30 Kwietnia 2026, 03:30:51 czas Polski

Autor Wątek: Starmix ISC ARD 1435 EWS czy Festool CTL 26 AC??  (Przeczytany 28550 razy)

kwita

• Gość
Odp: Starmix ISC ARD 1435 EWS czy Festool CTL 26 AC??
« Odpowiedź #30 dnia: 12 Grudnia 2016, 20:59:33 czas Polski »
Tego festola co napisałeś, mogę kupić u dealera Festool w cenie Starmix 1435, który sprzedają na aledrogo... Jak już pisałem, przy takiej samej cenie, to raczej nie można się zastanawiać, ma pojemnik na węża i kabel a to też już coś, mam tez systainery więc zawsze jeszcze można dopiąć coś.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 12 Grudnia 2016, 21:04:48 czas Polski »
Polecam ,  bardzo dobry sprzęt ;)

Offline RobRob

« Odpowiedź #32 dnia: 12 Grudnia 2016, 23:33:59 czas Polski »
Starmix i tak dla większości firm robi odkkurzacze

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 13 Grudnia 2016, 07:21:07 czas Polski »
Co do filtrów w starmixie. Nie wydaje mi się, żeby to był element eksploatacyjny, pokroju worków. Co prawda ja myłem je dopiero ze 3 razy, ale wyglądają wytrzymale i porządnie. Chyba nie jest to element przewidziany przez producenta do częstej wymiany. Może by się taki filtr uszkodził jakby wciągać nakrętki M12, ale przy pracy tylko z pyłami to IMHO cześć na lata.

Offline siemka

« Odpowiedź #34 dnia: 06 Lutego 2017, 20:05:48 czas Polski »
Nie chcąc mnożyć niepotrzebnych postów, pozwalam sobie podbić temat i poprosić o poradę.
Ponieważ ostatnimi czasy"nieco mi sie poprawiło  ;D" i w "mojej stajni" pojawiły się takie "rumaki" jak Metabo tks 254, Makita 2012nbx i kilka pomniejszych "źrebiątek", postanowiłem zakupić nowy i bardziej wydajny odkurzacz. W chwili obecnej korzystam z prostego odkurzaczyka rodem z Rzeszowa o nazwie PROFI, jest fajny , lekki, tani w użytkowaniu ale ma także wady....brak gniazda dla elektronarzedzi, niezbyt duża moc i mała pojemność.
Upatrzyłem więc STARMIX 1435 EWS IPULSE
Pytanie moje brzmi : ????
Czy warto do amatorskiej pracy takiego rumaka kupować, zaznaczę, ze nie przewiduje szlifowania gipsu, no może niewielkie remonty troszkę gruziku itp
Nie ukrywam, że mam na względzie oprócz jakości i wydajności także ekonomiczną stronę użytkowania....cena worków itp.
Jaki inny odkurzacz ew. ....budżet max 2000 netto
Bardzo będę wdzięczny za wszelkie porady
siemka

No to kupiłem Starmixa 1425 ipulse......super sprzęt, ale rzeczywiście jest jedna zdecydowana wada.....nie ma gdzie umieścić osprzętu gdy odkurzacz jest "w stanie spoczynku".....jak troszkę popracuję to ĺnaskrobię" więcej.

Offline leeching

« Odpowiedź #35 dnia: 06 Lutego 2017, 21:29:07 czas Polski »
ISC ARD-1425 EWS - mam od 3 lat i polecam.

Robi regularnie przy szlifowaniu gipsu i pracach w drewnie. Jadę cały czas na filtrach od nowości - raz na dwa miesiące je po prostu przedmuchuję. Nie używam żadnych worków.

Najwięszky minus - kupowałem w promocji w Bricomanie. Zaklejona oryginalną taśmą paczka - otwieram w domu i brakowało dwóch rur. Nie chciało mi się robić awantury, tym bardziej że mam w warsztacie mnóstwo rur od innych odkurzaczy i pasujących mam w zapasie. Ale pozwoliłem sobie napisać maila do producenta w DE - numer seryjny, zdjęcie opakowania, opis itp.

Nikt mi nie odpisał i o to mam żal :)

Trochę to niepodobne do Niemców, żeby tak zlewać klienta.

Offline RobRob

« Odpowiedź #36 dnia: 07 Lutego 2017, 10:22:54 czas Polski »
Jeśli brakowało ci tych dwóch długich rur to nie ma co żałować.
Mam od paru miesięcy ten odkurzać chociaż mało go używam
Naprawdę dobry odkurzacz ,ale te dwie długie rury to porażka w tym odkurzaczu
Po złożeniu w całość i jak odkurzasz to mam takie wrażenie ze jak mocniej docisnę to się te rury złamią

Offline kroolik

« Odpowiedź #37 dnia: 22 Lutego 2017, 17:13:42 czas Polski »
   To i ja coś napiszę. Mam trzy odkurzacze festool 2 stare (z 8-10 lat) bez czyszczenia filtra z workami long, jeden nowy CLEANTEC CTL 36 mam też 2 starmixy ( ok rok) do tego 2 FLEX S47 i 1 DeWalt taki jak i flex tylko że żółty. Wszystkie są używane do różnych czynności, odkurzania parkietu pod lakier, olej, w połączeniu z rotexami, frezami i polerkami, piłami itp aż do gruzu włącznie.
   Festo przeżyły już naprawdę wiele i ciągle dają rade bez jakiegokolwiek serwisu, a nie mają lekkiego życia ;P Flex i DeWalt co jakiś czas coś się psuje (elektromagnes). Za to starmixy to naprawdę maszyny do ciężkich robót (choć raz jeden wrócił na gwarancje z powodu ciągle piszczącego alarmu). Podoba mi się w nich długość i grubość rury. W festo znowu, jak ktoś już napisał, mobilność  to przemawia (dla mnie) za festo i chyba jest lżejszy od starmixa co się liczy przy wnoszeniu gratów po schodach.

Offline yild

« Odpowiedź #38 dnia: 08 Lutego 2018, 16:31:32 czas Polski »
Odkopując temat... pytanie do właścicieli w/w Starmixa, czy nie brakuje wam funkcji nadmuchu? Przymierzam się do zakupu jakiegoś lepszego odkurzacza, podpasował mi Starmix ISC ARD-1425 EWS Compact - nie ma niestety nadmuchu. Co prawda nie wiem czy bym potrzebował ale za taką cenę to szkoda by odkurzacz był bez takiego dodatku.