11 Maja 2026, 20:51:24 czas Polski

Autor Wątek: Frezer poszukiwany.  (Przeczytany 1698 razy)

Offline przemoprzem

Frezer poszukiwany.
« dnia: 18 Listopada 2016, 09:13:01 czas Polski »
Witam. Sprawa może deko nietypowa dla forum, ale podejrzewam że są na forum ludzie którzy pracują lub mają "dojścia" do frezarki do stali. Piła poszła w końcu do tokarza , ale gość zawalony w robotą i nie wiem kiedy skończy.

Ale urodził się drugi temat - strugarka 200 mm. Pomyślałem że zrobię regulację na "trójkątach" z jaskółczym ogonem - no i mam problem bo nie znam nikogo kto by to mógł zrobić, a lokalnie to każdy tłucze tylko głowice i wały i ma gdzieś takie zlecenie. Myślałem żeby zrobić to np z draba i samemu się pobawić w frezowanie :) no ale jednak stal jest choćby bardziej "stabilna wymiarowo" - a wiadomo wilgoć, zmiana temperatury i się okaże że drewniane detale będą się bujać albo kleszczyć.

Konkrety - materiał to stal. 4 szt dolnych + 4 szt górnych trójkątów. Trzeba oba elementy zrobić "pasownie" - bez luzów. Tutaj rysunki z wymiarami oraz model strugarki :

m_kola

• Gość
Odp: Frezer poszukiwany.
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Listopada 2016, 09:18:59 czas Polski »
Pogadam z wujasem co się para takimi sprawami, po południu dam Ci znać. Na PW znajdziesz mój numer to ścigaj mnie wieczorem.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Listopada 2016, 09:30:16 czas Polski »
Podjade jutro do mojego speca od metalu. Zobacze co powie.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #3 dnia: 18 Listopada 2016, 09:31:17 czas Polski »
Dzięki za odzew. Zapomniałem dodać - ten kąt tego trapezu może być inny, więc jak ktoś dysponuje innym frezem kątowym to nie ma problemu (oczywiście żeby nie był ten jaskółczy ogon za mały za duży w stosunku do szerokości elementu) - ja przyjąłem taki bo wziąłem pierwszy lepszy frez jaki znalazłem w internecie.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Listopada 2016, 21:32:25 czas Polski »
Hejo. Zostawiłem gościowi rysunki, powiedział że się zastanowi. Ale widzę już, że mu się nie chce ::). Bedę go męczył w przyszłym tygodniu.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #5 dnia: 20 Listopada 2016, 22:25:35 czas Polski »
Witam. Nie ciśnij go za bardzo, bo po wstępnej rozmowie z kilkoma ludźmi i po jednej wycenie od firmy z forum cnc odpuściłem robienie na jaskółczy ogon - jednak jest to sporo dłubania razy kilkadziesiąt zł za roboczogodzinę i wychodzą koszta niewspółmierne do efektu. Przerobiłem teraz na takie dwie zachodzące L - dużo prostrze do zrobienia a tez powinno się sprawdzić. Tokarz od pilarki (uff, chyba zrobi elementy w tym roku) rzucił okiem i stwierdził że jaskółki do zrobienia ale faktycznie dłubania sporo. To co poniżej do zrobienia dużo prościej - a im mniej roboty tym taniej wyjdzie. A te jaskółki to w sumie gdyby "przewymiarować" to bym sam sobie z graba zrobił tyle że drewniane to w lecie luzy a na jesieni pewnie by się klinowało  ;D

Ale gdyby się chciało temu fachowcowi pochylić się choćby nad wyceną tych jaskółek to ciekaw jestem kwoty  ;D