03 Maja 2026, 15:51:13 czas Polski

Autor Wątek: Piła taśmowa - czy u Was górne koło po napięciu jest mocowane na sztywno?  (Przeczytany 2866 razy)

Offline kinatS

Piła taśmowa - czy u Was górne koło po napięciu jest mocowane na sztywno?
« dnia: 31 Grudnia 2015, 12:54:36 czas Polski »
Witam.
Mam pytanie natury konstrukcyjnej.
Kilka lat temu kupiłem małą piłę taśmową, używaną, poprzedni właściciel mówił, że posiada ją ponad 10 lat.

Nie miałem wcześniej doświadczenia z tego typu sprzętem, a teraz mam pewne wątpliwości, czy konstrukcja jest ok.

Czy u Was po założeniu brzeszczotu i ustawieniu napięcia, górne koło jest "mocowane na sztywno" czy może ma możliwość "ugięcia" bo "wisi" na sprężynie naciągowej?

Ja mam tak, że jeśli chce ustawić naciąg muszę popuścić "główną" śrubę, która też blokuje/ustawia w jakiej płaszczyźnie koło się porusza, po odpowiedniej regulacji napięcia, śrubę muszę dokręcić aby koło ustawiło się w odpowiedniej płaszczyźnie, a nie latało luźno.

Pytam ze względu na to, że mam wrażenie, że brzeszczot jest zrywany zbyt szybko, do tego konstrukcja wewnątrz piły sprawia, że po zerwaniu rozpędzony brzeszczot jest zatrzymywany przez element który wystaje wewnątrz, najczęściej kończy się tym, że brzeszczot nie nadaje się już do niczego bo jest popękany na całej długości.

Mam nadzieję, że wyraziłem się dość jasno.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Piła taśmowa - czy u Was górne koło po napięciu jest mocowane na sztywno?
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Grudnia 2015, 13:25:57 czas Polski »
Większość pił taśmowych ma górne koło osadzone w taki sposób,że drgania są amortyzowane przez sprężynę (na  zdjęciu z prawej strony) lub elastyczny"resor" ( na zdjęciu z lewej strony). Napinanie brzeszczotu odbywa się za pomocą śruby.

Zdjęcie jest ze stron Woodgears.ca

Offline kinatS

« Odpowiedź #2 dnia: 31 Grudnia 2015, 14:18:30 czas Polski »
U mnie to wygląda tak jak na zdjęciu.
Jedyna regulacja jaka jest dostępna po ustawieniu i dokręceniu czego trzeba, to wychylenie koła górnego, tak aby brzeszczot nie spadał, cała reszta jest na sztywno do korpusu przykręcona podczas pracy.
Mam wrażenie, że śruba i podkładka mocująca górne koło nie jest oryginalna, choć nie bardzo potrafię sobie wymyślić, jak by to miało wyglądać fabrycznie, tak aby koło w czasie pracy miało możliwość "ugięcia" się, szczególnie, że regulacja płaszczyzny (czerwone) odbywa się przez wkręcanie/wykręcanie imbusów które opierają się bezpośrednio o korpus piły.
Wydaje mi się, że taki system mocowania (na sztywno) może mieć wpływ na trwałość brzeszczotu.
Ciekawi mnie jak to jest rozwiązane w marketówkach, bo ta piła jest tej klasy...

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Stycznia 2016, 08:36:10 czas Polski »
W mojej taśmówce którą odkupiłem od kogoś(własnej konstrukcji)też jest na sztywno mocowane górne koło. Wg mnie rozwiązaniem prawidłowym byłoby mocowanie z układem na sprężynie. Takie rozwiązanie nie tylko neutralizuje drgania ale sprawia że piła taśmowa ma cały czas jednakowy naciąg. W układzie na sztywno taśma przy dłuższej pracy nagrzewa się a co za tym idzie minimalnie się luzuje na kołach i można ją ściągnąć z koła. W mojej taśmówce taśma ma 4,44m i raz mi pękła i kilka razy spadła. A na forum jest sporo o taśmówkach i naciągu pił także poczytać można i wyciągnąć wnioski.

Offline mk1265

« Odpowiedź #4 dnia: 25 Stycznia 2016, 13:33:39 czas Polski »
nie chce zakładać nowego tematu wiec zadam pytanie tutaj.
Mam problem z małą taśmówką którą dostałem od znajomego, odrestaurowałem ją sobie kupiłem taśmy pisze na niej 350 wat lecz mam jeszcze w niej jeden problem otóz taśma tnie po skosie nawet na desce calowej jaka może być tego przyczyna ?

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Stycznia 2016, 20:03:43 czas Polski »
Co znaczy po skosie?

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Stycznia 2016, 20:36:40 czas Polski »
otóz taśma tnie po skosie
Prawdopodobnie jest to naturalne zjawisko dryftu. Poszukaj w filmach JarkaO na stronach DiD - wyjaśnia zjawisko i przeciwdziałanie.

Offline mk1265

« Odpowiedź #7 dnia: 25 Stycznia 2016, 20:42:58 czas Polski »
no ale to az dak bardzo by tasma uciekala?? na calówce prawie pol cm

Offline Yar0

« Odpowiedź #8 dnia: 25 Stycznia 2016, 21:41:34 czas Polski »
Mozesz miec zwalcowane zeby tasmy od kól i tasma tez bedzie w bok uciekala. Zaloz nowa tasme i bedziesz wszystko wiedzial.

Offline mk1265

« Odpowiedź #9 dnia: 25 Stycznia 2016, 22:11:46 czas Polski »
zmienialem kilka tasm i zawsze właśnie to samo bylo

Offline kinatS

« Odpowiedź #10 dnia: 26 Stycznia 2016, 11:10:54 czas Polski »
Mam wrazenie ze koledze chodzi o inny skos, skoro pisze ze na calowce pol centa ucieka wiec pewnie tak jak by stol nie byl prostopadle do tasmy, ewentualnie tak jak by pchac material w bok mocno a nie do przodu...

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Stycznia 2016, 13:08:13 czas Polski »
Obraz starczy za 1000 słów - zrób zdjęcia, będziemy wiedzieli o co Ci chodzi.