Strona główna
Pomoc
Szukaj
Kalendarz
Galeria zdjęć
Zaloguj się
Recents
.
Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
12 Maja 2026, 00:17:17 czas Polski
Forum stolarskie Domidrewno.pl
»
Kosz
»
Kosz na śmieci
»
Frezer poszukiwany.
« poprzedni
następny »
Drukuj
Strony: [
1
]
Do dołu
Autor
Wątek: Frezer poszukiwany. (Przeczytany 1702 razy)
przemoprzem
Hero Member
Ocena +1/-0
View Gallery
Frezer poszukiwany.
«
dnia:
18 Listopada 2016, 09:13:01 czas Polski »
Witam. Sprawa może deko nietypowa dla forum, ale podejrzewam że są na forum ludzie którzy pracują lub mają "dojścia" do frezarki do stali. Piła poszła w końcu do tokarza , ale gość zawalony w robotą i nie wiem kiedy skończy.
Ale urodził się drugi temat - strugarka 200 mm. Pomyślałem że zrobię regulację na "trójkątach" z jaskółczym ogonem - no i mam problem bo nie znam nikogo kto by to mógł zrobić, a lokalnie to każdy tłucze tylko głowice i wały i ma gdzieś takie zlecenie. Myślałem żeby zrobić to np z draba i samemu się pobawić w frezowanie
no ale jednak stal jest choćby bardziej "stabilna wymiarowo" - a wiadomo wilgoć, zmiana temperatury i się okaże że drewniane detale będą się bujać albo kleszczyć.
Konkrety - materiał to stal. 4 szt dolnych + 4 szt górnych trójkątów. Trzeba oba elementy zrobić "pasownie" - bez luzów. Tutaj rysunki z wymiarami oraz model strugarki :
m_kola
Gość
Odp: Frezer poszukiwany.
«
Odpowiedź #1 dnia:
18 Listopada 2016, 09:18:59 czas Polski »
Pogadam z wujasem co się para takimi sprawami, po południu dam Ci znać. Na PW znajdziesz mój numer to ścigaj mnie wieczorem.
sgt_raffie
Gość
«
Odpowiedź #2 dnia:
18 Listopada 2016, 09:30:16 czas Polski »
Podjade jutro do mojego speca od metalu. Zobacze co powie.
przemoprzem
Hero Member
Ocena +1/-0
View Gallery
«
Odpowiedź #3 dnia:
18 Listopada 2016, 09:31:17 czas Polski »
Dzięki za odzew. Zapomniałem dodać - ten kąt tego trapezu może być inny, więc jak ktoś dysponuje innym frezem kątowym to nie ma problemu (oczywiście żeby nie był ten jaskółczy ogon za mały za duży w stosunku do szerokości elementu) - ja przyjąłem taki bo wziąłem pierwszy lepszy frez jaki znalazłem w internecie.
sgt_raffie
Gość
«
Odpowiedź #4 dnia:
20 Listopada 2016, 21:32:25 czas Polski »
Hejo. Zostawiłem gościowi rysunki, powiedział że się zastanowi. Ale widzę już, że mu się nie chce
. Bedę go męczył w przyszłym tygodniu.
przemoprzem
Hero Member
Ocena +1/-0
View Gallery
«
Odpowiedź #5 dnia:
20 Listopada 2016, 22:25:35 czas Polski »
Witam. Nie ciśnij go za bardzo, bo po wstępnej rozmowie z kilkoma ludźmi i po jednej wycenie od firmy z forum cnc odpuściłem robienie na jaskółczy ogon - jednak jest to sporo dłubania razy kilkadziesiąt zł za roboczogodzinę i wychodzą koszta niewspółmierne do efektu. Przerobiłem teraz na takie dwie zachodzące L - dużo prostrze do zrobienia a tez powinno się sprawdzić. Tokarz od pilarki (uff, chyba zrobi elementy w tym roku) rzucił okiem i stwierdził że jaskółki do zrobienia ale faktycznie dłubania sporo. To co poniżej do zrobienia dużo prościej - a im mniej roboty tym taniej wyjdzie. A te jaskółki to w sumie gdyby "przewymiarować" to bym sam sobie z graba zrobił tyle że drewniane to w lecie luzy a na jesieni pewnie by się klinowało
Ale gdyby się chciało temu fachowcowi pochylić się choćby nad wyceną tych jaskółek to ciekaw jestem kwoty
Drukuj
Strony: [
1
]
Do góry
« poprzedni
następny »
Forum stolarskie Domidrewno.pl
»
Kosz
»
Kosz na śmieci