03 Lipca 2026, 14:17:32 czas Polski

Autor Wątek: plaster drewna  (Przeczytany 6807 razy)

Offline Grzesiek Goleniów

Odp: plaster drewna
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Lutego 2017, 11:01:01 czas Polski »
Obawiam się,że taką średnicę o grubości np 10 cm ,będziesz musiał w trocinach trzymać rok i gwarancji ,że nie popęka nie ma.Ale jak ktoś wspominał od czego jest żywica,zwłaszcza,że planujesz mieć to w kwadracie oprawionym kantówką.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #16 dnia: 10 Lutego 2017, 11:39:15 czas Polski »
Wracając dziś z Wawy w okolicy Dziury Kalwarii wycinkę przydrożnych drzew mijałem. Bardzo grube - pewnie topole - - nie miałem czasu się przyjrzeć i zatrzymać...
Fajny stół moglby z takich plastrów wyjść....

Offline kuń

« Odpowiedź #17 dnia: 10 Lutego 2017, 21:20:05 czas Polski »
plaser wycięty, tylko 68- do 75 cm średnicy bo przy podstawie środek sie sypał, przy podstawie miał 140.
Nie mam pojęcia czemu nie jest pomnikiem.
 W poniedziałek tną kolejnego olbrzyma. jeszcze większego,powiem Wam ze serce boli.
efekt przepisów nowch - debilstwo!!!!!

plaster...potraktowałem  nieco ordynarnie, siekierą obłupałem włókno i korę i postawiłem przy kominku, potraktowany tak  kwadrat 35/35  nie pękł, Jest suchy,  sprawdzimy co będzie z plastrem, ma defekty i tak sam z siebie pękał ,jak wycięliśmy to był już pęknięty.
strasznie śmierdzi -kwaśny zapach więc wietrzenie chaty i na noc wylądował na strychu.

Jest inny problem..jest to pieroństwo ciężkie, nawet licząc ze woda odparuje ciężki będzie, a ja wagę chciałem zbijać:)
wycięli mi najcieniej jak sie dało....ale i tak grubo bo z 5cm.. trzeba by to ściąć do 2cm.....nie mam czym.... frezarką? piłą ręczną? spalinówką byłoby najlepiej ale nie mam.
Zastanawiam się nad innym rozwiązaniem : plaster gruby,cieżki,. będzie problem z obsadzeniem go w blacie itp a jeszce do głowy mi przyszedł pomysł ze sanepid sie może czepąć:) że korniki itp:) bo blat będe miał z drewna świerkowego olejowanego olejem do blatów z certyfikatem dla żywności, więc może spróbuję ten plaster wysuszyć, ścienić ,ustabilizować nawet jak pęknie, i wozić w budzie a przy handlu wykładać i na nim obsługiwać klientów itp, w razie jak sie to sanepidowi nie spodoba to nie będe tego robił z zabudowa zostaje, nie wprowadzam z niej zmian itp.

Offline kuń

« Odpowiedź #18 dnia: 10 Lutego 2017, 22:18:08 czas Polski »
Tak to by mniej więcej wyglądało jeśli chodzi o wielkość,  deski ułożone tak jak będzie blat zrobiony- te krótsze-poprzeczne będą od dołu wklejone i przykręcone- wzmocnienia.
Cały blat będzie dzielony na 3 części a dzielenie właśnie będzie wypadać na tych deskach. Od dołu mają podparcie

Offline MarekET

« Odpowiedź #19 dnia: 10 Lutego 2017, 23:27:10 czas Polski »
Może to ścienienia tego plastra zmajstrujesz sobie na szybko coś podobnego z frezarki lub struga , jak na tych filmikach z YT

Marek .

Offline kuń

« Odpowiedź #20 dnia: 10 Lutego 2017, 23:39:54 czas Polski »
problem nie leży w prowadnicy  ale w narzędziu, strug kupiłem, jakis kiepski za 100zł w netto, wiem wiem.......
jakbym miał frezarkę to bym sie nie bawił tylko  zjechal frezem bo obydwie strony plaster ma gładkie i frezarka by po tym sie przesuwała bez problemu .

jaki strug  bym nie brał,,,,no chyba ze za 1200zł  to nim zjadę plaster dębu z 5 cm do powiedzmy 2 to zajeżdżę silnik, ostrza, itp.

Offline Gerdo

« Odpowiedź #21 dnia: 11 Lutego 2017, 00:16:17 czas Polski »
Kuń, skrawek, strzęp wolności więcej od RP dostałeś i mówisz, że prawo do wycięcia drzewa min. na swojej posesji, to jest debilstwo.
Wiesz kolego? Mieszkam w Krakowie i Król Jacek Majchrowski nie potrzebował nowego prawa by wydac pozwolenia na wycięcie około 16tys  drzew w mieście w 2015 roku. Ktoś te przetargi wygrywał.
Ponad szesnaście tysięcy drzew.

JanZ

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 11 Lutego 2017, 00:21:06 czas Polski »
Ponad szesnaście tysięcy drzew.
Nie chciałbym tu wciągać polityki do wątku ale pragnę jedynie zauważyć, że co najmniej kilkaset drzew wycięto na terenach kolejowych, w bezpośrednim sąsiedztwie torów. Takie wycinki dokonywane są regularnie, ze względów bezpieczeństwa.

Offline kuń

« Odpowiedź #23 dnia: 11 Lutego 2017, 09:39:44 czas Polski »
Gerdo. luzuj, nie o polityce my tu a o drewnie.
Dalej uważam że wycięcie pomnikowego dębu- to głupota, a czemu nie był pomnikiem? nie wiem pytanie do rady miasta bo to oni  opiniują i zatwierdzają uchwałą. koniec kropka. ładnę dęby wycięte. Drzewa na promenadzie wycięte, no poprostu super to wygląda, więcej miejsca na apartamentowce:)

Offline MarekET

« Odpowiedź #24 dnia: 11 Lutego 2017, 12:14:21 czas Polski »
Kuń zapomniałem co to masz za drzewo :)))))
To może inaczej użyj pilarki ręcznej , jak masz oczywiście , w taki sposób jak na tych filmikach było to zrobione frezarką lub strugiem , największą warstwę zdejmiesz tą pilarką a później zostanie tylko wyrównanie to pewnie uda się już frezarką .

Marek .

Offline kuń

« Odpowiedź #25 dnia: 16 Lutego 2017, 23:18:43 czas Polski »
no tak....tylko pilarki brak:) pomyślę, najwyżej poproszę kogoś z piłą motorową niech to ciachnie,a resztę dorobię strugiem