16 Czerwca 2026, 00:09:42 czas Polski

Autor Wątek: Odkształcenia na brzozie  (Przeczytany 4195 razy)

Offline Kaczanek

Odp: Odkształcenia na brzozie
« Odpowiedź #15 dnia: 31 Grudnia 2015, 18:40:57 czas Polski »
A czy te deski lepiej dosuszyć w domu czy w nieogrzewanym warsztacie? Już wcześniej przymierzałem się do zmiany tartaku bo ich drewno jakoś mnie nie przekonuje ale zawsze kończyło się na przymiarkach. Znalazłem dwa składy tarcicy w rozsądnej odległości, wezmę po desce i przetestuje. A jaki powinien być czas leżakowania tarcicy aby była gotowa do pracy. Grubość 27-29mm i długość 1-1,3m. Czy jest jakiś konkretny czas?

Offline gołąb

« Odpowiedź #16 dnia: 31 Grudnia 2015, 20:05:54 czas Polski »
Tarcica suszona stolarska (na wyroby do użytkowania wewnątrz pomieszczeń ogrzewanych, w tym centralnie) powinna mieć maks. 10% wilgotności. Lepiej jak ma 8%. Cieżko dosuszyć samemu drewno w całym jego przekroju. W warunkach suszarnianych jest to proces sterowany, w którym moduluje się różne zmienne (temperaturę, wilgotność, czas, itd) w zalezności od rodzaju drewna, przekroju, planowanego zastosowania itd. Obecnie nawet drewno suszone przez tzw. profesjonalistów często nie jest idealne bo wszyscy oszczędzają i idą na skróty... Sucha stolarska tarcica często przy rozcinaniu "żyje własnym zyciem"....

Offline Kaczanek

« Odpowiedź #17 dnia: 05 Stycznia 2016, 21:05:28 czas Polski »
Dziękuję Panowie za pomoc :) deski już pocięte, leżakują a ja czekam na efekty. Napisze co z tego wyszło :P