26 Kwietnia 2026, 19:15:42 czas Polski

Autor Wątek: Felder K890  (Przeczytany 7686 razy)

Offline Robsonik

Odp: Felder K890
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Marca 2016, 00:16:32 czas Polski »
W standardzie masz tam montowany silnik 7,5 kW. Spokojnie poradzi sobie w drewnie.
Pracowałem w pilarce K700 z silnikiem 5,5 kW i robiłem głównie w drewnie.

Zasadnicza kwestia, która dyskwalifikuje 890kę odnośnie pracy w drewnie to klasa silnika. Nie wiem czy znasz temat? Temat zgłębiłem dość mocno i już wiem co w trawie piszczy :-)

Nie wiem, niby dlaczego to dyskwalifikuje maszynę do pracy w drewnie?
Pracowałem na K700sp z sinikiem 5,5 kW S6 i spokojnie maszyna sobie radziła przy prasy z dębem, jesionem, sapeli i innymi gatunkami.
Na rynku jest cała masa maszyn z silnikami 2, 3, 4 kW i też ludzie pracują w drewnie.

Silnik klasy S6 dyskwalifikuje maszynę do pracy 3 zmianowej a nie do pracy w drewnie.
Często szlifierki szerokotaśmowe mają podobne silniki a mają dużo cięższą prace niż pilarka.

Offline Luzak

« Odpowiedź #16 dnia: 08 Marca 2016, 08:01:22 czas Polski »
Silnik klasy S6 dyskwalifikuje maszynę do pracy 3 zmianowej a nie do pracy w drewnie.

Nie wiem czy zauważyłeś że podałem pełną klasę silnika czyli S6 10%. Praca zmianowa np 3 zmiany nic do tego nie ma ponieważ klasy silnika są ustalane na podstawie cykli 10 minut a nie 8 czy 24 godzin. Najczęściej spotykanym silnikiem w klasie S6 jest silnik S6 40%. Polecam lekturę, która wyjaśni jaka jest różnica między oba silnikami mimo, że teoretycznie są w tej samej klasie S6.

Offline wojo72

« Odpowiedź #17 dnia: 08 Marca 2016, 09:43:45 czas Polski »
Luzak,
silnik pilarki o mocy 7,5 kW w cyklu S6 w typowym zakładzie stolarskim rzadko będzie pracował z pełnym obciążeniem znamionowym, przy mniejszych obciążeniach nikt mu nie zabroni pracować nawet w cyklu S1. Jak ktoś ma zamiar przecinać cały czas maksymalne dostępne dla maszyny przekroje to wtedy warto dopłacić do silnika S1, jeżeli nie to najwyżej w ekstremalnej sytuacji zadziała  termik przy silniku S6.

Offline Luzak

« Odpowiedź #18 dnia: 08 Marca 2016, 10:32:13 czas Polski »
Wojo

Ja wszystko wiem, ale zasadniczy problem leży w tym że jest kilka podklas w S6. Najczęściej spotykana to S6-40% - i tu nie ma problemu. Ale klasa S6-10% oznacza, że silnik po przepracowaniu pod obciążeniem przez 1 minutę musi odpoczywać 9 minut (wyłączony lub włączony bez obciążenia). Czy wiedziałeś o tym? Takie silniki spotykane są tylko w maszynach amatorskich - nawet cała seria Hammer ma S6-40% czyli 4 minuty pracy i 6 minut odpoczynku.

Offline wojo72

« Odpowiedź #19 dnia: 08 Marca 2016, 11:15:50 czas Polski »
Luzak,
A gdyby w tej maszynie był silnik 5,5 kW S6 40% to byłbyś bardziej zadowolony? Ten silnik 7,5 kW który jest instalowany  prawdopodobnie bez problemu osiągnie taką charakterystykę, ale producent dopuszcza możliwość krótkotrwałej pracy pod większym obciążeniem (większy prąd i silnik się wtedy mocniej nagrzewa) co polepsza możliwości pilarki. Jeżeli pilarka spełnia pozostałe oczekiwania to ja bym jej nie skreślał z powodu tego silnika, zawsze można poprosić feldera o namiary na klientów ze swojej okolicy którzy używają tego sprzętu i rozwiać wątpliwości jak to jest w praktyce.   

Offline krzyś48

« Odpowiedź #20 dnia: 08 Marca 2016, 11:17:52 czas Polski »
Czy wiedziałeś o tym?

W zasadzie tak-ale ja lubię jak pewne wiadomości są poparte normami,np. link do strony ???

Offline Luzak

« Odpowiedź #21 dnia: 08 Marca 2016, 12:08:04 czas Polski »

Offline krzyś48

« Odpowiedź #22 dnia: 08 Marca 2016, 15:15:35 czas Polski »
I musiałbym te w "zasadzie tak" zweryfikować ::) :P ;D
Dzięki za info-ale ... i niech tak pozostanie :)
Bez off-topu
Jeszcze raz podziękował ;)

Offline Luzak

« Odpowiedź #23 dnia: 08 Marca 2016, 15:28:13 czas Polski »
A gdyby w tej maszynie był silnik 5,5 kW S6 40% to byłbyś bardziej zadowolony?

Byłoby to lepsze rozwiązanie. Moc 5,5 kW i tak jest wystarczająca do pracy w drewnie. A czas pracy do zaakceptowania :-)
Co do modelu 890 zapewne sprawdza się w pracy przy płycie - co potwierdziłem odwiedzając dwa zakłady na pomorzu - złego słowa nikt nie powiedział :-)

Offline wojo72

« Odpowiedź #24 dnia: 08 Marca 2016, 16:05:06 czas Polski »
Widzę, że nie do końca się zrozumieliśmy. Ja co prawda elektrotechniki uczyłem się dawno temu ale z tego co kojarzę  (jak się mylę to pewnie mnie ktoś bardziej kumaty poprawi)  w silniku indukcyjnym pobór prądu uzależniony jest od obciążenia. Rzeczony silnik o mocy 7,5 kW przy znamionowym obciążeniu jest przystosowany żeby przez jego uzwojenia płynął prąd o natężeniu odpowiednim do jego mocy znamionowej i  budowy ale przez krótki okres czasu (10%)  ponieważ nagrzewa się on przy tym na tyle że układ chłodzący nie jest go w stanie utrzymać w przedziale dopuszczalnych temperatur. Natomiast jeżeli przez uzwojenie tego samego silnika przy mniejszym obciążeniu przepłynie prąd o natężeniu właściwym dla mocy 5,5 kW okaże się że może on pracować w zupełnie innej charakterystyce i te 40% spełnia bez problemu.  Podobna zasada występuje też np. w spawarkach transformatorowych gdzie cykl pracy zależy od poboru prądu (amperażu).

Offline Luzak

« Odpowiedź #25 dnia: 08 Marca 2016, 16:19:04 czas Polski »
Wojo

nie czuję się na siłach aby polemizować z Tobą na tematy tak bardzo elektryczne :-)
Opieram się wyłącznie na opinii mojego "pokładowego" fachowca od elektryki, który parę dyplomów w tej dziedzinie ma.

Ale oczywiście każdy może się mylić więc nie mając na celu urazić kogokolwiek informuję, że moim celem było jedynie podanie faktu, którym Felder nigdzie się nie chwali i ukrywa to bardzo skrzętnie.

Każdy oczywiście zdecyduje sam czy tego typu maszyna będzie dla niego odpowiednia czy nie :-)

Offline Robsonik

« Odpowiedź #26 dnia: 08 Marca 2016, 19:53:47 czas Polski »
Widzę, że nie do końca się zrozumieliśmy. Ja co prawda elektrotechniki uczyłem się dawno temu ale z tego co kojarzę  (jak się mylę to pewnie mnie ktoś bardziej kumaty poprawi)  w silniku indukcyjnym pobór prądu uzależniony jest od obciążenia. Rzeczony silnik o mocy 7,5 kW przy znamionowym obciążeniu jest przystosowany żeby przez jego uzwojenia płynął prąd o natężeniu odpowiednim do jego mocy znamionowej i  budowy ale przez krótki okres czasu (10%)  ponieważ nagrzewa się on przy tym na tyle że układ chłodzący nie jest go w stanie utrzymać w przedziale dopuszczalnych temperatur. Natomiast jeżeli przez uzwojenie tego samego silnika przy mniejszym obciążeniu przepłynie prąd o natężeniu właściwym dla mocy 5,5 kW okaże się że może on pracować w zupełnie innej charakterystyce i te 40% spełnia bez problemu.  Podobna zasada występuje też np. w spawarkach transformatorowych gdzie cykl pracy zależy od poboru prądu (amperażu).

O to mi właśnie chodziło ale nie potrafiłem tego tak ładnie ubrać w słowa - i chwała Ci za to.

...
Ale oczywiście każdy może się mylić więc nie mając na celu urazić kogokolwiek informuję, że moim celem było jedynie podanie faktu, którym Felder nigdzie się nie chwali i ukrywa to bardzo skrzętnie.
....

Z tego co wiem to informacje te są bardzo dokładnie podane na tabliczce znamionowej na każdej maszynie.
Rozmawiałem dziś z klientem który się uparł na silnik S6 40% i ponoć mu taki został zamontowany.

...
Nie wiem czy zauważyłeś że podałem pełną klasę silnika czyli S6 10%.
....

Faktycznie przegapiłem ten fakt i nie doczytałem  ;D

Offline Luzak

« Odpowiedź #27 dnia: 08 Listopada 2016, 23:32:34 czas Polski »
Po wielu rozważaniach za, przeciw itp wybrałem jednak Feldera ale model K940S z silnikiem 7,35 kW. Maszyna już odpalona i pracuje bardzo ładnie. Na początku pracowała głw w płycie - wykańczanie stolarni, a teraz zaczyna już w drewnie. Po dwóch miesiącach pracy uwag brak.

Offline Miri

« Odpowiedź #28 dnia: 14 Listopada 2016, 15:47:15 czas Polski »
nawet cała seria Hammer ma S6-40% czyli 4 minuty pracy i 6 minut odpoczynku.

Felder nigdzie się nie chwali i ukrywa to bardzo skrzętnie.

Luzak- to gratuluje Tobie zakupu. Ja też kupiłem piłę feldera do drewna, ponieważ zaufałem mocy jaką powinna dysponować... 5,5 kW to trochę totalna bzdura...  :-\ Ta moc S6 to może do mielenia bułek a nie do litego drewna  :-\ Nawet jak pracowałem 4 minuty w 10 minutach (jak się po zakupie dowiedziałem) to silnik nie dawał rady, a z drugiej strony co to za robota…  >:(

Kupiłem REME i to już całkiem inna bajka. Przynajmniej oni mnie nie oszukali :) w moim przypadku okazało się, że Felder to tylko firma marketingowa, a nie maszynowa.
z calym szacunkiem pozdrawiam i powodzenia! :)