O misie (bowl) pisałem w kontekście wyrobu z jednego kawałka drewna. Tej dziury pod pionkiem nie będzie widać, więc może być wykonana dowolnym sposobem. Z drugiej strony figura szachowa powinna być cięższa na dole, żeby była bardziej stabilna. Nie wiem, czy normalne figury nie mają na dole kawałka metalu dla obciążenia.
Bardziej mnie interesuje, jak wytoczyć widoczną część pionka i jakiej tokarki do tego użyć. Wolę użyć jednego kawałka drewna z dwóch powodów: 1) że będzie taniej; 2) że lubię przedmiot wykonany z jednego kawałka.
Co do lakierowania, to białe pionki chciałem pokryć lakierem bezbarwnym, a czarne lakierobejcą w jakimś brązowym kolorze.
Gdzie będą stały ? Pewnie w domu, albo w szopie na dworzu. W każdym razie grać chciałem nimi na zewnątrz na tarasie. Jak żona się zgodzi, to wykonam szachownicę z kafelków - na razie jest beton na tarasie. Jak nie, to wykonam szachownicę ze sklejki - powiedzmy 4 kawałki 80x80cm.
Tak więc pionki latem mogą stać na dworzu, a zimą w domu. Wtedy mogę grać w szachy na dywanie z dziećmi

Zaletą takiej gry jest łączenie pracy fizycznej z umysłową.
Pozdrawiam,