07 Maja 2026, 06:03:48 czas Polski

Autor Wątek: Starmix ISC ARD 1435 EWS czy Festool CTL 26 AC??  (Przeczytany 28580 razy)

Offline vitter

Odp: Starmix ISC ARD 1435 EWS czy Festool CTL 26 AC??
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Listopada 2016, 22:26:25 czas Polski »
mam festoolka z automatycznym oczyszczeniem (otrzepywaniem :))
w czasie pracy niezauważa się znacznego spadku mocy w czasie oczyszczania
zamiast longa kup zwykłe selfcleany po zapełnieniu rozcinasz 20 cm bocznej ścianki od tyłu
wywalasz śmieci ,robisz zakładkę, ściskasz dwoma deseczkami u mnie na 2 wkręty i jedziesz dalej ;D
longa mam ale jak Przemek napisał tylko do wiórów.
selfcleany taniej i starcza na kilka/kilkadziesiąt razy, przy szlifowaniu szybciej pył przenika między ścianki ciężej wytrzepać :)ale polak da radę ;D

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Listopada 2016, 22:30:24 czas Polski »
zamiast longa kup zwykłe selfcleany po zapełnieniu rozcinasz 20 cm bocznej ścianki od tyłuwywalasz śmieci ,robisz zakładkę, ściskasz dwoma deseczkami u mnie na 2 wkręty i jedziesz dalej

Muszę to przetestować . Mój pomagier się ucieszy , bo dotychczas usuwał syf przez górny otwór . Chwilę Mu przy tej operacji schodziło :)

Offline siemka

« Odpowiedź #17 dnia: 10 Grudnia 2016, 11:53:05 czas Polski »
Nie chcąc mnożyć niepotrzebnych postów, pozwalam sobie podbić temat i poprosić o poradę.
Ponieważ ostatnimi czasy"nieco mi sie poprawiło  ;D" i w "mojej stajni" pojawiły się takie "rumaki" jak Metabo tks 254, Makita 2012nbx i kilka pomniejszych "źrebiątek", postanowiłem zakupić nowy i bardziej wydajny odkurzacz. W chwili obecnej korzystam z prostego odkurzaczyka rodem z Rzeszowa o nazwie PROFI, jest fajny , lekki, tani w użytkowaniu ale ma także wady....brak gniazda dla elektronarzedzi, niezbyt duża moc i mała pojemność.
Upatrzyłem więc STARMIX 1435 EWS IPULSE
Pytanie moje brzmi : ????
Czy warto do amatorskiej pracy takiego rumaka kupować, zaznaczę, ze nie przewiduje szlifowania gipsu, no może niewielkie remonty troszkę gruziku itp
Nie ukrywam, że mam na względzie oprócz jakości i wydajności także ekonomiczną stronę użytkowania....cena worków itp.
Jaki inny odkurzacz ew. ....budżet max 2000 netto
Bardzo będę wdzięczny za wszelkie porady
siemka

kwita

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Grudnia 2016, 11:42:30 czas Polski »
Tak naprawdę zastanawiam się, skąd bierze się taka "drastyczna" różnica w cenie filtrów? Czy ktoś ma już jakieś doświadczenie w tym względzie? Czy może filtry w Starmix są tak wytrzymałe, że można je myć i używać, że tylko mechaniczne uszkodzenie może je uszkodzić? W chwili obecnej CTL 26 E i Starmix są w podobnych cenach a koszty materiałów eksploatacyjnych na korzyść Festola. Z produktów Starmix mam pompę zanurzeniową przed garażem i słowa złego nie powiem, jest zainstalowana w studzience na stałe i kilka lat mam spokój... Nie jestem przywiązany do marki, w Festool podoba mi się także organizer na wąż i przewód elektryczny, nie zauważyłem tego w Starmix. Mnie osobiście drażni zawsze kwestia osprzętu do odkurzacza, gdy trzeba być mobilnym. W CTL 26 jest wszystko w jednej całości, można też zapiąć mały systainer z dodatkowym workiem lub większą ilością osprzętu. Niby to takie mało istotne, ale zdarzyło mi się zabrać odkurzacz bez osprzętu  ;D. Starmix ma za to dłuższą rurę, poniekąd 1,5mb więcej ale jednak. W chwili obecnej używam 5m i jak dla mnie jest to niezbędne minimum do swobodnej pracy

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Grudnia 2016, 12:29:28 czas Polski »
Jeśli nie zamierzasz szlifować gładzi, gipsów itp, nie potrzebujesz onlinowego otrzepywania filtrów.

Nie mam porównania ze festolowymi odkurzaczami, ale mam starmixa ARD1425. Mi do amatorszczyzny wystarcza (w sensie pojemności), bo pozostałe zalety to aż za dużo. Używam worków, ze względu na to, że dużo łatwiej potem trociny wynieść do śmietnika i przy wysypywaniu nie robi się chmura drobnego pyłu. Dobre worki na allegro są po 9pln/szt. Oczywiscie jeśli będziesz miał dużo odpadów (szczególnie z grubościówki, to możesz zbankrutować na workach).

Kiedyś pisałem recenzję starmixa (chyba też wkleiłem na forum). Jestem bardzo zadowolony, jedyne co mnie drażni, to jakość niektórych akcesoriów.
Czasem szczotki są za słabo dopasowane, a niektóre z nich są beznadziejnie zaprojektowane pod względem przepływu powietrza i słabe jest przez nie ssanie.

Sam odkurzacz ma mega siłe ssania, chociaz to nie jest odciąg, więc grube odpady czasem zapychają rurę.

Ja mało pracuje w "warsztacie" więc worek wymieniam z raz w miesiącu, teraz pewnie będzie cześciej, bo mam piłę stołową, z której starmix ssie trociny. Możliwe, że na Twoim miejscu pomyślałbym o jakimś modelu z większym zbiornikiem ~50L,

Starmix to niezły wół roboczy. Oprócz prac stolarskich używałem go do: czyszczenia pieca z sadzy, czyszczenia rynien z błota, z kamieniami, mchem, wodą i innym syfem, a ostatnio do odpychania zapchanej rury kanalizacyjnej :). Sprawdził się za każdym razem. 5m rura to podstawa, ale fakt, że kabel dyndający z odkurzacza bez dedykowanego miejsca na jego przyczepienie czasem potrafi wnerwiać. A i w tych małych starmixa kółka są słabe (te małe) jeżdzenie nimi po kostce czy nierównej wylewce jest dość uciążliwe.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Grudnia 2016, 12:59:09 czas Polski »
Jest prosty sposób na oszczędzanie na workach - separator wiórów przed odkurzaczem: cyklon bądź przegroda Thiena zrobiona samodzielnie. Temat wielokrotnie opisany.

Offline siemka

« Odpowiedź #21 dnia: 11 Grudnia 2016, 15:35:03 czas Polski »
Dzięki za cenne informacje.
Ostatnie pytanie :
"Jeśli nie STARMIX to co ?????? w tej klasie jakości i wydajności""

kwita

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 11 Grudnia 2016, 15:56:18 czas Polski »
Jeśli chodzi o mnie, to cyklon mam, sprawdza się na miejscu w moim amatorskim warsztacie z odkurzaczem Parkside. Lecz jeśli potrzebuję na wyjazd, robi się mega problem... Byłem zdecydowany na Starmix 1435 ale gdy zacząłem ceny materiałów eksploatacyjnych to nie sądziłem, że są aż w takiej cenie. Odkurzacz bez otrząsacza (do moich mobilnych celów) to wyrzucone pieniądze

Offline siemka

« Odpowiedź #23 dnia: 11 Grudnia 2016, 19:10:02 czas Polski »
Poszperam w sieci do jutra....jeśli nie znajdę kontrkandydata, to pewnie padnie na starmixa 1435 ews, jest w Bricomanie w dobrej cenie ok 1650 netto za wersje ipulse.

Offline hycel

« Odpowiedź #24 dnia: 11 Grudnia 2016, 20:11:18 czas Polski »
Witam .
  Nie za bardzo rozumiem ,dlaczego martwisz się kosztami
worków . Skoro masz cyklon to koszty utrzymania są nie
zbyt wysokie .Posiadam odkurzacz Protool,do ,którego worki są
stosunkowo drogie .Odkurzacz współpracuje z małym cyklonem,
który wyłapuje większość trocin i pyłu. Pył ,który dostaje się
do worka wysypuję po przez duży otwór (50mm) i worek dalej
jest używany .
 Pozdrawiam.

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 11 Grudnia 2016, 23:01:36 czas Polski »
Na pewno potrzebne Ci otrząsanie podczas odkurzania? Bo odkurzacze nie-ipulse, też mają otrząsanie, ale filtr otrząsa się w momencie, gdy wyłączysz narzędzie. Otrząsanie online (gdy działa narzędzie) przydaje się jak szlifujesz zawodowo gładzie żyrafą z tarczą 250 ...

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 11 Grudnia 2016, 23:10:52 czas Polski »
A jak szlifujesz drewno czy podkłady na mdf malowanym to już otrząsanie nie jest potrzebne ?

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 12 Grudnia 2016, 00:22:01 czas Polski »
Ciągle nie łapiecie różnicy między otrząsaniem w czasie pracy (ipulse) a otrząsanie po zatrzymaniu narzędzia (tańsze starmixy i wszystkie inne odkurzacze - sensowne). Żeby otrząsanie w czasie pracy z drewnem było przydatne musiałbyś bez przerwy szlifować 20m2 drewna. Wystarczy, że wyłączysz szlifierkę i Starmix bez iPulsa otrzepie filtry sam (tryb RA) ...
Ale jak ktoś lubi dopłacać 600+ PLN za to, że odkurzacz nigdy nie otrzepie filtrów podczas pracy (bo się nie zapchają, jeśli nie szlifuje się gładzi wielką szlifierą), to nikomu nie bronie :)

kwita

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 12 Grudnia 2016, 20:41:07 czas Polski »
Nie mam jeszcze odkurzacza z otrząsaczem, ale wiem do jakiej pracy potrzebuję. Pytałem, czy filtry w Starmix długo wytrzymują, bo cena 500zł za filtry to dla mnie jakaś porażka, kupując Festoola CTL26 w takiej samej cenie jak Starmix 1435, filtry do Festoola kosztują 80 zł. Odkurzacz z otrząsaczem potrzebuję (bynajmniej tak mi się wydaje) np. gdy wiercę koronkami 68 w ścianie pod puszki, do sufitów podwieszanych itp. Mam przystawkę do młotowiertarki Bosch, która umożliwia bezpyłowe odsysanie. Póki co używam Karchera 3 i rozprucie worka, wysypanie się nie sprawdza.To jest taki pył, że siła ssania jest bardzo nieskuteczna, zakładając używany worek...

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 12 Grudnia 2016, 20:48:53 czas Polski »
Posiadam dwa odkurzacze festoola bez otrząsacza i po pracy przy wierceniu lub szlifowaniu miałem strasznie zasyfione filtry przez co spadała wydajność odkurzacza. Zdecydowałem się na zakup Festoola CTL 26 AC i nie żałuje wydania dość sporej kwoty. Wiadomo , jeśli ktoś amatorsko dłubie , to ten odkurzacz Mu się po prostu nie zwróci , natomiast pracując zarobkowo nie pożałuję ani jednej wydanej złotówki .