04 Maja 2026, 23:46:02 czas Polski

Autor Wątek: UPS - potrzebna pomoc przy doborze  (Przeczytany 7476 razy)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: UPS - potrzebna pomoc przy doborze
« Odpowiedź #15 dnia: 30 Października 2013, 22:15:00 czas Polski »
Moje maluchy 7Ah mają z 5 lat jak nic
Prawie na pewno akumulatory nie trzymają pojemności.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #16 dnia: 30 Października 2013, 22:45:25 czas Polski »
Mam taki może szalony pomysł jak by pod elektronikę(UPS-a) podpiąć taki samochodowy akumulator może by nie padła ??? ale nie mam nic do testu :P i nie biorę odpowiedzialności za moje głośne myślenie  :D myślę że by nie padła bo mają podobne wartości oprócz pojemności w samochodowych jest większa . Stosując akumulatory kwasowe (samochodowe)pomieszczenie gdzie były by ładowane muszą być wentylowane z powodu gazowania.  Może jest ktoś jeszcze na forum ktoś podobnej profesji co ja i Amigorg ciekaw opinii jestem .Wiem to forum stolarskie :P A jeszcze jest takie powiedzenie "szewc w dziurawych butach chodzi"a piszę tu o sobie bo w pomieszczeniach piwnicznych jeszcze mam oświetlenie na przedłużaczach i przenośkach  :-[

Offline Guciok

« Odpowiedź #17 dnia: 04 Listopada 2013, 07:29:18 czas Polski »
Jarku,
Zużycie akumulatorów, w większości przypadków, objawia się znaczącym spadkiem wydajności prądowej, tzn. napięcie na zaciskach może być odpowiednie lecz pod obciążeniem może nadmiernie się obniżać. Może być to skutek zwiększonej tzw. rezystancji wewnętrznej akumulatora. Trwałość akumulatorów w UPS-ach jest różna, 2-5 lat. Absolutnie odradzam ładowanie akumulatorów przeznaczonych do pracy w UPS tradycyjnym prostownikiem. Każdy typ akumulatora posiada swoją własną charakterystykę ładowania i oczywiście również rozładowania. Zastosowanie niewłaściwego urządzenia ładującego może w skrajnych przypadkach spowodować eksplozję akumulatora!
Proponuję Ci, po prostu, wymienić akumulatory i tyle :)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Listopada 2013, 07:51:45 czas Polski »
j.w - nic dodać :)

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #19 dnia: 04 Listopada 2013, 09:15:58 czas Polski »
Dzięki chłopaki za pomoc. Do ładowania akku żelowych mam dość dobrą ładowarkę więc tu nie ma problemu.

Rozglądałem się za samymi akumulatorami i tu kolejna zagadka :) Nie mam w tym temacie zielonego pojęcia, a różnice w cenie są i 300%. Warto dopłacać do markowych skoro żywotność wszystkich to max 5-6 lat ?
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #20 dnia: 04 Listopada 2013, 09:30:26 czas Polski »
Ja w swoim UPS-sie mam akumulator EUROPOWER 7 Ah już 3 lata od wymiany (poprzednio też był podobny ok 5 lat). Teraz widzę, ze są 7,2 Ah. Trudno mi porównać z innymi, bo innych nie miałem. Ceny są różne, tu są po 89 zł:  http://www.fonex.pl/kategorie/Akumulatory_20.html?gclid=CMjwwuPZyroCFc1V3godqn0AGA

Offline krzyś48

« Odpowiedź #21 dnia: 04 Listopada 2013, 11:07:31 czas Polski »
Wszystko się zgadza ;) nie będę polemizował tylko powiem tak!!!a raczej zacytuję
"stać na drogi samochód ?to i na benzynę i serwis także"
Z tanimi akumulatorami to jest tak jak i z tanimi narzędziami z marketu -padną wtedy kiedy są potrzebne  >:(
różnica między budową akumulatora kwasowego a żelowego można sprawdzić choćby i na Wikipedii choć to może nie za mocne kompendium wiedzy  ??   ?czyli   te i te   są akumulatorami kwasowymi    Pb    .-różnica tylko w budowie -zarówno jedne jak i drugie mają plusy i minusy

pozwolę sobie zacytować ???

"Akumulatory bezobsługowe ładuje się na takich samych zasadach, jak akumulatory obsługowe"-cytat pochodzi z poniższej strony
polecam przeczytać od A-Z
http://allegro.pl/akumulator-zelowy-12v-200ah-ups-agm-gw24-12lat-i3603816791.html
wiem drogie!!!ale idąc tokiem myślenia co nie których nie ma co się taniochą oganiać to ma być niezawodne źródło zasilania!!!!!!
A pomoc w stylu "wymień akumulatory" to dla mnie żadna pomoc ! bez urazy Panowie  ;) a jak się mylę to proszę  o poprawienie mnie .
w zasadzie z tego powodu chciałem zastosować aku .samochodowy do UPS-a

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Listopada 2013, 11:12:15 czas Polski »
Pozdrawiam
Jarek

Offline krzyś48

« Odpowiedź #23 dnia: 04 Listopada 2013, 11:38:26 czas Polski »
Co do akumulatorów żelowych które najlepsze? powiem krótko nie wiem!!! mogę napisać jakie mam w firmie,ale to wieczorem -bo mam na noc ???
Jeśli chodzi o ładowanie to powiem tak -nie wszystkim się to spodoba  :) ale czasami napięcie aku .spada poniżej wartości (graniczna)ładowarka elektroniczna krzyczy ogniwo uszkodzone (do kosza) natomiast ja biorę i na chama podaję napięcie z tradycjonalnego prostownika o budowie trafo + diody z wyczuciem (60s) mniej lub więcej(Uwaga może się grzać)  a potem w elektroniczną ładowarkę i o dziwo też uratowałem parę aku. a raczej przedłużyłem życie, ale wiadomo daleko tak nie pojedziemy ;)

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #24 dnia: 04 Listopada 2013, 11:41:25 czas Polski »
krzyś48: zgadza się, elektronika w ładowarkach ma jakieś wartości zadane i tyle. Sposobów na akku jest sporo ;) lodówka np. też się sprawdza ;)
Pozdrawiam
Jarek

Offline krzyś48

« Odpowiedź #25 dnia: 04 Listopada 2013, 23:53:23 czas Polski »
O lodówce słyszałem ale jakoś nie było okazji spraktykować.W pracy mamy najwięcej (starych )aku. firmy ACUMAX, dlatego bo, mamy zestaw o mocy 10 KW, jakoś na wiosnę wymieniane
http://www.emu.com.pl/pdf/ulotka_acumax.pdf
mam mieszane uczucia co do nich choć cena przystępna jeśli można tak powiedzieć
http://www.ram.net.pl/pl_PL/p/Ever-Akumulat-ACUMAX-12V-7Ah-AM-7-12/279246
pojedyncze sztuki aku.to  APC i tu cena odpowiednia  :o może lepsze nie wiem ! one pracowały w małych zestawach po 2 szt.
http://www.salurion.pl/product/20781/Sprzet_komputerowy_/Peryferia/Bateria_do_UPS_RBC17.html
podane strony i ceny aku. podałem na" hybił trafił "na pewno gdzieś można znaleźć taniej tylko trzeba poszukać
Pozdrawiam. ;)
« Ostatnia zmiana: 05 Listopada 2013, 00:00:42 czas Polski wysłana przez krzyś48 »