nie wywala, ale coś chyba powinienem z tym zrobic...
Takie coś ?
http://allegro.pl/miekki-start-wolny-rozruch-soft-rezystor-lagodny-i5096926715.html

Pozdrawiam Alehar

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #18 dnia: 27 Kwietnia 2015, 13:34:56 czas Polski »
Tak, identyczne mam, nie wiem czy akurat z tej aukcji ale urządzenie identyczne. Super sprawa, bo tak jak piszesz - przy starcie masakra była, korków Ci raczej nie wywali, ale przekładnia po tyłku dostaje równo.

WAŻNE - musisz mieć wyłącznik który rozłącza fazę i neutralny - oba styki muszą być odłączane przez wyłącznik, a nie tylko jeden jak to zwykle jest czyli fazowy.
« Ostatnia zmiana: 27 Kwietnia 2015, 13:38:07 czas Polski wysłana przez przemoprzem »

Offline alehar

« Odpowiedź #19 dnia: 27 Kwietnia 2015, 13:42:26 czas Polski »
Mam wyłącznik KJD 17
Pozdrawiam Alehar

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #20 dnia: 27 Kwietnia 2015, 13:54:59 czas Polski »
Głowy sobie uciąć nie dam, ale ze schematu wychodzi że oba styki są rozłączane więc powinno być ok. Soft start nie zadziała np we frezarce gdzie jest regulacja obrotów - z tego co wujek (automatyk) mi tłumaczył to  nie da się elektroniki (regulacja obrotów) sterować elektroniką (soft start). Ale w pilarce mi to działa i polecam mocno. Oczywiście kostka zamontowana w puszcze z włącznikiem, bo do pilarki raczej nie wejdzie - nie sprawdzałem bo nie miałem potrzeby.