28 Kwietnia 2026, 02:31:27 czas Polski

Autor Wątek: Narzędzie do domowego cięcia drewna  (Przeczytany 5059 razy)

Offline krzyś48

Odp: Narzędzie do domowego cięcia drewna
« Odpowiedź #15 dnia: 31 Sierpnia 2015, 19:40:40 czas Polski »
Nie będziesz miał porównania w piłach jak kupisz same "mercedesy" :P
Musiałbyś popracować najpierw prostą ,tanią a potem japońską i wtedy zobaczysz różnicę :)
W zasadzie na forum DiD wspominano, ale w tym wątku chyba nie padło, że japońskimi pracuje(ciągnie) się do siebie.

Offline swfr

« Odpowiedź #16 dnia: 31 Sierpnia 2015, 20:46:47 czas Polski »
I to będzie chyba najlepszy wybór do pracy z drobnym materiałem.
Jak ma parę w rękach to nie tylko do drobnych materiałów. Jak nie ma pary - to sobie wyrobi. Ja ciąłem belki o przekroju 15x15 cm. Męka bo drobne zęby, ale jak piękna krawędź cięcia!

Offline krit 6

« Odpowiedź #17 dnia: 13 Września 2015, 20:36:22 czas Polski »
Żeby zacząć prace z drzewem  wcale nie trzeba wiele inwestować, kupować piły z górnej półki, bóg wie jakiej drogiej strugnicy czy pilarko stołowej lub taśmowej.  Wystarczy jakieś stare biurko, piła z bazaru na kilka złotych,  kilka ścisków, jakieś tanie dłuta, ze dwa "zabytkowe strugi, korba lub wiertarka ręczna mechaniczna i trochę chęci. Co do piły japońskiej , to bardzo dobry pomysł. Jednak ceny powalają.  Ja za kwotę jaką kosztuje jedna piła mam nieźle wyposażony kąt do majsterkowania, i niby piłę japońską mojego pomysłu. Spisuje się bardzo dobrze, i jest dobra do nauki piłowania japońską, wyrabiasz sobie nawyk poprawnego piłowania.