23 Czerwca 2026, 12:50:33 czas Polski

Autor Wątek: Dąb - tarcica czy klejonka  (Przeczytany 3684 razy)

Offline Marko911

Dąb - tarcica czy klejonka
« dnia: 01 Września 2016, 12:42:08 czas Polski »
Witam,

Nosze się z zamiarem rozpoczęcia pierwszych projektów ale nie wiem co kupić. Chciałbym żeby to był Dąb, ale nie wiem czy tarcice czy klejonkę. Wyczytałem na forum że nie polecacie klejonek z marketów budowlanych ale problem mam taki że nie mogę w swojej okolicy znaleźć tartaku, który by sprzedawał klejonkę (albo źle szukam albo nazewnictwo mam złe). Czy klejonkę można malować? Pytam bo na zdjęciach z marketów mam wrażenie że jest już "gotowa" znaczy wyszlifowana, polakierowana. Można kupić "nie gotową"?

Jeśli chodzi o tarcice (pomijając problem rozmiarów i transportu), to nie wiem czy bym się nie porywał z motyką na słońce nie mając profesjonalnego sprzętu. Myśląc o małych rzeczach np. stolik kawowy to chyba z klejeniem używając ścisków nie byłoby takiego problemu, ale myśląc o szafie do sypialni to już gorzej:( Kolejnym problemem będzie sytuacja gdy deska nie będzie prosta. W domowych warunków pewnie prędzej się skicham niż to wyprowadzę:(

Więc pytam was co byście polecali na start? Jakieś ogólne wskazówki?

Pozdrawiam,
Marek D.

Offline LeszyHandmade

Odp: Dąb - tarcica czy klejonka
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Września 2016, 14:17:24 czas Polski »
Kolego jak nie masz sprzętu to zacznij od mniejszych projektów niż stół szafa itp. ja zaczynałem od rozbierania palet i  tak pozyskane deski szlifowałem za pomocą tarczy szlifierskiej na wiertarce. Tak zrobiłem skrzynie z siedziskiem na balkon
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=804421212923396&set=a.759905830708268.1073741849.100000665741090&type=3&theater

Co prawda nie znam Twoich możliwości finansowych ale podejrzewam że jak większość z nas są one nieco ograniczone. Wiec zastanów się czy chcesz trenować na dębie który jest drogi a jest spore prawdopodobieństwo że Twoje pierwsze realizacje nie będą Ci się podobały.
 Drewno z tartaku musisz mieć suche, na meble koło 8-10 % wilgotności. Deski tartaczne najczęściej mają oflis (boki z korą) który trzeba jakoś usunąć, potem przestrugać, i sformatować na potrzebą grubość. Sporo pracy, tym bardziej jak piszesz ze nie masz za wiele narzędzi więc będziesz musiał zlecić stolarzowi struganie.
 Klejonka z marketu- raczej z dębową ciężko przeważnie to jest sosna no i nie zawsze jest taki wymiar jaki jest ci potrzebny.
Możesz jeszcze pójść trzecią drogą. Poszukać gotowych desek, listew, kantówek, już przestruganych na gładko. Zobacz na olx, w markecie też mają gotowe deski co prawda nie dębowe tylko sosnowe, ale do pierwszych klejonek i innych realizacji będą jak znalazł.
co do wykańczania powierzchni to temat rzeka. Jak już będziesz coś konstruował to odezwij się na forum a znajdą się doradcy
Powodzenia :)

Offline Henry

« Odpowiedź #2 dnia: 01 Września 2016, 14:32:08 czas Polski »
Skoro wybrałeś opcję tanią to łatwo nie będzie. Piła, dłuto, strug i jazda. Chcesz się nauczyć stolarki to nie idź na skróty. nawet jak stolik nie wyjdzie idealnie to zawsze możesz potem wymienić na lepszy.
Chociaż z tą szafą do sypialni to pojechałeś - tu bym radził zacząć od płyty stolarskiej z fornirem dębowym przyciętej na wymiar w hurtowni płyt. Miałem podobny dylemat i tylko biurko zrobiłem z dębu, a reszta mebli z płyty stolarskiej.

Offline Marko911

« Odpowiedź #3 dnia: 01 Września 2016, 14:48:24 czas Polski »
Na szafę faktycznie trochę za wcześnie, ale fakt że duże nie zawsze oznacza trudne. Jak już kilka mniejszych projektów wyjdzie, i będę mógł powiedzieć a i b o stolarce to na pewno spróbuję:) Na narzędzia mam odłożone kilka złociszy, ale to nie dział do tego :P Tak więc pozostaje mi odwiedzić market, tartak i zobaczyć dostępność, ceny itp. itd.. Z tego co piszecie na forum klejenie i tak mnie nie ominie więc trzeba będzie sobie radzić.

Dzięki za porady, jak zacznę jakieś projekty to na pewno się podzielę postępami:)

Pozdrawiam

Offline marcin6391

« Odpowiedź #4 dnia: 01 Września 2016, 15:50:25 czas Polski »
Ja proponowałbym  Ci zacząć od zgłębienia wiedzy na temat drewna i obróbki, bo mam wrażenie, że jesteś totalnym laikiem (nie obraź się).
Poczytaj, pooglądaj i dopiero zastanów się, co chcesz robić

Offline Marko911

« Odpowiedź #5 dnia: 01 Września 2016, 16:09:36 czas Polski »
Nie zawsze wszystko da się wyczytać, czasami po prostu trzeba coś zrobić, pomylić się raz drugi i wtedy się człowiek nauczy. Teorii najlepiej się uczy w praktyce:) Co chce robić to już wiem, teraz tylko trzeba się za to zabrać:)

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Września 2016, 16:49:54 czas Polski »
A ja bym polecal poćwiczyć najpierw na "tanszym" drewnie. Pokombinuj, wypróbuj techniki, zrob cos podobnego do docelowego projektu. Jak wyjdzie fajnie to spokojnie przeniesiesz to czego sie nauczyles. A jak nie wyjdzie to nie bedziesz sie denerwowal, ze deba zmarnowales ;).

Offline Henry

« Odpowiedź #7 dnia: 01 Września 2016, 17:58:01 czas Polski »
Na szafę faktycznie trochę za wcześnie, ale fakt że duże nie zawsze oznacza trudne.

Jeśli nie masz dębu sezonowanego kilkanaście lat to "duże" oznacza "wypaczone po kilku tygodniach" ;-)
Co masz do płyty stolarskiej? Bardzo dobry materiał.

Offline Marko911

« Odpowiedź #8 dnia: 01 Września 2016, 18:31:19 czas Polski »
Jeśli nie masz dębu sezonowanego kilkanaście lat to "duże" oznacza "wypaczone po kilku tygodniach" ;-)
Tyle czasu to nie chce się bujać z wykończeniem mieszkania :) hehe

Ja? Nie pisałem że mam coś do płyty stolarskiej. Ja nie mam nic do niczego z moim poziomem wiedzy o stolarce:p hehe Jeszcze dużo edukowania się przede mną :D

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Września 2016, 22:33:33 czas Polski »

A ja mam

Dlaczego taka  droga? ;)

Offline Henry

« Odpowiedź #10 dnia: 02 Września 2016, 11:44:53 czas Polski »
Też się nad tym zastanawiałem jak mi wyszło że potrzebuję 15 sztuk na cały pokój...  ;)