10 Września 2026, 19:32:50 czas Polski

Autor Wątek: Komórka/szopa na węgiel na paletach.  (Przeczytany 1769 razy)

Dentarg

• Gość
Komórka/szopa na węgiel na paletach.
« dnia: 05 Lutego 2017, 10:41:13 czas Polski »
Cześć,

Chciałbym zbudować na początku sezonu szopę/komórkę na ekogroszek na paletach. Obecnie trzymam worki pod ścianą w garażu, który jest moim warsztatem, więc jasna sprawa, że chciałbym się go stamtąd pozbyć (idealne miejsce na ukośnicę na dłuuuuugim regale).

Jak zbudować szopę, to mniej więcej wiem, bo jest filmików na YT od groma. Problem jest jednak taki, że większość szop jest zbudowana na ramie (rama pod podłogą najczęściej z kantówki 10x5). Ekogroszek najcześciej transportowany jest na paletach, więc dla mnie ideałem byłoby jakbym do szopy na palecie wstawiał go (bo przekładanie 4t z palety to nie na moje zdrowie). Wydaje mi się, że łatwiej byłoby jakby szopa nie miała podłogi, wtedy łatwo byłoby tam węgiel paleciakiem włożyć.
Tylko, że wydaje mi się, że szopa może być za mało sztywna jeśli nie będzie podłoga jej spinać na dole (ew. tylko rama dookoła z 10x10, a i tak byłoby wygodnie jakby w "drzwiach" nie było progu).

Pomyślałem, jeszcze o tym, że można ew. zrobic zamiast drzwi do szopy "most zwodzony", który byłby rampą dla paleciaka, z tym że nie wiem czy łatwo będzie wjechać paletą o masie 1t po takiej rampie na wysokość ok 15cm od poziomu gruntu.

Druga sprawa, komórka ta stanęłaby na kostce, która akurat w tym miejscu nie jest wypoziomowana. Jaki widzicie najlepszy sposób osadzenia tej komórki tam? Zakładam, że nie potrzebuje pozwolenia, bo wymiar wyniosłby max 300x200x250cm (szerokośćxgłębokośćxwysokość) - chyba można to uznać za "małą architekturę"?

kozio

• Gość
Odp: Komórka/szopa na węgiel na paletach.
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Lutego 2017, 10:53:44 czas Polski »
Jeszcze niedawno trzymalismy w pracy w blaszaku olej w beczkach. Wozilismy je tam po dwie szt na palecie a przejazd przez 7cm próg był czasem wyzwaniem a to połowa wagi Twojej palety. Palety na kostce to dobry i łatwy do transportu system ale żadna rampa nie jest dobrym pomysłem... wszystko musi być na jednym poziomie.
Pozdrawiam

JanZ

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Lutego 2017, 11:58:01 czas Polski »
Zakładam, że nie potrzebuje pozwolenia, bo wymiar wyniosłby max 300x200x250cm (szerokośćxgłębokośćxwysokość) - chyba można to uznać za "małą architekturę"?
Ale zgłosić jak najbardziej warto ;) wtedy wystarczy przedstawić przybliżony szkic, krótki opis jak to będzie zrobione. Wysyła się to do starostwa, urzędu gminy. W internecie można nawet znaleźć ładne gotowe szablony takich zgłoszeń do wypełnienia.

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Lutego 2017, 12:02:18 czas Polski »
Postaw szopkę na kotwach, bez progu w wejściu. Skoro to tylko na opał to nie musi być szczelnie, mały przeciąg dobrze zribi i osuszy groszek. Po dwóch stronach drzwi pod belkami pionowymi  też dasz kotwy i wszystko będzie sztywno, nie będzie się rozjeżdżać. Spójrz np.  tutaj :
http://media.delta-gartenholz.com/product/1600/65004-B.jpg

Na trwałą zabudowę do 35m2 musisz zrobić tylko zgłoszenie w starostwie

Offline Lopi1

« Odpowiedź #4 dnia: 05 Lutego 2017, 22:03:02 czas Polski »
Z doswiadczenia wiem, że tona węgla na paleciaku to problem nawet przy niewielkim rownym pochyleniu. Nawet wtedy trzeba dwoch osob, by to przemieścić z ciężarówki do garażu.