26 Czerwca 2026, 20:48:48 czas Polski

Autor Wątek: Cyklina  (Przeczytany 9899 razy)

Offline PiotrM

Odp: Cyklina --------
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Czerwca 2014, 10:33:59 czas Polski »
witam,
Amigor, to  moja pierwsza samodzielna praca, spędziłem przy tym jednym krześle trochę godzin.Syn pomógł mi przy klejeniu krzesła.
Mój syn który jest stolarzem, jak policzył godziny to mówił że to nie rentowne zajęcie.
Ja robiłem tę renowację jako drugą, swoją prace z dużym nakładem pracy, nie jestem stolarzem. I nie chodziło mi o zysk.
Krzesło podarowałem moje 13 letniej córce.
Przy tej pracy , przerobiłem chemiczne zdjęcie starych lakierów.Szlifowałem w zasadzie większość ręcznie.
No i na czym mi zależało najbardziej nie  użyłem lakieru na dębie, bejca, olej i wosk.

Wosk pierwotnie chciałem użyć swojej własnoręcznie wykonanej pasty woskowej wg przepisu Pani Lidki .
Zrobiłem tą pastę z wosku pszczelego ,z przepisu
podanego w pkt 1
. 100g  węglanu potasu ,200g wosku, 900 ml wody

Połowę  wody  +  100 g potażu  mieszając   zagotować i dodać rozdrobniony  wosk . Po jego rozpuszczeniu  dodać  resztę  wody i  wlać do  słoika jako  pastę.
ale ta pasta jest tempa i nie wiem czy przepis Pani Lidki, to należy rozumieć tak że pkt 1  to pewien pierwszy etap pracy na pastą i potem należy przejść do punku t 2 i pkt 3?

Moja pasta jest tempa, nie ma poślizgu, ?
Przy renowacji tego krzesła użyłem gotowej pasty

Pierwszą odnowiłem piłę po moim dziadku , i to była żmudna i długa, praca, piła ramowa.
Przy jej odnowieniu tez spędziłem dużo czasu.
Po odnowieniu tej piły , powiesiłem ją w honorowym miejscu w moim warsztaciku i ucieszyłem się że piła prawie 10o letnia
jest w takiej dobrej formie.

pozdrawiam
PiotrM

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
Odp: Cyklina
« Odpowiedź #16 dnia: 08 Czerwca 2014, 11:38:01 czas Polski »
Piotrze, solidna robota. "+"
Duży nakład pracy ale zapadnie Ci w pamięci na wiele, wiele lat ale i tak najważniejsza jest satysfakcja z dobrze wykonanej pracy.
I jeszcze pytanko małe , co to za pilarka z wózkiem?- jeśli można wiedzieć  ???
« Ostatnia zmiana: 08 Czerwca 2014, 11:40:04 czas Polski wysłana przez Waldi »

Offline PiotrM

« Odpowiedź #17 dnia: 08 Czerwca 2014, 16:54:59 czas Polski »
witaj,
Waldi to PRECISIO CS70, długo zastanawiałem się w moich garażowych warunkach jaką pilarkę kupić, przerabiałem temat już sam nie wiem ile razy.
Były momenty że się w danych technicznych gubiłem!?
Film Jarka obejrzałem kilka krotnie, dla takich żółtodziobów jak ja przydałoby się aby filmy , z użyciem narzędzi i maszyn były tak zrobione że ukazują pracę maszyny przy wyrobie-produkcji całego wyrobu od A-do Z.

Tak byłem świadomy swojej decyzji i kupiłem ją dla siebie po bardzo długim okresie zastanawiania się.Teraz jest w wolnych chwilach dość mocno zaabsorbowany i w pracy i w domu, ale pomaleńku uczę się z niej korzystać.

pozdrawiam
Piot

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #18 dnia: 08 Czerwca 2014, 19:33:20 czas Polski »
Dzięki za odpowiedź, tak mi się wydawało patrząc na zdjęcia ale pewności nie miałem. :)

Offline kreczmar

« Odpowiedź #19 dnia: 19 Czerwca 2014, 16:10:18 czas Polski »
A koś może mi powiedzieć co daje stosowanie cyklin różnych grubości? im cyklina jest cieńsza tym obrabiany materiał bardziej... no właśnie co? Błyszczy się bo to że gładki to chyba na pewno :>

Offline studio tata

« Odpowiedź #20 dnia: 19 Czerwca 2014, 16:31:36 czas Polski »
grubsza mozna agresywniej pracowac