20 Czerwca 2026, 13:19:05 czas Polski

Autor Wątek: Narzekanie na narexy :).  (Przeczytany 2406 razy)

Dentarg

• Gość
Narzekanie na narexy :).
« dnia: 04 Sierpnia 2016, 23:58:50 czas Polski »
Dwie kwestie ostatnio mi się nasuneły odnośnie dłut narexa (mam ich 8).

Pierwsza rzecz: czy krawędzie zaznaczone na załączonym zdjęciu powinny być w dłucie gniazdowym ostre? Bo w moich narexa są na tyle ostre, że tną mi opuszki palców.

Druga rzecz, to ostrość dłut i ich prędkość tępienia się.

Na początku myślałem, że wszystkie nowe narexy są wstępnie ostrzone. Możliwe, że są, ale z różnym skutkiem, na 8 dłut które mam 1 jest bardzo ostre, 4 są w miarę ostre, a 3 są tępe. Dla porównania mam stare dłuto macallister z casto za ~20PLN, które trochę się już nadłutowało, nie było ostrzone i jest nadal bardziej ostre niż nowe narexy (na pewno od tych 3). Narexami też trochę już popracowałem i większość bardzo szybko się stępiła (porównuje do macallistera i dłut, których używałem wieki temu, chociaż wtedy pracowałem na pewno z mnieszą siłą).
Na razie pracuję tylko w miękkim drewnie (sosna i modrzew) i jestem lekko przerażony prędkością tępienia się narexów. Każde dłuto wycieło max 1 gniazdo, + trochę prac przy czyszeniu czopów i są już tępe. Czy jestem zbyt wymagający? A może to pierwsze ostrzenie jest lipne i dopiero jak sam porządnie naostrzę to nie stępią się tak szybko?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Narzekanie na narexy :).
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Sierpnia 2016, 01:43:36 czas Polski »
Mam podobne odczucia i spostrzeżenia odnośnie utraty ostrości.
Ile było tępych w moim zastawia to nie wiem, bo wszystkie ostrzyłem na samym początku.

Offline Przemcio

« Odpowiedź #2 dnia: 05 Sierpnia 2016, 01:59:23 czas Polski »
Mnie też to na początku zastanowiło. Ale skoro wszyscy chwalą i nikt nie płacze ze szybko się tępią to uznałem ze tak musi być ;)

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Sierpnia 2016, 08:19:32 czas Polski »
To chyba dla dobra narodu kupie sobie 1 dłuto Kirschena, 1 Lee-Nielsena i 1 japończyka, żeby sprawdzić jak one się sprawują w kwestii czasu pozostawania ostrym. Chociaż Kirschen nie powalił mnie jakością piły do czopów, ale może mu też dam szanse.
Narexy są 2-3 razy tańsze niż powyższe dłuta, może stąd wynika ich teoretycznie gorsza jakość. Paul Sellers twierdzi, że nie ma różnicy między dłutami za 5$ a tymi za 50$ (jeśli chodzi o pracę nimi), i wycina gniazda szybko i ładnie dłutem za 5Ł. Ale pewnie co gniazdo tanie dłuto ostrzy (zawsze ma ostrzałki pod ręką).

Offline wronks

« Odpowiedź #4 dnia: 05 Sierpnia 2016, 08:20:37 czas Polski »
Mam kilka Narexów Premium kupionych około roku temu. Miały ostrość "fabryczną", przed pierwszym użyciem wyostrzyłem na lusterko bez mikrofazy. Procowały w dębie, sośnie i buku. Ostrość zachowują nadspodziewanie długo, po dłuższym używaniu ostrzyłem je (dosłownie chwilkę) powiedzmy z przyzwoitości na gradacjach 1000+3000 żeby nie dopuścić do jakiegoś większego stępienia i sprawienia sobie dłuższej pracy z ostrzeniem.
Porównując je do całkiem nie najgorszych według mnie B&D ostrość zachowują 2-3 krotnie dłużej. Mam też lidlowskie Powerfix chyba, ich nie da się porównać do Narexów.

Offline Henry

« Odpowiedź #5 dnia: 05 Sierpnia 2016, 09:40:06 czas Polski »
Na razie pracuję tylko w miękkim drewnie (sosna i modrzew) i jestem lekko przerażony prędkością tępienia się narexów

Tępią się przez wytarcie krawędzi czy przez wykruszenia?

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Sierpnia 2016, 09:46:14 czas Polski »
Duże ciesielskie raczej przez wykruszenia. Mniejsze przez wytarcie (chociaż na gniazdowym też malutkie wykruszenia widzę). Nie koniecznie pobijam dluta (ciesielskie tak) a gniazdowe wykorzystywałem niezgodnie z przeznaczeniem do wyrównywania czopów i ścian gniazda (tylko popychanie ręką), ale nie do dłutowania z mocnym pobijaniem.

Offline studio tata

« Odpowiedź #7 dnia: 05 Sierpnia 2016, 21:00:56 czas Polski »
chcesz powiedziec , ze wykruszasz dluta gniazdowe na sosnie ???

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Sierpnia 2016, 09:11:20 czas Polski »
Na modrzewiu, ale sęki omijam (z reguły).