26 Sierpnia 2026, 02:28:38 czas Polski

Autor Wątek: UPS - potrzebna pomoc przy doborze  (Przeczytany 7583 razy)

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
UPS - potrzebna pomoc przy doborze
« dnia: 28 Października 2013, 22:56:29 czas Polski »
Chłopaki - może ktoś się z Was zna na UPS'ach?

Chyba ten co mam mi właśnie padł i muszę coś wykombinować do domu nowego (zasilanie kotłowni oraz komputera).

----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline krzyś48

Odp: UPS - potrzebna pomoc przy doborze
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Października 2013, 09:05:42 czas Polski »
Chłopaki - może ktoś się z Was zna na UPS'ach

Znać???mocno powiedziane ,ja co tylko mogę zasugerować to co zaobserwowałem w pracy i nie tylko ,może się przyda
Najsłabszym chyba elementem w UPS-ach(według mnie, może jest inaczej) jest akumulator :-\ no czasami elektronika pada :-\
I tu taka moja sugestia żeby podładować akumulator jeżeli jest 12V zwykłym prostownikiem samochodowym(NIE elektronicznym np. z Lidla) jak trochę łyknie energii i napięcie mu skoczy  to może elektronika UPS-a zastartuje i ona będzie dalej ładowała(ładowarki elektroniczne ,UPS-y to mają chyba takie zabezpieczenie że jak napięcie spada poniżej jakiejś wartości to traktują akumulator jako uszkodzony)
Moją wypowiedź traktować jako informację,nic nie zastąpi zdrowego rozsądku ;D

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Października 2013, 15:24:31 czas Polski »
Ja mam całą instalację w domu zrobioną pod UPSa, wszystko działało do zeszłego tygodnia :(

Problem w tym, że się ups wyłącza jak tylko odetnę mu zasilanie z sieci. Pada i tyle :( Sprawdziłem 4 akku i każdy ma koło 13V więc one wydają się OK.

Tu nie mam żadnego mądrego elektronika, który był by w stanie ocenić co jest grane.

Zacząłem się więc rozglądać za innym - i tu mam pytanie ile takie 3000VA zjadają mocy w czasie biegu jałowego. Czyli w sieci jest napięcie, a pod UPSa są podpięte sprzęty.
Pozdrawiam
Jarek

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Października 2013, 16:55:25 czas Polski »
Ja mam całą instalację w domu zrobioną pod UPSa
Jarku, skoro zamierzasz kupić coś nowego, a kotłownia i komputery wymagają zasilania awaryjnego, to może rozważ zakup inwertera z funkcją UPS. Takie urządzenia działają podobnie jak UPS - y natomiast o wiele dłużej podtrzymują napięcie, gdyż współpracują z akumulatorem zewnętrznym do 150 Ah ( także może być samochodowy). Szczegółowo Ci nie doradzę, gdyż jak kończyłem studia, to nie słyszałem o inwerterach, falowniki były wielkości lodówki a na politechnice z komputerów była ODRA zajmująca kilka pokojów. Podam Ci linki do stron gdzie deklarują, że moją doradców w tej sprawie.
http://www.zasilacze-ups.com/inwertery
http://www.ups-zasilacze.pl/?gclid=CKmi9dquvLoCFSrJtAod0moARg

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Października 2013, 17:29:48 czas Polski »
I druga sprawa: "...ile takie 3000VA zjadają mocy w czasie biegu jałowego"
Przejrzałem kilka ofert UPS-w nigdzie nie podają poboru mocy na biegu jałowym czyli ile pobiera sam UPS, na zasilanie elektroniki i doładowywanie baterii. Dużo zapewne zależy od stopnia  zaawansowania układu stabilizacji napięcia, w jakim stopniu wykorzystuje baterie do wyrównywania napięcia. Zostaje wobec tego zapytać producenta albo dystrybutora lub zaopatrzyć się w elektroniczny przyrząd za kilkadziesiąt zł ( zdjęcie niżej) do wykonania pomiaru. Przyrząd zresztą może się w domu przydać do "obmierzenia" innych urządzeń, elektronarzędzi, maszyn. Można zmierzyć moc chwilową, maksymalną, tak samo pobierany prąd a także jest sumator  energii.
Ja przed chwilą zmierzyłem ile pobiera mój UPS 500 VA samodzielnie włączony do sieci i wyszło mi 10 W, ale to zależy od pojemności, stopnia rozładowania akumulatorów ilości i stopnia zaawansowania elektroniki, wyświetlaczy lampek itp.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Października 2013, 18:28:49 czas Polski »
Dzięki Ryszard, o inwerterach nie myślałem... teraz miałem 8x7Ah spięte pod UPSa, w razie braku zasilania, spokojnie kończyłem prace przy komputerze i go wyłączałem. Cały zapas UPSa zostawiałem wtedy już tylko do pieca, pomp CO i kilku żarówek i LEDów na dworze.

Szukam więc dalej...
Pozdrawiam
Jarek

Offline krzyś48

« Odpowiedź #6 dnia: 29 Października 2013, 21:24:23 czas Polski »
Jednak chyba to wina  akumulatorów, to moje takie gdybanie :-\  w pracy mamy także problemy z UPS-ami na gwarancji gościu wymienił i elektronikę i akumulatory był spokój z pół roku a ostatnio znowu coś się działo ale byłem na urlopie i nie w temacie jestem. My mamy jeszcze agregat prądotwórczy o słusznej mocy i z tond ,moja lekka sugestia a może zainwestować  w dobrej klasy agregat?Do kompa jakiś mały UPS a do reszty jak nie ma prądu to agregacik najlepiej jak by miał automatyczny rozruch. Te inwertery to jak widzę to tanie nie są, no i niestety musza cały czas pracować z akumulatorami ,a te niestety też tanie nie są, więc agregat myślę że dobrym byłby pomysłem. :)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Października 2013, 22:11:36 czas Polski »
Do kompa jakiś mały UPS a do reszty jak nie ma prądu to agregacik najlepiej jak by miał automatyczny rozruch.
Krzyś, wydaje mi się, że to co proponujesz może kosztować kilkanaście tysięcy: agregat ze stabilizatorem napięcia z uwagi na dużą ilość elektroniki u Jarka ( komputery, router, elektronika kotłowni) do tego z samoczynnym rozruchem, wpięty na stałe w instalację elektryczną wymaga prawie na pewno zezwolenia ZE, czyli dokumentacja, odbiory (układ sterowania musi odłączyć zasilanie z sieci aby nie podać na sieć napięcia z generatora) chyba nie o to chodzi Jarkowi. Chociaż awaryjny generator spalinowy,  będący w domu, to niezłe rozwiązanie, sam taki mam i bardzo się przydał kilka lat temu gdy przy - 20 stopniach przez kilka dni nie było prądu ani wody, gdyż oblodzone drzewa łamiąc się zerwały mnóstwo linii zasilających.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #8 dnia: 29 Października 2013, 22:56:18 czas Polski »
W pewnym sensie masz rację , czasami trzeba ponieść jakieś koszty ale ...
żeby nie poszło napięcie do sieci to jest AZR (automatyczne zasilanie rezerwy) jakby nie było napięcia z sieci, to AZR przełącza na agregat który załącza się automatycznie np. 10s po zaniku
to by zasilało pompkę  i oświetlenie i ten nieszczęsny UPS z którego było by zasilana wewnętrzna sieć komputerowa do której podłączamy komputer router itp. (coś takiego działa u mnie w pracy tylko w większej skali)
Dzisiejsze agregaty mają chyba wszystkie regulacje napięcia no nie orientowałem się jak to jest z automatycznym rozruchem.
Pamiętam jak nie dawno można było kupić w Lidlu
http://fanlidla.pl/gazetka/2012.05.10.narzedzia/5769,Agregat,pradotworczy
tylko wydaje mi się że był tańszy ---może inny model
to jeszcze może o cenach
http://www.conrad.pl/?websale7=conrad&pi=251349&gclid=CPX6z5qCvboCFU633godOlUAgg
no może są tańsze ale to tylko 8 sztuk (cena agregatu)ciekawe po jakim czasie padną
moim zdaniem rolą UPS-a jest podtrzymanie napięcia na czas zamknięcia programów w komputerze a nie żeby pracowała pompka czy oświetlenie -a może się mylę?

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Października 2013, 11:58:02 czas Polski »
krzyś48: teraz UPSy do CO to już norma, bo tam obieg musi być włączony cały czas (grawitacyjny nie zawsze da radę), dodatkowo solary - tam też musisz zapewnić ruch glikolu.

Tu taki przykładowy UPS właśnie pod kotłownie - http://ever.eu/product/pl/ups-specline-1000

Pozdrawiam
Jarek

Offline krzyś48

« Odpowiedź #10 dnia: 30 Października 2013, 15:54:18 czas Polski »
Panowie nie mam zamiaru nikogo przekonywać do mojej teorii  ;)
UPS SPECLINE 1000- plusem tego rodzaju sprzątu jest możliwość  zastosowania akumulatorów tz. samochodowych chyba tańszych i żywotniejszych (a jak nie będzie prądu tydzień?)
jak wspomniałem te baterie aku. mają jakość za przeproszeniem do du...... ale to moje prywatne zdanie ;)
jak wspomniałem jest kilka sposobów zabezpieczania przed brakiem zasilania (narazie 2) :)
A wracając to 13V twoich baterii Jarku to dolna granica rozładowania  na aku. napisane jest 13.5V - 13.8V :-\

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Października 2013, 19:36:21 czas Polski »
krzyś48: hmmm kurde może faktycznie z tymi akku coś nie tak ;/ lecę je wyciągnąć i każdy z osobna poładuje na zewnątrz. (ups nie zgłasza żadnych problemów z akku, pokazuje stan ich naładowania na full).
Pozdrawiam
Jarek

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Października 2013, 19:50:41 czas Polski »
ups nie zgłasza żadnych problemów z akku, pokazuje stan ich naładowania na full).
Jak długo z nich korzystasz? Mogły stracić pojemność i wtedy tylko do wymiany.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #13 dnia: 30 Października 2013, 21:27:43 czas Polski »
Do sprawdzenia stanu pojemności akumulatorów to miernik pojemności aku.i myślę jak panowie macie UPS-y  to zaproponowałbym przymusowo taki  miernik ,bo to zawsze siada w sytuacji kryzysowych (utrata pojemności) napięcie o dziwo czasami pokazuje w normie ale jak przyjdzie do zasilania w sytuacji kryzysowej to klops :-\
znalazłem w necie droższy
http://www.alarmnet.com.pl/sklep/karta/390
tańszy- ale firma jakaś znana ;)
http://allegro.pl/tester-akumulatora-kwasowo-olowiowego-germany-i3664172369.html
;) Pozdrawiam

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Października 2013, 22:08:28 czas Polski »
Dobre! Tego testera nie znałem... naciągnę teścia ;) Oni tu mają sporo akumulatorów i nigdy nie wiadomo który dobry ;)

Moje maluchy 7Ah mają z 5 lat jak nic, bo tyle ma cała MAŁĄ instalacja. Ostatnio jak pokazałem instalację jednemu elektrykowi to się za głowę złapał ;) Mój Tato jak coś robił to na maxa. W sumie mamy z 30-40 indywidualnych obwodów z zabezpieczeniami. Część pod UPSa. Mam też możliwość (w razie problemu z UPS) przerzucenia całości obwodów UPSa na zasilanie z sieci. Dużo by opowiadać... problem w tym, że od 3 lat muszę sobie sam z tym radzić ;/ Tato mnie nadzoruje z góry :( ehhhh
Pozdrawiam
Jarek